Ma 2022 október 04. Ferenc napja van. Holnap Aurél napja lesz.
Egymilliárd fekete ember

Egymilliárd fekete ember

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

2009-ben Afrika, a fekete kontinens lélekszáma meghaladta az egy milliárd főt. Marokkótól Dél-Afrikáig, Libériától Madagaszkárig a helyét keresi ennyi ember a világban...

Vannak országok, ahol még ma sem ritka a családonkénti 7-8 gyermek. Uganda területe kb. háromszorosa hazánkénak (vagyis afrikai léptékkel kis országról van szó) és lakossága is bőven háromszorosa Magyarországénak. Jelenleg kb. 32 millió fő. Csakhogy 2005-ben még 27 millióan voltak!!!! Magyarország lakossága pedig öt év alatt kb. egy Kecskeméttel csökkent. S nem Uganda az egyetlen ország Afrikában, ahol meredeken nő a lakosság. Annak ellenére is, hogy számos országban a felnőtt lakosság 20-30%-a HIV fertőzött is lehet.

 
Egy milliárd ember... Afrika egy kontinens, ahol az emberi élet ér a legkevesebbet. Bár már létezik Afrikai Unió, korántsem működik olyan hatékonyan, mint az Európai Unió. (No, nem, mintha az Unió nem lenne egy nagy sóhivatal!) Az afrikai kontinenst számtalan ellentét szabdalja. Háborúk, járványok, éhezés. A Földön 300 ezer gyermekkatona harcol, javarészt irreguláris hadseregekben, szabadcsapatokban és legnagyobb részük Afrikában. Olcsóak, pótolhatóak és mivel kisebb a veszélyérzetük, mint a felnőtteknek, jobban harcba is vihetőek. S nem mellesleg, kegyetlenek...
 
Afrika országai már felszabadultak a gyarmati uralom alól. De ez a legtöbb esetben nem hozta el a szabadságot az afrikai népek számára. Kongóban évek óta folyik egy háború, több környező ország részvételével. Sokan ezt az öldöklést nevezték az I. Afrikai Világháborúnak. De emlékszünk még a Ruandai népirtásra is, ahol a bozótvágó kések hatékonyabbnak és gyorsabbnak bizonyultak a gázkamráknál is.
 
 
 
Talán egy afrikai embernek Európa a Kánaánt jelenti és számára az öreg kontinens egységes, ugyanígy mi is csak egy nagy fekete masszának látjuk e földrészt. Pedig élnek itt mohamedánok és keresztények, időnként összecsapva Szudánban, Nigériában. A szomáli kalózok már világpolitikai tényezővé váltak. Dél-Afrikában évtizedekig tombolt a fajgyűlölő apartheid, most úgy tűnik, csak színt váltott.
 
 
Mit kínálhat Afrika a „fejlett” világnak. Mérhetetlenül sok ásványkincset. S az amerikai és nyugat-európai cégek mellett megjelent a konkurencia. Most még Kína (aki képes olajmunkásoknak álcázott katonákkal is megvédeni, ami az övé) és a jövőben ott lesz India is. Hiába, Afrika lélekszáma mostanában érte el az 1 milliárdot, Kínáé viszont 1,3 milliárd körül járhat, míg Indiában is élnek vagy 1,1 milliárdan.
 
Jaj neked, Nyugat...
 
Ui: 2050 körül Afrika lélekszáma eléri a 2 milliárd főt.
 
Forrás: Magyar Nemzet, Magazin, 2009. december 19. 31. oldal.
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (8) Irodalmi kávéház (514) Autómánia (61) Mondom a magamét (6349) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Nagyvilág (1464) Szépségápolás (15) Történelem (15) Sport (729) Flag gondolja (33) Titkok és talányok (12) Életmód (1) Heti lámpás (260) Jobbegyenes (2432) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (142) Vetítő (30) Politika (1581) Kultúra (6) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (667)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>