Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
08408642e587cbee4599144111e59f2d.jpg

Indiai titkaim – 28 – a klokotnistai csata és a magyar cárné

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Közeledtünk a bulgár-török határhoz. Éjszaka volt. December 14-én, 1993-ban. Chirpan faluja után átutaztunk Skobelevo nevű településen. Majd elértük Varbitsát, azután Gorski Izvort. Buszunk szinte falta a kilométereket. Bár másfél napja voltunk úton, India még nagyon-nagyon messze volt...

Majd a játékos nevű Klokonista. 1230-ban itt esett meg egy ütközet.

A XII. században Bizánc uralta a mai Bulgária területét. 1185-ben felkelés tört ki Konstantinápoly ellen. Egy évtizedes harc után megalakulhatott a második bolgár állam, Tirnovo fővárossal. 1218-41 között II. Iván Aszen volt a cár. A cárnak magyar kapcsolata is volt. 1218-ban a szentföldi keresztes hadjáratból hazafelé tartva II. András magyar király eljegyezte elsőszülött leányát, Máriát a cárral. A (politikai) frigy miatt a cár eltaszította első feleségét és 1220-ban megházasodott Árpád-házi Máriával. A cár ortodox vallású volt, Mária római katolikus, így a frigyhez szükség volt a turnovói pátriárka és a római pápa jóváhagyására. Mária királyné apjától megkapta hozományként Belgrádot és Branichevót, ráadásul vallását is megtarthatta (ekkor már majd 170 éve megtörtént a nagy egyházszakadás. Gyermekeik közül Elena (Ilona) a nikaiai császár felesége lett, Koloman herceg pedig apját követte a bolgár trónon. Mária királyné pestisben hunyt el 1237-ben.

Az 1230-as ütközet Klokotnista faluja mellett a cár nagyjából 25 ezer fős serege és az epiruszi fejedelem, Theodor Komneos 85 ezer fős serege között zajlott. (Jaj, mindig a hataloméhség!) Az epiruszi uralkodó olyan biztos volt hadjárata sikerében, hogy egész udvartartását, feleségét, gyermekeit magával vitte. 1230 március 9-én zajlott az ütközet, mely napnyugta után is folytatódott és a bolgár cár győzelmével végződött... Elhagytuk a szörnyű csata helyét és némi zötykölődés után (néha olyan érzésünk volt, hogy az utakat II. Iván Aszen uralkodása óta nem újították fel) megérkeztünk Haskovóba. Ám erről a majd 80 ezer lakosú településről majd legközelebb mesélek.

A cárnak egyébként hamarosan egy sokkal félelmetesebb ellenséggel kellett szembenéznie. Nem csak a Magyar Királyságot tarolta le a mongolok félelmetes serege, de Bulgáriát is. Az Arany Horda elleni csatában hunyt el 1241-ben a cár is, aki egy Árpád-házi hercegnő férje volt.

Mária királyné Tarnovóban a Negyven mártírról nevezett ortodox templomban lett eltemetve. A templomot a cár a klokotnistai győzelem miatti hálából építette. Krisztus után 320-ban történt, hogy egy római hadvezér, a Sebaste városában állomásozó XII. Légió katonáinak parancsba adta, hogy meg kell tagadniuk Krisztust. Negyven katona erre nem volt hajlandó, ezért őket kivégeztette.

Egyes források még a negyven, a hitéért mártíromságot vállaó katona nevét is feljegyezte:

Hesychius, Meliton, Heraclius, Smaragdus, Domnus, Eunoicus, Valens, Vivianus, Claudius, Priscus, Theodulus, Euthychius, John, Xantheas, Helianus, Sisinius, Cyrion, Angius, Aetius, Flavius, Acacius, Ecditius, Lysimachus, Alexander, Elias, Candidus, Theophilus, Dometian, Gaius, Gorgonius, Leontius, Athanasius, Cyril, Sacerdon, Nicholas, Valaerius, Philoctimon, Severian, Chudion, Aglaius

A klokotnistai csata (a cár számára győzelem) március 9-én történt, amely a negyven sebastei vértanúságának emléknapja.

Ez mártíromságik története:

http://roma-szenvedely.uw.hu/latnivalok/nevezetessegek/fororomano/romok/55.quaranta/quaranta.html )

Agricolaos, Cappadocia és Armenia Minor helytartója szó szerint végrehajtotta a császári edictumot. Ennek felolvasásakor lépett elő negyven keresztény katona, s mindegyikük kereszténynek vallotta magát Agricolaos előtt. Sem a kitüntetések, sem az előléptetések és pénzjutalmak ígérete, sem a fenyegetések nem vezettek oda, hogy eltántorodjanak hitüktől. Amikor a helytartó kilátásba helyezte a halálbüntetést, azt válaszolták: ,,Hatalmad van a testünkön, amelyet megtanultunk megvetni; a lelkünk azonban nincs alávetve semmiféle kívülről jövő erőszaknak” . Egy heti fogságra vetették őket, s mert ez sem változtatta meg álláspontjukat, a helytartó szokatlanul kegyetlen halálnemet eszelt ki a katonák számára: fagyhalálra ítélte őket. Mivel Arméniában a tél nagyon kemény és hideg, még márciusban is olyan fagy volt, hogy lóval és kocsival is át lehetett kelni a folyók és a tavak jegén. Egy különösen hideg éjszakán, a negyven ,,engedetlen” katonát meztelenül kitették az egyik városfalakon belüli befagyott tóra. Egy ott található fürdőházban – amelynek a romjai fennmaradtak – ugyanekkor meleg fürdőt készíttetett azoknak, akik nem maradnak hitükhöz állhatatosak. Az elítéltek bátran vállalták a halált. Istenhez imádkoztak egymásért: ,,Urunk, negyvenen kezdtük el a harcot; ne engedd, hogy negyvennél kevesebben kapjuk meg a győzelmi koszorút”

Egyikük végül mégsem bírta elviselni a lassú fagyhalál kínjait, és befutott a meleg fürdőházba. Ott Isten büntetéseként tüstént elérte a halál, mert megfagyott tagjai nem tudták már elviselni a langyos fürdőt. Isten kegyelméből azonban azonnal a helyébe állt egy másik, úgyhogy a vértanúk negyvenes száma ismét teljessé lett. Azt történt ugyanis, hogy a fürdőháznál őrséget álló katonának látomása volt: égi sereg szállt le, hogy a hős harcosok között kiossza a római hadseregben szokásos győzelmi koszorúkat. A látomás hatására az őr ledobta ruháit, és ,,keresztény vagyok” kiáltással bajtársaihoz futott a jégre, hogy betöltse a gyengének mutatkozott katona helyét.

Hajnalban a bíró megparancsolta, hogy a még élők karjait és lábszárait törjék össze, majd a testüket égessék el. A szent vértanúk hamuját a helytartó parancsára egy folyóba szórták. A keresztényeknek azonban sikerült a szentek néhány még meglévő maradványait elrejteniük.

A hozzájuk tartozó magyar nép bölcsesség így szól: „Ha fagy a negyven vértanú napján, még negyven napig várhatjuk a zord időt.”

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja


 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Nézőpont (1) Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Jobbegyenes (2818) Mondom a magamét (7667) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729) Heti lámpás (319) Tv fotel (65) Belföld (11) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Tereb (146) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Politika (1582) Titkok és talányok (12) Kultúra (9) Történelem (18)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>