Ma 2020 augusztus 14. Marcell napja van. Holnap Mária napja lesz.
lovas-istvan.jpg

Lovas István: Elhallgatott hírek 109. / Nemzetközi sajtószemle

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

]]>EURACTIV]]>

A brüsszeli szakportál exkluzív értesülése: az USA megkezdte atomfegyverei átszállítását Törökországból Romániába. A törökországi Incirlik légitámaszponton mintegy 50 amerikai taktikai atomfegyver van. A célba juttató rakéták átszállítása is megindult. Az amerikai tömegpusztító fegyvereket a romániai Caracdal város melletti Deveselu légitámaszponthoz viszik, ahol a Moszkva által ellenzett  amerikai „légvédelmi pajzs” van.

]]>THE NEW YORK TIMES]]>

Tömeggyilkos világszervezet: Eddig tízezer áldozatot szedett a kolera Haitin, miközben most az ENSZ bevallotta, hogy „szerepe volt” a járvány kitörésében. Eddig is arra gyanakodtak, hogy azt az ENSZ békefenntartói hurcolták be. Ezt most Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár egyik szóvivője beismerte és azt mondta, a világszervezetnek jelentős új akciósorozattal kell reagálnia a válságra, írja terjedelmes cikkében a vezető amerikai lap. A kolera első áldozatai egy olyan bázis mellett éltek, ahová hat évvel ezelőtt 454, Nepálból érkezett békefenntartót helyeztek el. Nepálban éppen akkor ütött ki a kolerajárvány. A bázisból a szennyvíz  gyakran jutott a folyóba.

]]>LE FIGARO]]>

Fordulat Franciaországban? Öt pontban foglalta össze vezető francia politikusokból, közgazdászokból, vállalatvezetőkből és egyetemi oktatókból álló csoport azt a tervet, amely révén Franciaországban megnyerhető a terrorizmus elleni háború. 1. Szembe kell nézni az igazsággal: a háború Franciaországra is kiterjedt. 2. Hatalmas, a fenyegetés nagyságához mért összegeket kell fordítani a költségvetésből a terrorizmus elleni harcra. 3. Meg kell oldani a szíriai konfliktust és az ottani helyi entitásokkal együttműködve kell levadászni a nemzetközi dzsihadistákat. 4. Franciaországnak külpolitikáját saját érdekei, nem pedig egyfajta nemzetközi morál szempontjából kell vezetni. 5. A nemzeti területet szent hellyé kell nyilvánítani és onnan azonnal el kell távolítani a radikalizált idegeneket.

]]>DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN]]>

„Kíbertámadás: az amerikai titkosszolgálat Kínát és Oroszországot támadja” címmel a német portál arról tudósít, hogy a CIA agresszív kémszoftvert dobott be elsősorban azzal a céllal, hogy Kínában, Oroszországban és Iránban számítógépes hálózatokba hatoljon be.

*             *             *

Németország Nagy-Britanniának biztosítani akarja az EU-n belüli külön státuszt a norvég és svájci mintára a brexit után.  Ezt Michael Roth német európaügyi miniszter reméli, mint kijelentette. (A brexit szavazás előtti időkben cikkek és szakértők sora magyarázta, hogy ez miért lehetetlen.)

]]>BOULEVARD VOLTAIRE]]>

Ha Franciaország olyan ország, ahol a muzulmánok nem érzik magukat jól, nyugodtan menjenek Szaúd-Arábiába vagy az Iszlám Államba” írt cikket a népszerű független francia portál a minap a korzikaiak és ottani marokkóiak között kirobbant csatáról. Az írás undorát fejezi ki, amiért a legnézettebb francia hírtévé, a BFM TV és a többi fősodratú médium a marokkóiakkal rokonszenvezve tálalta az összecsapást és szót adtak olyan szubvencionált szervezeteknek, amelyek „Franciaország-gyűlöletüket köphették az éterbe”. Mint a CCIF (Közösség a Franciaországi Iszlámgyűlölet Ellen), amelyet George Soros pénzel nagy összegekkel. (A ma reggeli szám tele van a „burkini” – a testet befedő muzulmán fürdőruha nőknek – vitával és betiltást követel.)

