Ma 2021 április 10. Zsolt napja van. Holnap Leó, Szaniszló napja lesz.
Keresik a világ hét új csodáját

Keresik a világ hét új csodáját

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az antik világ hét csodáját i.e. 200-ban a bizánci Philón listázta fel. Az évezredeket csak egy élte túl, a gízai piramisok. A többi szétesett az idő során, földrengés vagy háború rombolta le. Sokan ezért úgy gondolják, ideje a modern kor hét új csodájának listázására. 

 "Az örökségünk a jövőnk" - ezalatt a mottó alatt indította el 2000-ben a svájci író, kalandor és filmrendező Bernard Weber  világméretű kampányát, a "Világ hét új csodája" címmel. "Weber azt gondolta, itt az ideje a világot valami újjal összehozni és megünnepelni globális kulturális örökségünket" - magyarázta Tia Viering, a projekt szóvivője. Hogy egy ilyen lista már régóta létezik, cseppet sem zavarja Webert. Az Unesco világörökség listáján közel 650 kulturális emlékmű szerepel. De ezek nem hordozzák Philon világcsoda jegyét.2005-ben 200 épület állt a listán. A szavazás során 20 millió szavazó szűkítette ezt 77-re. Egy hét nemzetközi építészből álló zsűri, az egykori Unesco vezérigazgató Federico Mayor vezetésével 21 döntőst állapított meg. Ezek között nemcsak a modern kor remekművei vannak, de köztük van az egyetlen antik világcsoda túlélő, a gízai piramisok is.Az antik világ hét csodája:

II. Mausolos király sírja Halikarnassos-on
A babyloni függőkertek
A rhodoszi kolosszus
A Pharos szigeten található világítótorony Alexandriában
A gízai piramisok Egyiptomban
Artmeisz temploma Efeszoszban
Zeusz szobra Görögországban

A modern világ csodáinak jelöltjei:

Akropolisz
Lahambra Granadában
A kínai nagyfal
A párizsi Eiffel torony
A Rio de Janeiro-i Krisztus szobor
A New York-i szabadságszobor
A Hagia Sophia Isztanbulban
Az inka romváros Machu Pichu-ban
A Kiyomizu templom Kyoto-ban
A római kolosszeum
A moszkvai Kreml
Az oázis város TImbuktu-ban Malin
A Sydney operaház
A gízai piramisok
Az Angkor régió Kambodzsában
A Chichen Itza romváros Yucatan-on Mexikóban
A Neuschwanstein kastély
A húsvét szigetek szobrai
Stonehenge
A Taj-Mahal templomJelenleg Weber és 10 tagú csapata személyesen látogatják végig a 21 jelöltet. Az utolsó helyet, a New York-i szabadságszobrot, 2007 márciusában érik el. Akciójával Weber nemcsak saját zürichi bizottságának kíván bevételt szerezni. A bevételek fele renoválásra szoruló kulturális örökségek javára fordítandó. Így például jut majd a 2001 tavaszán a tálibok által lerombolt buddha szobrok helyreállítására Bamiyan-ban, Afganisztánban. A világ hét új csodáját 2007 július hetedikén tervezik nyilvánosságra hozni.  Hogy a címet elnyerő csodák tartósak lesznek-e, az csak 4200 körül derül ki, ha a Philon listája óta eltelt időt adjuk hozzá a mai dátumhoz.

nethirlap.hu
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (5217) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (254) Belföld (6) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Jobbegyenes (2002) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1454) Rejtőzködő magyarország (171) Vetítő (37) Történelem (14) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (505) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (140) Egészség (50) Gazdaság (657) Mozaik (83) Politika (1578) Sport (729) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>