Ma 2021 október 27. Szabina napja van. Holnap Simon, Szimonetta napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 141. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Van der Bellen osztrák elnökjelölt rendőri védelem alatt “náci fenyegetések” miatt.

]]>DIE PRESSE]]>

A vezető osztrák lap portálján reggel 6:31-kor kikerült hír: Alexander Van der Bellen osztrák elnökjelöltet az ellene irányuló náci fenyegetések miatt szerda reggeltől azonnali hatállyal rendőri védelem alá helyezték. A kampány idején három Cobra-biztonsági tiszt kíséri el.

                                                               *             *             *

Az osztrák kormány eddig csak ]]>megközelítő]]> összegekről beszélt a menekültekkel kapcsolatos kiadások tekintetében, leginkább évi egy milliárd euróról beszélve. Most megérkeztek a pontos számok. Idén a menekültekre 2,055 milliárd eurót fognak költeni.

]]>EUOBSERVER]]>

Háromnapos afrikai útja lezárásával Merkel kancellár felszólította az afrikai vezetőket, állítsák le a migrációt Európa irányába és vegyék fel a harcot az iszlamista szélsőségesség ellen.

]]>DIE WELT]]>

Ankarában Erdogan török elnök a parlament előtt tartott nyitóbeszédében néhány nappal ezelőtt követelte, Brüsszel adjon egyértelmű választ a török EU-csatlakozásról. „Türelmünk a végét járja”, mondta. Megkapta, írja  a német lap, mégpedig Bécsből, ahonnan Stephan Kurz osztrák külügyminiszter a Weltnek nyilatkozva kijelentette, „biztos vagyok abban, hogy Törökország nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz”. Hozzátette, ezt a véleményét nem egyedül képviseli, hanem számos más kormányfővel és külügyminiszterrel együtt, csakhogy ők ezt nem mondják ki nyíltan.

*             *             *

A berlini közigazgatási bíróság ]]>előtt fekvő menekültké]]>relmek száma 151 %-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A legtöbb kérelmet a Szíriából, Moldáviából és Afganisztánból érkezettek adták be.

]]>FOCUS]]>

Christian Kern osztrák kancellár Angela Merkel német kancellárnak a „megbirkózunk vele” kifejezését túlhaladottnak nevezte a német Bild bulvárlapnak adott interjújában, számol be róla a német hetilap. Kern kifejtette: „Ezt a kijelentést az akkori helyzet hátterében kell vizsgálni…Nyitott határok már Németország sincsenek hosszú ideje.“

]]>SPUTNIK]]>

Az Európai Unió Oroszország elleni szankciópolitikája hibák végtelen láncolata, ami Brüsszelt fő politikai célkitűzéseitől el fogja távolítani, mint ahogyan Szíria ügyében a Moszkvától együttműködésétől”, jelentette ki Konsztantin Koszacsev, az orosz parlament felső háza külügyi bizottságának elnöke. Donald Tuskról, az Európai Tanács elnökéről kijelentette, rá nem jellemző, hogy javítsa hibáit. Az Oroszországgal szembeni uniós szankciókról hiába remélték, hogy azok káros hatással lesznek Oroszországra, az orosz gazdaságra. Nem a szankciók, hanem az együttműködés segíti a szíriai konfliktus megoldását is, tette hozzá.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

A  szerkesztőség által jelzett három „csúcssztorija” közül az egyik a Népszabadsággal foglalkozik ezzel a címmel: „Napilap bezár Magyarországon, és a magyarok a kormány kezét látják”. Most pedig – kivételesen – balliberális érvelés következik:  a vezető amerikai lapra jellemző rasszizmussal zárja ki a magyarok közül mindazokat, akik úgy gondolják, még nincs bizonyíték, hogy ítéletet mondjanak a lap bezárásának indítékairól. Szóval akkor ők nem magyarok? Nem emlékeztet a New York Times viselkedése a történelem legsötétebb idejére? A szuperhatalom vezető lapjának rasszizmusa vajon nem jelent súlyos veszélyt az egész világra? De a helyzet ennél még súlyosabb: a NYT az ország demokratikusan megválasztott, a Népszabadság ügyében másként gondolkodó miniszterelnökét is a kirekeszti a „magyarok” soraiból, amely révén aláaknásítja magát a demokratikus intézményt, aminek dominóhatása is lehet.

]]>NEUE ZÜRCHER ZEITUNG]]>

Magyarország legfontosabb kormánybíráló lapjának bezárása világszerte felháborodást keltett”, foglalja össze cikkének lényegét a vezető svájci lap.

]]>MONDOWEISS]]>

És ami nem keltett világszerte felháborodást: Húsz kaliforniai egyetemen tanító kétszáz kaliforniai egyetemi tanár közös nyilatkozatban utasította vissza azt, hogy „egyetlen külföldi kormány, Izrael érdekében intézzenek folyamatos támadást az egyetemek szabadsága ellen”. A közlemény részletesen felsorolja, milyen támadások történtek, és hogy a támadók állandóan az „antiszemitizmus” leplébe burkolódzva fejtik ki a tanítás és a szólás szabadsága elleni akcióikat odáig elmenve, hogy az Izrael bűntetteivel foglalkozó tanárokat és diákokat feljelentik, mószerolják, terroristáknak is nevezve őket, felvéve a kapcsolatot munkaadóikkal, azokat fenyegetve. Az egyetemi tanárok megengedhetetlennek tartják azt is, hogy az egyetemek behódoljanak a számukra pénzt adók zsarolásának azon kurzusok ellen, amelyek a felsőoktatás szabadságának szellemében foglalkoznak az izraeli-palesztin témával. Az aláírók leszögezik, mindez nem csak a kaliforniai egyetemeken zajlik, hanem az egész országban.

]]>CHINA DAILY]]>

Budapesti keltezésű jelentésében a kínai napilap portálja tegnapi arról számolt be, hogy a kínai elektromos járműveket gyártó BYD megkezdte Komáromban egy autóbuszgyár építését, amely Európában az első lesz, mondták a vállalat képviselői és magyar tisztségviselők hétfőn. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter üdvözölte a projektet. A gyártás 2017 első negyedévében indulhat meg. évente 200 buszt fognak gyártani, majd e teljesítményt megkétszerezik, mondta Szijjártó.

]]>THE DAILY EXPRESS]]>

A pápánakbizonyítéka” van a Földön kívüli intelligens életről címen a brit napilap arról számol be,  hogy Edgar D. Mitchell, a Holdon hatodik emberként sétáló asztronauta 2015 januárjában, hónapokkal halála előtt John Podestának, Hillary Clinton elnöki kampányfőnökének küldött, az október 7-én napfényre került kétezer email egyikében azt írta, Ferenc pápa „tudatában van” a Földön kívüli intelligens életnek és hogy Terri Mansfield kollégája erről többet fog mondani neki.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Mozaik (83) Életmód (1) Belföld (6) Nagyvilág (1463) Mondom a magamét (5660) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (138) Sport (729) Szépségápolás (15) Gazdaság (662) Egészség (50) Politika (1578) Kultúra (6) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2135) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Heti lámpás (255) Történelem (14) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (506) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>