                                                               *             *             *

]]>Egy]]> másik cikk követeli, hogy takarítsák el Párizs nevezetességei mellől az ott a turistákat állandóan piszkáló fekete és román árusokat. Már így is négy millióval kevesebb turista érkezett eddig, mint tavaly. Ezek az árusok maffiózók szolgálatában állnak, szögezi le az írás.

]]>THE WASHINGTON POST]]>

„Nem garantált az amerikai katonai győzelem, de ezek a fegyverek ezt megváltoztathatják” címmel az amerikai főváros lapja szakértőket szólaltat meg, akik aggodalmuknak adtak hangot, hogy Oroszország, de különösen Kína olyan fegyverekkel rendelkezik, amelyek az USA-val való összecsapás esetén kétségessé teszik az Egyesült Államok katonai győzelmét. E szakértők ezért számos, technikailag igen magas fokon álló fegyverek bevetését javasolják, beleértve a személyzet nélüli, robot tengeralattjárókét.

*             *             *

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra ]]>figyelmeztette]]> a muszlim terroristákat, hogy ő „tízszer” olyan brutálisan tud fellépni ellenük, mint az Iszlám Állam. Beszédét rezidenciáján, a manilai Malakanang palotában mondta el néhány nappal azután, hogy arra hívta fel a figyelmet, hogy az IÁ követői hittérítőnek álcázva magukat már megkezdték Mindanao szigetén a helyiek radikalizálását. (Az ország 80 %-ban katolikus vallású.)

*             *             *

]]>Türelmetlenek]]> a kilencvenes éveikben lévő  „Auschwitz-túlélők”, mert szerintük a német fellebbviteli bíróság túl sok időt tölt azzal, hogy egy most 95 éves korábbi SS-katonára kimondja az ítéletet. Őt tavaly júliusban négy év börtönre ítélték, amiért a vád szerint részt vett 300 000 volt tábori fogoly megölésében. A sürgetők közül kettő találkozott Ferenc pápával, amikor Auschwitzban járt. Elmondták, nekik nincs annyi idejük az életükből, mint amennyi a német bírósági rendszernek van.

]]>IRAN DAILY]]>

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kijelentette, hogy Görögország diplomáciai és „ha kell” jogi csatornákon a végsőkig elmegy abban, hogy Németország kártérítést fizessen a Kommeno faluban 73 évvel ezelőtt általa elkövetett tömeggyilkosságért, amelyben 317 ember halt meg. Ciprasz kijelentette, „Görögország és a görög nép nem felejti el a történelmet” (hol marad az ilyen kijelentésekkor máskor megszokott tapsvihar a nyugati sajtóban?) Athén 278,7 milliárd euró összegű háborús kártérítést követel Németországtól. Ez több Görögországnak az EU-val fennálló 240 milliárd dolláros adósságával. Ebben benne van az a 10,3 milliárd euró összeg is, amelyet náci nyomásra a görög nemzeti banknak kellett kifizetnie „megszállási kölcsönért”.

]]>HAARETZ]]>

Hamarosan bűncselekmény lehet Lengyelországban, ha valaki ’lengyel megsemmisítő tábort’ emleget” címmel az angol nyelvű izraeli lap arról ír, hogy a lengyel kabinet teljes támogatásáról biztosította azt a törvényjavaslatot, amelyet kedden terjesztettek be a lengyel törvényhozásnak. Ennek értelmében három év börtönre is ítélhetik azt, aki azt állítja, a lengyelek együttműködtek a náci Németországgal. A cikk arra számít, hogy a törvény nagy felzúdulást fog okozni, de elfogadásához nem fér kétség. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter a törvénytervezetet ahhoz az izraeli erőfeszítésekhez hasonlította, amelyek törvényen kívül akarják helyezni a holokauszt tagadását. Elmondta, ahogyan Izrael utána megy a külföldi holokauszttagadóknak, Varsó is figyelni fogja más országokban az ilyen eseteket. A törvény vonatkozna lengyel és nem lengyel állampolgárokra, akik így megsértik Lengyelország jó hírét.

