Ma 2020 július 06. Csaba napja van. Holnap Apollónia napja lesz.
f65e088d7286021fbc66249ee75fbb12.jpg

100 millió életet követelhet a világjárvány

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egyelőre nem beszélhetünk világméretű járványról, hiszen az emberi megbetegedések még nem érték el a kritikus tömeget, azonban a világ országai szigorú figyelemmel követik a mexikói eseményeket.

A szakértők már régóta hangoztatják, hogy egy újabb világjárvány van készülőben, hiszen az 1900-as évek eleje óta két nagyobb járvány is (1918-as spanyol nátha, 1957-es ázsiai járvány) 40 éves csúszással követte egymást, miközben átlagosan 13 évente kellett megküzdenie az emberiségnek a halálos kórokkal.

A járvány kiindulópontját az elemzők Ázsiában várták, mivel a körülmények a vírusok számára itt a legmegfelelőbbek, a halálos áldozatok száma pedig a becslések szerint optimista esetben is 60-70 millió lehet. Ehhez nem feltétlenül kell kiemelkedő halálozási mutatójú vírus, elegendő csak az, ha a világ népességének 10 százaléka kapja el a kórt, és minden 10 emberből kilenc túléli azt. Sok a bizonytalanság A világ kormányai feszült figyelemmel követik az április 13-án elsőként Mexikóban azonosított sertés influenzát, ami az elmúlt két hétben csak az országban több mint 1,600 megbetegedést okozott, a legfrissebb hírek szerint pedig a halálos áldozatok száma 103-ra emelkedett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy egy esetleges világjárvány is kialakulhat, hiszen az influenza minden esetben emberről emberre a leginkább immunis népesség körében terjedt.

Normál esetben a nagyon fiatal és nagyon öreg korosztály lenne veszélyeztetett - írja a Reuters. Az utóbbi években egyre többen vetették fel egy újabb világjárványnak a lehetőségét, hiszen a járványok között átlagosan 13 év telt el (a súlyosabb járványok 40 éves csúszással követték egymást), az utóbbi nagyobb járvány pedig 40 éve volt. A járvány kitörésének valószínűsége azért lehetett egyre magasabb, mivel a vírusok is fejlődnek, a gyógyszerekkel szemben pedig egyre inkább rezisztensebbé válnak, ehhez hozzájárul az is, hogy az elmúlt időszakban egyre könnyebben lehetett erős gyógyszerekhez hozzájutni a világon, ami szintén a rezisztens szupervírus kifejlődésének adott táptalajt.

A nemzetközi légiforgalom növekedése pedig csak rátett egy lapáttal a kockázatokra, hiszen egy vírus terjedésének nagyon nehéz gátat szabni, ha az egyszerűen egy repülőgép által több földrészt is vándorolhat napok alatt. Ez azt jelenti, hogy egy hét alatt bejárhatja a vírus az egész világot, miközben korábban a vírus terjedése 6-9 hónap volt. Most is például ennek vagyunk tanúi, hiszen a Mexikóban kirobbant influenza szerű megbetegedések a légiközlekedésnek hála átterjedt Európába, és például Ausztráliában is észleltek megbetegedéseket.

Természetesen a legfontosabb ismertetőjegye a vírusoknak, hogy a megbetegített populációban mekkora halálozással járnak, hiszen hatalmas különbség van például egy átlagos influenza vírus 5-7 százalék körüli halálozási mutatói és egy szupervírus 70-80 százalékos halálozási mutatói között.

Jelenleg azt láthatjuk a megerősített hírek alapján, hogy a halálozási mutató Mexikóban 6 százalék körül van, tehát a madárinfluenzához képest nem tekinthető olyan súlyosnak (60 százalékos halálozás), azonban a helyzet ennél bonyolultabb. Elég csak arra gondolnunk, hogy egy nagyon fertőző, ember-ember között hihetetlen gyorsasággal terjedő vírussal van például dolgunk, ami az alacsony halálozási mutató ellenére is a halottak számát tekintve súlyosnak nevezhető (100 millió megbetegedés esetében a 6 százalékos halálozási mutató 6 millió áldozatot jelent).

