Ma 2024 június 16. Jusztin napja van. Holnap Laura, Alida napja lesz.
916f4417a45ca916e8bcf7dda8cea641.jpg

Mesebeli Afrika - Birao: kritikus pont a térképen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Közép-afrikai Köztársaság sokak által csak a “senki földjének” tartott északi régiójában, Vakaga tartományban ismét súlyos harcok voltak a sokat szenvedett kulcsfontosságú pozícióban fekvő város, Birao birtoklásáért az egyik, a kormánnyal békét kötni szándékozó lázadó csoport radikálisai és a városban állomásozó reguláris hadsereg alakulatai között.

A mostani akciót annak a Közép-afrikai Felszabadítók Mozgalma az Igazságért (MLCJ) szervezetnek egykori tagjai követték el, amely ugyan már 2008. decemberében békét kötött a kormánnyal, ]]>de nem sokkal később újra felvette a fegyvert a kormány ellen, a békefolyamat korrumpálásával és árulással vádolva az állam vezetését]]>.

Az MLCJ a Demokratikus Erők Szövetsége az Egységért (UFDR) lázadó csoportból vált ki a békekötés előtt nem sokkal, 2008. augusztusában, de 2010-ben ismét hajlandóságot mutatott a békekötésre a Bozizé-kormánnyal. Sajnálatos módon soraikban olyanok is voltak, akik nem igazán értettek egyet ezzel a lépéssel, ők pedig elkeseredettségüknek a mostani támadással adtak hangot. Birao városa pedig könnyedén pályázhatna az elmúlt években legtöbbet szenvedett afrikai város címére, az elmúlt néhány év eseményei alapján. Az UFDR és a Bozizé-kormány között kirobbant háborúban 2003 és 2007 között főleg az ország északi része szenvedett sokat, Birao városának birtoklásáért is tucatnyi alkalommal folyt véres harc, ennek ellenére mégis ez a település adott otthont több tízezer, falvakból elmenekült civilnek, valamint ebből a városból próbáltak a segélyszervezetek úgy ahogy segíteni a humanitárius katasztrófa elkerülésében.

]]>birao1]]>

Az első igazán döbbenetes csapás 2006. decemberében érte a várost, amikor a francia hadsereg légi támogatású egységei elsöprő támadást hajtottak végre a régió, és Birao ellen, szó szerint elsöpörve az UFDR ellenállását, amely közben már több darabra hullott szét. Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy Birao történetének legsötétebb napját elhozzák, 2007. márciusában a lázadó csapatok és a kormánykatonák harcában a település konkrétan szinte teljesen megsemmisült, a korábban itt élő 15 ezer emberből alig pár százan maradtak (a többiek a szélrózsa minden irányába menekültek), mindenfelé füstölgő romok jelezték, hogy egykoron itt egy város létezett.

Ennek ellenére egy hónappal később az UFDR itt írta alá a békeszerződést, ezzel pedig a saját harcosainak leszerelését is vállalva. Sokak szerint a konfliktus alacsonyabb intenzitással való folytatódása a Hazafias Front a Békéért és az Igazságért (CPJP) nevű szervezet felemelkedéséhez köthető, amely egyike volt azon kevés lázadó csoportnak, amely nem volt hajlandó még tárgyalni sem a kormánnyal és minden fronton harcolt a hadsereg ellen. Birao napjainkban ismét kulcsfontosságú várossá nőtte ki magát 2007-es pusztulása után, a hadsereg tart fent itt bázist, itt állomásozik az ENSZ békefenntartóinak (MINURCAT) 300 fős alakulata is, több segélyszervezet bázisa van itt és ami a legfontosabb, több ezer menekült számára ez a hely jelenti a biztonságot, az életben maradás zálogát.

]]>birao2]]>

Hétfőn kora reggel aztán fegyveres harcosok rohamozták meg a hadsereg biraoi bázisát, fegyverropogás hallatszott egész reggel, de végül délután a hadsereg már be is jelentette, hogy helyreállították a rendet, és “mindössze” néhány ember veszítette életét, a sebesültek száma sem jelentős. Hogy kik voltak a támadók, nos, ezt nagyon nehéz megítélni és eldönteni, az összes szakértő és tudósító mást gondol, a legvalószínűbb mégis az az elmélet, hogy a békefolyamattal, a nekik járó leszerelési pénzzel elégedetlen MLCJ-tagok voltak a kivitelezők (ezt egyébként a csoport vezetője, Abakar Sabone is elismerte, aki szerint a szervezetéből korábban már kizárt, Abdallah Admed-frakció volt a háttérben), bár mások szerint a ]]>vezetője, Charles Massi halála után kissé megrogyó CPJP ]]>volt az akció végrehajtója.

Remélhetőleg ez az esemény nem fog semmiféle akadályt gördíteni a lassan, iszonyú lassan beinduló békefolyamat elé, amelynek keretében már elkezdődött a leszerelési procedúra és az elnökválasztás időpontját is lassan ki kell tűzni ismét – a kétszeri halasztás ellenére.

 ]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mondom a magamét (7652) Belföld (11) Heti lámpás (319) Mozaik (83) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (711) Sport (729) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Történelem (18) Flag gondolja (36) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (2813) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>