Ma 2021 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
Valaki itt trehány volt

Valaki itt trehány volt

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Meglepő fordulat: Egyetértünk Havas Henrikkel.

Vegyünk nagy levegőt, sóhajtsunk egyet, ernyedt karunkat emeljük fel magunk mellől, aztán írjuk le merev tekintettel a mondatot, amelyet újságírói pályafutásunk alatt még nem, és túl sokszor ezután sem írunk le: egyetértünk Havas Henrikkel. Most, hogy ezzel megvolnánk, lássuk magát a havasi igazságot:

„Vannak határidők! Itt valaki mulasztott: nem küldte el időben azt, amit el kellett volna, így a Médiatanács kapott az alkalmon! Arató úr! Itt valaki trehány volt!”

Csendesen csak annyit teszünk hozzá, hogy a Klubrádió körüli perpatvar fő szítója, a rádió vezetője, Arató András nyilvánvalóan maga is tisztában van azzal, hogy bizony, emberi mulasztás, nem pedig a narancsos gonoszok miatt némul el – átmenetileg – a munkásőr bácsik és nénik kedvenc rá­diója.

És akkor most nagyon röviden a tényekről. Idézzük a Médiatanács elnökének közleményéből a legfontosabbakat:

„A sajtóban sok helyen megjelent megfogalmazással ellentétben a rádió jogosultságát nem »vette el« a Médiatanács: az határozott időre szólt, és ezt a határozott időt zavartatás nélkül kitölti a Klubrádió. A jogosultság pályázat nélküli meghosszabbítása egy kedvezmény, amelyet azonban az elkövetett jogsértések miatt a médiatörvény nem tett lehetővé, ebben a Médiatanácsnak nem volt választása.

A megújítást kizáró jogsértések sem »mondvacsinált« okok, mert a jogszabály rendelkezik arról, hogy milyen jogsértésnek milyen jogi következményei vannak – ebben szintén nincs mozgástere a testületnek, ha jogalkalmazóként jogszerű döntéseket kíván hozni.

A szóban forgó jogsértések – adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása – esetén a Médiatanács először felhívta a Klubrádió figyelmét kötelezettségének teljesítésére, majd az ismételt írásbeli felhívás eredménytelensége miatt került sor a jogsértés megállapítására és bírságolásra. A jogsértéseket maga a Klubrádió is elismerte azzal, hogy nem kért jogorvoslatot a határozatok ellen azok kiszabásakor.

Ugyanígy: a megújítás iránti eljárásban a Médiatanács több mint egy évvel ezelőtt írásban felhívta a Klubrádió figyelmét arra, hogy az ismételt jogsértések miatt a törvény kizárja, hogy a pályázat nélküli megújítás kedvezményét a rádió megkapja. Amennyiben a Klubrádió a törvényi kizáró okok miatt a hosszabbítást nem kérelmezte volna, abban az esetben a médiaszolgáltatási jogosultság lejártáig, tehát február 14-ig a Médiatanács le tudta volna folytatni a pályázatot, melyen a Klubrádió is eséllyel indulhatott volna. […]

A Médiatanács a Klubrádióval nem köthetett ideiglenes szerződést a jogosultsága lejáratának utáni időszakra, mert a Klubrádió ilyen kérelmet nem nyújtott be a Médiatanácshoz. Az ideiglenes sugárzási jogosultságra vonatkozó szabályokat a médiatörvény tartalmazza, azt csak hatósági eljárásban lehet megszerezni, bizonyos törvényi feltételek fennállása esetén. Ezen feltételeket kizárólag hatósági eljárásban értelmezheti a hatóság.

A hisztériakeltés ellenére nem várható el a Médiatanácstól, hogy pozitív megkülönböztetéssel kezelje a Klubrádiót, mégis, a testület több gesztust tett a rádiónak. A Klubrádió az egyetlen rádió, amely egy pályázattal nem hét éven, hanem tíz éven át szólt: 2011 és 2014 között a kereskedelmi 95,3 MHz-en, 2014 óta pedig az ingyenesen használható 92,9 MHz-en. A Klubrádió a frekvenciák közötti átköltözésről szóló megállapodás szerint az új frekvencia használatáról nem a hátralévő négy évre kötött szerződést, hanem tiszta lappal indulva, elölről kezdhette a jogosultság teljes hét évét, pályázat nélkül, és a korábbi díjfizetési kötelezettsége nélkül. Az elmúlt években a Klubrádió összesen 12 849 720 forint támogatásban részesült a Médiatanács támogatási programjának keretében.”

Magyarul Havas Henriknek azért van igaza, mert egyrészt valóban a Klubrádió részéről mulasztottak, másrészt a jogszabályokat a Médiatanácsnak nem kijátszania, hanem alkalmaznia kell. Punktum. Ha valaki mindezt nem érti, nem fogja fel, akkor pörgessen búgócsigát egész nap, a médiatörvények értelmezését pedig hagyja meg azoknak, akik szerint a búgócsigán túl is van élet.

Értik, pontosan értik a történteket az érintettek is. Csak ugye, egy évvel a választások előtt közérzeti felfogóképességükben nagyjából ott tartanak, hogy jó reggelt, tessék mondani, Orbán Viktor még a miniszterelnök? A hosszú évek alatt felgyülemlett fóbiás gyűlölet nem pusztán kikezdte az idegrendszerüket, de valamiért azt gondolják, segítenek az ellenzéki együttműködésnek, ha zsarnokságról óbégatnak. Mondani is felesleges, hogy a Klubrádió „felszámolásáról” (valójában tehát öngyilkosságáról) szóló hír percek alatt bejárta a világsajtót, ezen pedig csak az csodálkozzék, aki botorul még mindig elhiszi, hogy a nyugati világban tájékoztatni óhajtják az embereket.

Magunk között szólva a Klubrádió vezetésének és törzsgárdatagságának talán csak annyi a baja, hogy erőfeszítéseket kell tenniük. Hogy a vélt vagy valós előjogok megszűntek. Hogy új frekvenciát kell találni, újra kell pályázni, vagyis érdemben is dolgozni kell, nem pedig a hatalom csúcsán pöffeszkedőkkel leosztani a lapokat. Értem én, hogy vacak dolog sorba állni, de ha egyszer sor van, nem mondhatjuk azt, hogy a mi dolgunk előrébb való másokénál, hanem szépen elfoglaljuk a helyünket, és türelmesen várunk. Pláne, ha hülyék vagyunk, és elfeledkeztünk a nyitvatartási időről.

Amíg a helyzet rendeződik, a kedves munkásőr bácsiknak és néniknek azt javaslom, hallgassanak Karc FM-et, ha pedig ez így most hirtelen túl nagy ugrásnak tűnik, akkor a munkásmozgalom klasszikusai még mindig elérhetők a könyvespolcon. Mert olvasni jó, akár Marxot, akár hatályos törvényeket és jogszabályokat – ebben még Arató András is egyetérthet velünk.

Szentesi Zöldi László -]]> www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Nagyvilág (1463) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Tereb (138) Autómánia (61) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (662) Mondom a magamét (5736) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Történelem (14) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2164) Belföld (6) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Politika (1578) Irodalmi kávéház (508) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>