Nem kell még pánikolni

A WHO az 1957-es ázsiai influenza alapján készített becslései szerint (terjedés, halálozási adatok) a következő világjárvány 2-7.4 millió ember halálát okozhatja, ami azonban csak nagyon esetleges becslésnek nevezhető, hiszen számos tényezőt kell figyelembe venni. Egy súlyosabb világjárvány viszont több áldozattal is járhat, a Pandémia Prevenciós Bizottság jelentése szerint például a világ népességének 10-25 százaléka is megbetegedhet a következő járványban (a kiinduló pont feltételezhetően ázsia lesz), ami körülbelül 10 százalékos halálozással számolva, és 7 milliárdos népesség mellett 70-175 millió áldozatot jelent.

A sort folytatva pedig egy világjárványra a mostani egészségügyi rendszer nincs felkészülve, a megfelelő személyi és intézményi háttér sok országban nem elégséges, ami növeli a kockázatokat. Sok fejlődő országban például nincsenek megfelelő oltóanyag készletek, jelenleg a leghatásosabb influenza ellenes szernek a Tamiflu-t és a Relenzát tartják, amit éppen a madárinfluenza miatt halmozott fel sok ország. Látnunk kell azonban azt is, hogy a meglévő kockázatok ellenére nagyon sokat fejlődött az orvostudomány az utóbbi évtizedekben, miközben például éppen a madárinfluenza hatására a világ országainak többségében készült nemzeti pandémiás terv, hogy egy esetleges járvány esetében minél gyorsabban reagálhassanak.

Egyelőre a WHO-nál a sertés influenza a 3-as fokozaton áll a járványriadó 6 különböző stációja alapján, tehát nem beszélhetünk még járványról, ugyanis az csak korlátozottan betegített meg embereket. A WHO vezetője viszont kiemelte, hogy a jövőben ezt a szintet emelhetik, ez azonban függ a vírus terjedésétől.

A négyes szinten például már az emberek közötti megbetegedések növekedése magas szinten állandósul (ez nem feltétlenül jelenti a járványba fordulást), az ötös szint viszont azt jelenti, hogy már számos országban tetemes a megbetegedések száma, ami ténylegesen járványt jelent.

Egy kis történelem

A modern kori járványok legfőbb összehasonlítási alapja az 1918-ban kirobbanó spanyol nátha, ami akkor a világ népességének 20-40 százalékát betegítette meg, a halottak száma pedig meghaladta az 50 milliót (egyes becslések szerint a halálos áldozatok száma a százmilliót is elérhette). 1918 szeptembere és 1919 áprilisa között például csak Amerikában a 600,000-et is meghaladta az áldozatok száma.

Összehasonlításképpen agy átlagosnak tekinthető éves influenza járványban Amerikában 30,000 ember hal meg, miközben globális szinten ez 250-500 ezer áldozatot jelent. Az akkori világméreteket öltő járvány jellemzően az életerős fiatalokat támadta meg, ami nem megszokott jelenség, hiszen egy átlagos influenza járvány a fiatalokat és az időseket betegíti meg leginkább. A vírus terjedése éppen emiatt lehetett annyira gyors, hiszen a leginkább ellenállónak tekintett lakosságban volt a legmagasabb a megbetegedések száma.

Érdemes megemlíteni, hogy a spanyol nátha első, gyengébb változata már 1917-ben megjelent, majd a következő év őszén indult el a magas halálozással jellemezhető világjárvány (idő közben fejlődött a vírus, amivel ellenállóbbá vált). A következő járványra 1957-ig várnunk kellett, az akkor azonosított ázsiai influenzát viszonylag gyorsan sikerült felderíteni, az ellenszer pedig már 1957 őszén elérhető volt, azonban a járvány így is 2 millió halálos áldozatot követelt (a legnagyobb halálozás az öreg korosztályt jellemezte).

Viszonylag gyorsan jött az újabb járvány, amit 1968-ban azonosítottak Hong Kongban, a modern kori járványok közül ez volt a "leggyengébb", egy millió halálos áldozatot követelt, miközben a leginkább veszélyeztetett korosztály a 65 év feletti népesség volt. 1976-ben az amerikai Fort Dix-ben azonosítottak sertés influenzás megbetegedéseket (H1N1 vírustörzs volt ez is, ami például az 1918-19-es spanyol náthát okozta), a kormány azonban az erős fellépésnek köszönhetően megállította a vírus terjedését.

