Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
2c70e4d8c71e9861f427a380a897d6d0.jpg

Írből írva 5. - Obamás kenyér

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A cím ezúttal nem a rám jellemző szabad asszociációs nyelvi terrorcselekmény, hanem egy valóságban létező, megvásárolható termék. Ennek a tápláléknak csak az indoka a hétfői politikai esemény. 

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke ugyanis Dublinba érkezett, és 24 órás látogatása alatt alaposan felrázta a várost. Fél Dublin le van zárva, amely egyrészt nem újdonság, mert nemrég Erzsébet királynő tette tiszteletét a patinás városban, aki miatt szintén megbénultak a közutak; másrészt rettenetes galibákat okoz, mert Dublin régi utcáit Budapesthez hasonlóan szintén nem tömegközlekedésre tervezték, így az alternatív útvonalak bedugultak.

De felrázás alatt nem ezt értettem. Már túl vagyunk az előbb csak az rte.ie weboldalon közzétett, azóta a világot bejárt blamán, amikor is az elnök limuzinja fennakadt valami apróságon. Elmúlt az ingyenes komolyzenei koncert is, melyet az Obama házaspár tiszteletére adtak, és amelyre csak órákon át tartó sorbanállás árán juthatott be párszáz szerencsés. (Hogy aztán ne lásson semmit.) Immár az éjszaka is elmúlt, melynek során az elnök és hitvese belevetette magát a hamisítatlan ír kocsmai életbe és megismerkedett a Guinness nehézkes aromájával.

Gyanítom, mire ezek a sorok a Flag oldalaira kerülnek, az Air Force One már felszállt, Obama látogatását pedig csak egy rakás kép- és videosorozat, illetve a politikai elemzők perc-nyilatkozatai őrzik. Illetve... a szavatosság lejártáig az Obama kenyér. Az egyik pékség ugyanis az elnök látogatásának tiszteletére egyedi kenyérváltozatot kreált és ez a boltokban - a megszokottnál természetesen magasabb áron - megvásárolható. A dolog egyáltalán nem meglepő. Az USA jelenlegi elnöke nem csak bőrszínében, korában különbözik elődeitől, de az őt körüllengő "popsztár" jelleg kampánya óta folyamatosan tapasztalható. Obama a talk show-kban, Obama képregnyekben, gyájthető kártyákon, dalok szövegében. És most élelmiszeren.

A kenyér tehát ott az üzletek polcain, és le sem tagadja, hogy üzleti megfontolásból ennyi az ára. Ám emelett finom. A melaszos barna búzakenyérben lenmag, napraforgó, mák található, valamint egész szójabab és mazsola. Bevallom, nem álltam meg, és vettem egy veknit. Már csak a szóvicc kedvéért is. Mert lehet, hogy az írek egy alkalmi pékárut neveztek az amerikai elnökről, de mi, magyarok egy egész gyümölcsfajtát.

Ír-infó: Az írek előszeretettel tesznek egész magvakat az élelmiszerbe. Nemcsak kenyértésztában találkozni egész búzaszemekkel, hanem gyümölcsös joghurtban, zabkása alapanyagban is. Azon túl, hogy egészséges, nyilván jobban fogynak a gabonakészletek is ez által, így nemcsak élettani, hanem gazdasági előnyei is vannak, a "mindenbe magot" felfogásnak.
 

Pap Attila

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2788) Kultúra (7) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Vetítő (30) Belföld (10) Tereb (146) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Politika (1582) Tv fotel (65) Sport (729) Mondom a magamét (7546) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Mozaik (83) Heti lámpás (312) Gazdaság (705) Történelem (18) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>