Ma 2020 augusztus 13. Ipoly napja van. Holnap Marcell napja lesz.
Indiánírtás - Az amerikai elnök börtönbe került

Indiánírtás - Az amerikai elnök börtönbe került

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Tudósítónk jelenti Porcupine-ból, 2031 március 7-én.

 Lélegzetvisszafojtva várta a világ a Lakota Köztársaság független bíróságának döntését Porcupine-ban. Mint ismeretes, a 2022-ben az Amerikai Egyesült Államoktól függetlenné vált indián terület, a Lakota Köztársaság, más néven Lakotaföld 2025-ben fogadta el az ún. indiánírtás-törvényt.

Vagyis, aki tagadja, hogy az elmúlt fél évezredben az európai gyarmatosítók és leszármazottaik irtották a született amerikaiakat (sokan indiánoknak hívják őket, helytelenül), az elítélhető, éljen bármelyik országban. 

Röviden Lakotaföldről:
 
Az Egyesült Államok területén élő második legnagyobb létszámú indián törzs a lakota nép (más néven dakoták) 2007. december 19-én kiáltották ki egyoldalúan függetlenségüket. Sokan megmosolyogták ezt, bár egy százezer lakosú és 200 ezer km2-es területű ország jött volna létre, mely létszámában és nagyságában is számtalan független országot megelőz.
 
 
Lakotaföld első vezetője a színész és polgárjogi harcos Russel Means lett.
 
A harmadik évezred második évtizedében azonban egyre több indián költözött Lakotaföldre, mely a területén talált ásványkincsek és az indián rezervátumok hagyományos tevékenysége a kaszinó üzemeltetés által az Egyesült Államok leggazdagabb régiói közé emelkedett. 2022-ben az immáron félmilliós terület megerősítette függetlenségi törekvéseit. Eddigre az Egyesült Államok világhatalmi pozíciója meggyengült. Gazdasági téren megelőzte Kína és az Európai Unió, katonai téren, az elveszített afganisztáni és iráni háború után India és Kína is az USA elé lépett.
 
A meggyengült Államok kezdtek szétesni. Több új-angliai szövetségi állam, (Maine, Vermont) csatlakozott Kanadához, Puerto Rico és Hawaii elszakadt. Így megnyílt a lehetőség a Lakota Köztársaság függetlensége előtt.
 
A lakoták a Született Amerikaiak Gyásznapjává tették október 12-ét, amikor Kolumbusz Kristóf elérte Amerika partjait. S 2025-ben a Lakota Parlament elfogadta az Indiánírási-törvényt.
 
Ennek értelmében, aki kétségbe vonja, hogy az indián népeket szisztematikusan irtották, szabadságvesztéssel büntethető.
 
Az amerikai elnök még szenátorsága idején, 2011-es korteshadjáratában jelentette ki, hogy az Egyesült Államok igazságos háborút vívott az indián népek ellen. Már 2026-ban feljelentette egy lakota emberjogi csoport és annak és rendje módja szerint el is ítélték, a törvény értelmében, távollétében, mivel az Elnök csak nevetett az egészen, meg is feledkezett a dologról.
 
 
Ám 2031. március 2-án a már agg politikus meglátogatta a Holodomor nevű dél-lakotai településen egy távoli unokatestvérét. Mivel átlépte a Lakota Köztársaság határát, letartóztatták. A Lakota Legfelsőbb Bíróság szóvivője kijelentette, hogy az indiánirtás tagadásának bűntette soha nem évül el, így nagyon valószínű, hogy az Egyesült Államok jelenlegi elnöke élete végéig börtönben marad.
 
Független elemzők próbáltak párhuzamot vonni a holokauszt tagadást tiltó törvények és az indiánirtás tagadását tiltó törvények között, de ezt a lakoták visszautasították, mivel Amerikában fél évezred alatt sok-sok millió indián halt meg a gyarmatosítás következtében és ilyen hosszan tartó és nagy népirtás nem történt sehol a világban.
 
Lakota Köztársaság
(angol nyelvű anyag)
 
Lejegyezte: Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (243) Irodalmi kávéház (489) Nagyvilág (1451) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Jobbegyenes (1817) Mondom a magamét (4720) Gazdaság (652) Történelem (14) Tereb (140) Vetítő (37) Kultúra (6) Belföld (5) Politika (1571) Gasztronómia (539) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Flag gondolja (33) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>