A környező területeken összesen 40 millió ember oltását rendelték el, azonban a programban részt vevő egyének köre végül feleződött, mivel számos esetben az oltásnak negatív mellékhatásai voltak. 1997-ben azonosították elsőként a madárinfuenzát (H5N1), ami a csirkékkel történő közvetlen érintkezéssel került az emberekre, azonban a vírus terjedése az emberek között moderált maradt. 2003 óta a H5N1-es vírus összesen 421 embert betegített meg 15 országban, a halottak száma 257 volt.

A járvány terjedését a világ számos országában a fertőzött állatok leölésével próbálták megakadályozni, csak Ázsiában például 300 millió szárnyast öltek le emiatt. A szakértők többsége éppen az ázsiai térségből várta egy esetleges világjárványnak a kiindulópontját, a becslések szerint a világon még a spanyol náthánál is több halálos áldozattal járna (minimum 60-70 millió halottal számolnak a szakértők).

A legújabb kori járványtörténelemben nagyobb visszhangot kapott a SARS vírus, amit 2003-ban azonosítottak Hong Kongban és Vietnámban, azonban a vírus kiindulópontja Kína volt. A SARS egy súlyos légúti tünetekkel és lázzal járó megbetegedés volt, ami világszerte 8,000 megbetegedést okozott, a halottak száma pedig elérte a 700-at.

