Ma 2024 június 13. Antal, Anett napja van. Holnap Vazul napja lesz.
683585f99b1d1bcde92580bfb3c0f9f8.jpg

Mesebeli Afrika - A halál szeméttelepe: Dandora

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ma a közel 5 milliós kenyai főváros, Nairobi naponta keletkező 2500 tonna háztartási és egyéb szemetéből közel 600-700 tonna egyetlen helyre (más adatok ennél jóval brutálisabb számról számolnak be, de nincs pontos szám), Afrika talán egyik legnagyobb szeméttelepére, a Dandorára kerül, miközben a maradék 2000 tona a hatóságok által is ismerten létező 38 illegális szemétlerakó egyikére kerül (ezek az egész városban megtalálhatóak).

Persze emellett egyes környékeken csak úgy az utcára kerül, ezzel is növelve az egészségügyi kockázatokat a városban.

Maga a Dandora egy szegénynegyedben található, közel 8 kilométerre a város központjától és a szemétlerakás a 30 hektáros területen nincs engedélyhez kötve vagy szabályozva, bármilyen jellegű szemetet bárki elhelyezhet itt, így nem csoda, hogy az elmúlt évek mindegyikében voltak jelentések a környéken élő lakosság egészségügyi helyzetére gyakorolt hatásairól (bár hivatalosan többször is bezárták az 1977-ben nyitott lerakót: 2001, 2004, 2008).  Az átlagos háztartási szemét mellett mérgező vegyszerek, ipari és mezőgazdasági hulladék éppúgy megtalálható a területen, mint a műanyag, fém vagy használt egészségügyi eszközök. A Dandora egykor egy nagy mélyedés volt, de mára már egy szemétből épült hegy lett belőle, amely súlyosan mérgezi a közelben folyó Nairobi folyót, ezáltal a folyó vizét használó környékbeliek élete súlyos kockázatoknak van kitéve.

Aztán ott vannak a guberálók, akik nap mint nap kapcsolatba kerülnek a termelődő mérges gázokkal, a kidobott mérgező anyagokkal, nem csoda, hogy egy 2007-es vizsgálat szerint a környéken élő gyermekek felénél a megengedettnél jóval nagyobb az ólom mennyisége a vérben  (de a felnőtteknél is súlyos adatokat hozott felmérés).  A vizsgálat szerint a gyerekek fele ráadásul (328 kiválasztott gyermek megvizsgálása után vonták le a következtetéseket) krónikus légúti panaszokkal is küzd, és a Nairobi folyó vize minden, csak nem egészséges. Ezek után nem csoda, hogy civil szervezetek és a lakosság is többször követelt lépéseket az ügy megoldása érdekében, legutóbb 2010. júniusában adott ki egy közleményt a helyi közösségekből, vallási és egészségügyi szervezetekből valamint ENSZ ügynökségekből álló koalíció, amelyben felszólította az ország elnökét és a miniszterelnököt is, hogy mielőbb orvosolják a helyzetet.

A kormány ugyanis bár elismeri a Dandora probléma létezését, azok után, hogy először 2001-ben megteltnek és egészségügyi szempontból kockázatosnak minősítette a telepet, igazából semmi újabbat nem tett. Korábban, 2009. decemberében a koalíció több gyűlést is szervezett Nairobiban parlamenti képviselők meghívásával, ahol ugyan megint mindenki elismerte a közel 1 millió nairobi polgárt érintő gond létezését, konkrét lépések megint nem történtek. A most kiadott dokumentum egy teljesen új kenyai szemétkezelési szabályzat megalkotására, új szeméttelep kijelölésére és a Dandora megfelelő kezelésére is felszólít amellett, hogy a leginkább érintett negyedek lakóinak (ez lenne Dandora és korogocho) orvosi ellátását, vizsgálatát kéri.

A témáról oldalakat lehetne megtölteni, de remélem ez a rövidke poszt is megteszi figyelemébresztőnek, a következőkben pedig álljon itt az NTV riportfilmje a témáról (sajnos a 3. videót nemrég törölték):

 

 ]]>www.mindennapiafrika.info]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2811) Egészség (50) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (711) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Tereb (146) Mozaik (83) Sport (729) Mozi világ (440) Életmód (1) Belföld (11) Heti lámpás (319) Autómánia (61) Történelem (18) Kultúra (9) Mondom a magamét (7649) Vetítő (30) Politika (1582) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>