]]>SPUTNIK]]>

Viktov Pincsuk ukrán multimilliárdos adta eddig a legtöbbet a Bill, Hillary&Chelsea Clinton Alapítványnak, idézi az orosz hírügynökség a Wall Street Journalt. Ez nem azt mutatja, hogy Clintonné betartja azon ígéretét, mely szerint korlátozza a külföldi pénzek beáramlását alapítványába.

*             *             *

]]>Eurázsia]]> integrációja: az északi-déli folyosó hamarosan helyettesítheti a Szuez-csatornát” címmel a portál arról ír, hogy a Kína által vezetett Új Selyem Út mellett az eurázsiai országok ki kívánják építeni az Észak-Dél Nemzetközi Szállítási Folyósót, amely a dél-ázsiai országokat össze kívánja kötni Észak- És nyugat-Európával. Oroszországot mindkét projekt gerincének tekintik. E 7200 km hosszú folyóson   hajók, vonatok és közúti járművek közlekednének.

]]>BBC]]>

Nagy-Britanniában a feketék és az etnikai kisebbségek számos területen mély faji egyenlőtlenségben élnek, ad számot a brit közszolgálati adó az Egyenlőség és Emberjogi Bizottság jelentéséről, amely megvizsgálta a foglalkoztatás, lakás, fizetés és igazságszolgáltatási helyzetet. A fekete diplomások például átlagosan 23,1%-kal keresnek kevesebbet a fehéreknél.

]]>THE WALL STREET JOURNAL]]>

Törökország szabadon enged 38 ezer rabot, hogy helyet csináljon a börtöneiben az államcsíny kísérlet részeseinek.

]]>AL JAZEERA]]>

„Házassági rabszolgák – Indiában van a világon a legtöbb rabszolga, közöttük egyre több, házasságba eladott nő és lány”, jelenti a globális angol nyelvű katari tévéállomás. Egy „Dzsamila” néven nyilatkozó fiatal nő elmondta, bedrogozták, majd megverték és utána eladták. Férfiak női rabszolgákat akár 120 dollárnak megfelelő összegű rúpiáért is vásárolhatnak.

]]>PRESS TV]]>

Izrael arra készül, hogy törvénytelen zsidó telepeket építsen a megszállt Ciszjordánia déli részében, amivel a palesztin területet lényegében kettévágná, jelenti az iráni hírtévé. Rami Hamdallah palesztin miniszterelnök elítélte a terveket, mint amelyek még inkább elvágnák Betlehemet Ciszjordánia  déli részétől és további akadályt gördítenek egy független Palesztin Állam létrejötte elé.

*             *             *

]]>Az]]> iráni szőnyegek ismét meghódítják az amerikai piacot” címmel az iráni globális tévéállomás angol nyelvű portálja ír arról, hogy a 2010-ben, majd 2012-ben az Irán ellen elrendelt és a júliusban az atomegyezményt követően részben felfüggesztett szankciók nyomán az amerikai piacon megjelentek az olcsóbb pakisztáni, indiai és kínai szőnyegek. De most visszajöttek a perzsaszőnyegek, amelyeket darabonként 5 és 200 ezer dollár közötti áron értékesítenek. Irán idén az első negyedévben már 83 millió dollár értékben exportált perzsaszőnyeget Amerikába.

]]>EURACTIV]]>

A menekültválság és az euróövezeti válságból származó szociális nehézségek az európai projektet „példa nélküli” feszültség alá helyezték ésa populizmus terjed számos EU-országban, így Magyarországon, Lengyelországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában és Németországban”, ismerteti a befolyásos német Bertelsmann Alapítvány tanulmányát a brüsszeli szakportál. A tanulmány az OECD országokat számos tényező alapján rangsorolta. Noha a skandináv országok még mindig vezetnek, de Dániában és Svédországban az elmúlt években jelentősen nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség.

]]>www.lovasistvan.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (33) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (171) Történelem (14) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Életmód (1) Irodalmi kávéház (489) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Tv fotel (65) Belföld (5) Tereb (140) Jobbegyenes (1818) Kultúra (6) Nagyvilág (1451) Gazdaság (652) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Politika (1571) Heti lámpás (243) Mondom a magamét (4722) Vetítő (37) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>