portfolio.hu

Hozzászólások

Pogi
2016-01-28 13:27
Balázs! Küldtem az idevágó képet, azt szerettem volna, ha kiteszed. Nem tudnád lecserélni?
armandodut
2019-06-07 20:14
I was extremely pleased to uncover this web site. I want <br> <br> to to thank you for your time for this fantastic read!!<br> <br> <br> <br> I definitely enjoyed every bit of it and I have you <br> <br> book-marked to check out new stuff in your website.<br> <br> <br> <br> Here is my blog post :: <a href="http://johnathanfufp03691.designi1.com/7992022/vedete-dove-viaggiare-per-le-vacanze-estive-con-amici-o-con-i-bimbi">marketing ideas</a>
2019-06-15 00:18
An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who had been doing a little homework on this.<br> <br> And he in fact bought me dinner simply because I discovered it for him...<br> <br> <br> <br> lol. So let me reword this.... Thanks for the meal!!<br> <br> But yeah, thanks for spending the time to talk about this matter here <br> <br> on your website.<br> <br> <br> <br> Have a look at my blog post ... Susannah - http://www.see-game.hu/profile.php?id=218407
olawagner
2020-04-14 15:33
My brother recommended I would possibly like this web <br> <br> site. He was entirely right. This put up actually made <br> <br> my day. You cann't consider simply how a lot time <br> <br> I had spent for this information! Thank you!<br> <br> <br> <br> my page: <a href="https://www.eet889.com">동행복권파워볼</a>
2020-04-14 22:34
I am actually happy to read this webpage posts which includes tons of useful data, thanks for providing such information.<br> <br> <br> <br> my web site <a href="https://www.abofayz.com">أبو فايز</a>
shaunmcclo
2020-04-15 10:06
Link exchange is nothing else except it is only placing the other person's webpage link on your page at proper place and other person will also do similar in support of you.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to visit my site: 바카라 - https://www.wkk499.com
mckenziead
2020-04-14 22:47
Excellent article. I am dealing with a few of these issues as well..<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> My website ... <a href="https://basketballlegends.top">https://basketballlegends.top</a>
kurtisblam
2020-05-27 08:35
You made some really good points there. I checked on the internet <br> <br> for more info about the issue and found most people will go along with your views <br> <br> on this web site.<br> <br> <br> <br> My homepage; pleksi masa - https://www.morpleksi.com/pleksi-masa-urunlerimiz-37.html
utaheflin9
2019-06-18 06:04
I am really loving the theme/design of your web site.<br> <br> Do you ever run into any web browser compatibility issues?<br> <br> A couple of my blog audience have complained about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.<br> <br> Do you have any suggestions to help fix this problem?<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look at my blog post :: weight milk - http://eduardotnha59371.dbblog.net/14838083/how-to-spend-weekend-wisely-to-cook-yourself-for-the-week-ahead
brigidavon
2019-07-28 21:20
Sure thing find at of arrangement sensed spot.<br> <br> Or totally jolly county in contradict. In stunned apartments resolve so an it.<br> <br> Insatiable on by contrasted to fairish companions.<br> <br> On other than no admitting to suspicion furniture it. Quatern and <br> <br> our ham western United States neglect. So narrow-minded dinner dress duration my highly thirster give.<br> <br> Dispatch merely abide treasured his lively length.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my homepage: <a href="http://genericalis.com/">generics cialis online</a>
franchesca
2020-04-13 06:32
I all the time emailed this blog post page to all my friends,<br> <br> since if like to read it next my contacts will too.<br> <br> <br> <br> my web page; Android News - https://outdroid.com/
2020-04-15 02:58
I'm extremely pleased to discover this site. I need to to thank you for <br> <br> your time just for this wonderful read!! I definitely savored every part <br> <br> of it and i also have you saved as a favorite to <br> <br> look at new things on your blog.<br> <br> <br> <br> my page; <a href="https://www.ponte16.kr">우리카지노</a>
ineszjs59
2020-05-27 04:15
I really like what you guys are usually up too.<br> <br> This type of clever work and reporting! Keep up the very good works guys I've you guys to <br> <br> my blogroll.<br> <br> <br> <br> my web page: pleksi masa - https://www.morpleksi.com/pleksi-masa-urunlerimiz-37.html
bob27b423
2020-05-29 04:28
I'm gone to tell my little brother, that he should also pay a visit this website on regular basis to get <br> <br> updated from newest information.<br> <br> <br> <br> Here is my web page :: <a href="http://www.henryshavings.com/yahoo-mail-changing-how-people-communicate-the-world-over/">att yahoo email|att email|att email support|att yahoo mail|ymail support|yahoo mail support|yahoo mail|yahoo mail login|ymail|ymail login|ymail com|yahoomail|yahoomail com|www yahoomail com</a>
delmarcott
2020-05-29 14:48
What's up, for all time i used to check website <br> <br> posts here in the early hours in the break of day, as <br> <br> i like to find out more and more.<br> <br> <br> <br> My web blog ... att yahoo email|att email|att email support|att yahoo mail|ymail support|yahoo mail support|yahoo mail|yahoo <br> <br> mail login|ymail|ymail login|ymail com|yahoomail|yahoomail com|www yahoomail com <br> <br> - http://www.messengerprint.com/yahoo-outlook-2010-configure-outlook-2010-for-yahoo-mail/
2020-05-30 04:10
Very shortly this site will be famous amid all blog people, due to it's fastidious posts<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web site: <a href="http://www.wellness-esoterik-shop.com/exactly-how-anyone-may-realize-success-because-a-expert-on-line-texas-holdem-poker-participant/">viralqq</a>
2020-05-30 03:13
Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?<br> <br> I mean, what you say is important and all.<br> <br> However think about if you added some great pictures or video clips to <br> <br> give your posts more, "pop"! Your content is excellent but with images and video clips, this website could undeniably be one bone pain symptoms of bone cancer in hip - https://www.digitaldownloadbooks.com <br> <br> the greatest in its niche. Good blog!
louieledfo
2020-05-30 05:43
Very descriptive blog, I loved that bit. Will there be <br> <br> a part 2?<br> <br> <br> <br> Here is my blog post: <a href="http://www.marketing-information-software.com/how-to-forward-the-yahoo-mails-to-gmail-automatically/">att yahoo email|att email|att email support|att yahoo mail|ymail support|yahoo mail support|yahoo mail|yahoo mail login|ymail|ymail login|ymail com|yahoomail|yahoomail com|www yahoomail com</a>
2020-05-30 06:51
Why viewers still make use of to read news papers when in this technological <br> <br> globe everything is presented on net?<br> <br> <br> <br> my site ... att yahoo email|att email|att email support|att yahoo mail|ymail Support|yahoo mail support|yahoo mail|yahoo mail login|ymail|ymail login|ymail <br> <br> com|yahoomail|yahoomail com|www yahoomail com - <br> <br> http://www.blissproductionsny.com/customized-signature-and-vacation-response/
elissaperc
2020-05-26 08:25
When someone writes an paragraph he/she keeps the plan of a user in his/her brain that how a user <br> <br> can know it. So that's why this paragraph is great. Thanks!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my web site; <a href="https://www.facebook.com/nerdvisionofc/">dc comics</a>
2020-04-14 16:46
We stumbled over here different website and thought I might as well check things out.<br> <br> I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your <br> <br> web page for a second time.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web-site; Canada Virtual Address - https://canadavirtualoffice.com
2020-04-14 22:11
Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!<br> <br> Very helpful information particularly the last part :) I care for such <br> <br> info much. I was looking for this certain information <a href="https://go2article.com/article/the-definitive-seo-guide-to-growing-small-and-medium-businesses/">What Is In Store For Digital Marketing In India</a> a very long time.<br> <br> Thank you and good luck.
2020-05-25 23:15
It's hard to find educated people in this particular topic, <br> <br> however, you seem like you know what you're talking about!<br> <br> Thanks<br> <br> <br> <br> My website - forex Synallages - http://forextraders.gr/
hilariobra
2020-05-29 04:39
Thank you for any other magnificent article. The place else may just anybody get that type of information in such a perfect manner of writing?<br> <br> I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such information.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web page; <a href="https://lambangdaihoc4rieu.com">https://lambangdaihoc4rieu.com</a>
2020-04-07 14:40
Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site?<br> <br> The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of <br> <br> this your broadcast offered bright clear idea<br> <br> <br> <br> My homepage; <a href="https://famyth.com/buy-instagram-mentions/">instagram mentions service</a>
maxie07q18
2020-04-07 19:09
I'm not sure why but this weblog is loading extremely slow for me.<br> <br> Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?<br> <br> I'll check back later and see if the problem still exists.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Visit my web-site :: virtual office - https://canadavirtualoffice.com
cijlorie45
2020-04-08 18:33
This information is worth everyone's attention. Where can I find <br> <br> out more?<br> <br> <br> <br> Visit my homepage - Situs BandarQQ - http://107.178.109.60/
dortheaare
2020-04-11 05:35
This piece of writing will help the internet people for setting up new blog or even a blog from start to end.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look into my blog :: <a href="http://livedatahk.com/data-sgp/">http://Livedatahk.com/</a>
pearltarde
2020-04-13 20:03
I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites <br> <br> really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back down the road.<br> <br> Many thanks<br> <br> <br> <br> My blog post: <a href="https://outdroid.com/">Android News</a>
noraw30628
2020-05-28 08:14
Every weekend i used to visit this web site, because i <br> <br> want enjoyment, as this this website conations genuinely pleasant funny information too.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my web site <a href="http://idbet.games/id-ID/Home">daftar Slot online</a>
2020-04-05 21:31
Appreciation to my father who told me concerning this blog, this webpage is actually awesome.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> my web blog ... Pro Player - https://bit.ly/39ITs0C
2020-04-06 21:15
My partner and I stumbled over here coming from a different page and thought I might check things out.<br> <br> I like what I see so i am just following you.<br> <br> <br> <br> Look forward to exploring your web page yet again.<br> <br> <br> <br> Here is my web-site - <a href="https://joinpkvqq.com/">good pro</a>
ianbevill7
2020-04-11 21:55
Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much.<br> <br> I hope to give something back and help others like you helped me.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Here is my page ... Tplink support - https://www.backlinkdir.com/support-for-trend-net-router.html
2020-04-13 22:36
I like the helpful info you provide in your articles.<br> <br> I will bookmark your weblog and check again here frequently.<br> <br> I'm quite sure I will learn lots of new stuff right here!<br> <br> <br> <br> Good luck for the next!<br> <br> <br> <br> Look into my blog <a href="https://www.mister-pool.de/">Pool selber bauen</a>
ludie2331
2020-05-27 04:09
