Ma 2024 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
A német sajtó a magyar ellenzék szekerét tolja

A német sajtó a magyar ellenzék szekerét tolja

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez már tényleg a legalja!

„Diktátum: nyugati újságírók és a magyar ellenzékhez való távolságtartásuk hiánya” – valódi kuriózum németül olvasni ezt egy újság címlapján. A Budapester Zeitung márpedig egész lapszámot szentelt a kérdésnek, amely 2010 óta uralja az egymást követő Orbán-kormányok és a német nyelvű sajtó viszonyát. Jan Mainka kiadó-főszerkesztő lapunknak elmondta: otthoni kollégáit baloldali meggyőződésük vezérli, amely erősebb a tények tiszteleténél.

„Orbán Viktor miniszterelnök uszít a melegek, a leszbikusok és mások ellen, akik nem követik buzgón a konzervatív családeszményt” – ]]>írta riportjában]]> a Der Spiegel német hírmagazin. „A náci párhuzamok gyakoribbá váltak Budapesten az elmúlt hetekben… Az Orbán-kormány udvarol az antiszemitáknak, és antiszemita retorikát alkalmaz” – ]]>tromfolt a német közszolgálati Deutsche Welle]]>. Több mint tíz éve folyamatosan negatív az egymást követő Orbán-kormányok visszhangja a fősodrú német nyelvű médiában, legyen szó Németországról vagy Ausztriáról. Ez ellen a berlini és a bécsi magyar nagykövetek is több alkalommal szót emeltek a helyi médiailletékeseknél a lapunk birtokába került levelezések szerint. Több ezért egyszerű kivételnél a német nyelvterületen a hazánkban élő németek lapja, a Budapester Zeitung legfrissebb száma, amelynek címlapsztorija „Diktátum: nyugati újságírók és a magyar ellenzékhez való távolságtartásuk hiánya”.

A legfrissebb példák, amelyeket megemlít a lap, az Arte francia–német kulturális csatorna ]]>Hello, diktátor úr! című „dokumentumfilmje”]]>, amely huszonkét Orbán-ellenes nyilatkozó mellett a másik oldalról csak Kovács Zoltán államtitkárt szólaltatta meg, illetve ]]>Skrabski Fruzsina családpárti aktivista esete]]> a Süddeutsche Zeitunggal. Elmondása szerint korrekt interjút készített vele a vezető liberális lap, ám a megjelent szöveg már lejárató riport lett.

– Hiányzik Németországban a tényekről tudósító klasszikus újságírás: az ő megközelítésük az álláspontjukat is kifejező Haltungsjournalismus, és egyfajta tanítómesterként próbálnak fellépni az olvasók felé. Ez agitációs és propagandamunka, amelyhez csak hozzáigazítják a tényeket. Általánosságban is így van ez, nem csak Magyarországra vonatkozik – mondja a Magyar Nemzetnek Jan Mainka, több mint harminc éve Magyarországon élő német újságíró, a Budapester Zeitung kiadója és főszerkesztője, aki Szakmaiatlan szimbiózis címmel írt vezércikkében bírálta, hogy otthoni kollégái a magyarországi ellenzékhez húznak.

– A felmérések szerint a német újságírók abszolút többsége baloldali vagy zöld beállítottságú. Feladatuknak tekintik, hogy a magyarországi tudósításokon keresztül hozzájáruljanak az Orbán-kormány megbuktatásához, az ellenzék és az ellenzékhez húzó civil szervezetek megsegítéséhez. Szerintük ez egy gonosz kormány, amelytől meg kell szabadulni.

Nagy problémájuk ugyanakkor, hogy a magyar migrációs politika vagy családpolitika Németországban is népszerű lenne. Ezért inkább úgy fordítják a szót, hogy a magyar vezetés homofób vagy kirekesztő, antiszemita. Rendre ugyanazok a módszerek és manipulatív jelzők köszönnek vissza, amelyeket aztán egyre-másra ismételgetnek. Ha Orbán Viktorról van szó, kötelezően hozzáteszik: vitatott, populista, nacionalista vagy ilyesmi. Ugyanez a finom manipuláció az illusztrációknál is jelen van: mindig próbálnak minél előnytelenebb fotót használni a magyar miniszterelnökről. Miközben pedig alig érdekli őket, pontosan mit mond a kormányoldal, minden szűrő nélkül készpénznek vesznek mindent, ami az ellenzéktől jön – mondja Mainka, aki szerint mindez belső meggyőződésből fakad, nem külső nyomás eredménye.

– Engem már tíz éve nem kérdeznek, mert nem illek bele a Magyarország-képükbe. Tőlem nem kapnak olyan idézeteket, amelyeknek hasznát vennék. Én több mint harminc éve két világ között élek, így nap mint nap össze tudom hasonlítani egyiket a másikkal

– teszi hozzá.

– Nemigen kaptunk negatív visszajelzéseket, és talán azért nem, mert szakmai, nem pedig politikai alapon bíráltuk a német kollégákat. A Twitteren persze egy, német állami támogatást élvező német kolléga rám támadt, hogy mennyi állami pénzt kaptam ezért a magyar kormánytól? Úgy látszik, megszólítva érezte magát. Van rá oka… Válaszoltam neki, hogy egy fillért sem, különben most nem kényszerültünk volna rá, hogy hetiről kéthetire ritkítsuk a magazinunk megjelenését – mondta a főszerkesztő.

Szőcs Lászó - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Vetítő (30) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Gazdaság (710) Jobbegyenes (2805) Belföld (11) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Egészség (50) Történelem (18) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (7612) Heti lámpás (313) Tereb (146) Sport (729) Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Mozi világ (440) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>