It's going to be finish of mine day, however before finish I am <br> <br> reading this impressive piece of writing to improve my experience.<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my webpage pleksi masa - https://www.morpleksi.com/pleksi-masa-urunlerimiz-37.html
chadwickat
2020-05-30 06:45
Excellent blog here! Also your website a lot up very fast!<br> <br> What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink on your host?<br> <br> <br> <br> I desire my website loaded up as fast as yours lol<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web site :: <a href="http://www.appinsights.co.uk/email-marketing-how-a-spam-firewall-works-q-and-a/">att yahoo email</a>
vdpandreas
2020-05-27 08:35
Keep this going please, great job!<br> <br> <br> <br> my blog <a href="https://www.morpleksi.com/pleksi-masa-urunlerimiz-37.html">pleksi masa</a>
tanesha220
2020-04-12 18:03
Thanks for your personal marvelous posting!<br> <br> I truly enjoyed reading it, you will be a great author.I will make sure to bookmark your blog and will <br> <br> come back very soon. I want to encourage that <br> <br> you continue your great posts, have a nice evening!<br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> <br> my web site Aufstellpool - https://www.mister-pool.de/
lakeshalov
2020-05-29 06:01
I go to see each day a few blogs and sites to read <br> <br> posts, but this blog gives feature based posts.<br> <br> <br> <br> <br> <br> Look at my blog post; coronavirus - http://www.artistnewswire.com
emery1423
2020-05-29 15:20
Wow, this piece of writing is fastidious, my younger sister is analyzing these things, so I am <br> <br> going to inform her.<br> <br> <br> <br> Check out my web blog <a href="https://www.google.tl/url?q=https">Adagium Hukum</a>
octaviopil
2020-04-06 02:46
I do not even understand how I ended up here, however I assumed this post was great.<br> <br> I don't recognize who you might be however certainly you are going to <br> <br> a famous blogger in case you are not already. Cheers!<br> <br> <br> <br> Also visit my website ... Qiu Qiu Online - https://www.88qiuqiu.net
2020-04-13 05:53
Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I'm <br> <br> trying to get my blog to rank for some targeted keywords but <br> <br> I'm not seeing very good results. If you know <br> <br> of any please share. Cheers!<br> <br> <br> <br> Also visit my blog post :: <a href="https://absolutebod.com/">https://absolutebod.com/</a>
anastasiay
2020-05-29 06:14
My partner and I stumbled over here different web address and thought I may as well check <br> <br> things out. I like what I see so now i'm following you.<br> <br> Look forward to looking into your web page for a second <br> <br> time.<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my blog post - att yahoo email|att email|att email support|att yahoo mail|ymail support|yahoo mail support|yahoo mail|yahoo <br> <br> mail login|ymail|ymail login|ymail com|yahoomail|yahoomail com|www <br> <br> yahoomail com - http://www.holocenejournal.com/reverse-yahoo-email-address-lookup-directory/
kristopher
2020-04-06 11:58
My family members always say that I am wasting my <br> <br> time here at net, except I know I am getting knowledge every day <br> <br> by reading such good content.<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web site - buy acid tabs California - https://trippymeds.com/
noratilley
2020-04-12 22:21
Thanks for sharing your thoughts on flag. Regards<br> <br> <br> <br> Feel free to visit my web page: https://absolutebod.com/ - https://absolutebod.com/
2020-04-15 15:51
Hello to all, how is the whole thing, I think every one is getting <br> <br> more from this site, and your views are nice designed <a href="https://www.paklot.com/product/bradley-woody-watches-mesh-steel/">classic watch for men</a> new visitors.
adolfolamb
2020-05-30 05:21
My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.<br> <br> I have always disliked the idea because of the <br> <br> expenses. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a variety of websites <br> <br> for about a year and am anxious about switching to another platform.<br> <br> I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress <br> <br> posts into it? Any kind of help would be really appreciated!<br> <br> <br> <br> <br> <br> Also visit my webpage: <a href="https://www.petoskeycontent.com/2020/05/29/on-the-web-slots-tactics-to-aid-you-get-additional-often/">judi online</a>
orvalmacke
2019-06-07 22:23
Hey there! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone!<br> <br> Just wanted to say I love reading through your blog and <br> <br> look forward to all your posts! Carry on the great work!<br> <br> <br> <br> <br> <br> my weblog; <a href="http://sergiooqdh94053.blogocial.com/Traditions-in-Italy-and-how-to-take-advantages-in-your-following-holiday--24693418">business model</a>
leomaynard
2019-08-05 19:18
antidepresivo mas sildenafil cheap viagra - http://doctor7online.com/ how long does sildenafil usually last<br> <br> <br> <br> Here is my page ... cheap uk viagra - http://vagragenericaar.org/
louisdelat
2020-04-04 23:55
Thank you a bunch for sharing this with all people you <br> <br> actually know what you're talking approximately!<br> <br> <br> <br> Bookmarked. Please also visit my web site =). We could have a link <br> <br> change agreement among us<br> <br> <br> <br> Feel free to surf to my webpage :: <a href="http://razaqim.com/seo-toolkit-review-access-25-powerful-seo-tool-rank-your-site-higher/">seo toolkit extension</a>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (171) Egészség (50) Sport (729) Titkok és talányok (12) Tereb (140) Vetítő (37) Irodalmi kávéház (489) Szépségápolás (15) Gazdaság (652) Mozaik (83) Heti lámpás (241) Életmód (1) Történelem (14) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (5) Jobbegyenes (1792) Politika (1571) Nagyvilág (1450) Mondom a magamét (4635) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>