Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
Újabb magyarellenes kirohanás

Újabb magyarellenes kirohanás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Márki-Zay haverja ismét rátámadt a magyarokra!

Román zászlókkal takartatta el a magyar feliratokat egy vásári kürtőskalácssütőn a hétvégi Gesztenyefesztiválon Catalin Chereches, Nagybánya polgármestere, majd amikor intézkedését felülbírálva magyar helyettese eltávolíttatta onnan a román nemzeti jelképeket, bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszavonja Pap Zsolt István valamennyi alpolgármesteri hatáskörét - közölte vasárnap internetes oldalán az erdélyi Krónika című lap.

 

A harmadik mandátumát töltő polgármesternek a fesztivál előkészületei során nem tetszett, hogy a rendezvényen felállított kürtőskalácssütőn nem tüntették fel román nyelven is az édesség elnevezését, ezért felszólította egyik városházi beosztottját, hogy takarja el román zászlókkal a magyar feliratokat, „ott, ahol nem értjük, mit ír” – idézte fel a csütörtökön történteket a Kronikaonline.ro Adrian Szelmenczi újságíró, emberi jogi aktivista bejegyzésére, illetve a kolozsvári Főtér portál szombati cikkére hivatkozva.

A városháza alkalmazottai el is helyeztek a sütödén két román trikolórt, a kürtős magyar nevét pedig a román cozonac (kalács) feliratú molinóval takarták el.

Az RMDSZ Máramaros megyei szervezete állásfoglalást tett közzé a közösségi oldalán, amelyben érthetetlennek és elfogadhatatlannak nevezte a polgármester gesztusát, úgy értékelve, hogy ezzel árkot ás a város román és magyar közössége közé. A szervezet tudatta, hogy Pap Zsolt István, Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere péntek reggel elrendelte: vegyék le a román zászlókat a kürtőskalácssütőről.

A politikai pályafutása során több pártot és pártszövetséget megjárt polgármestert rendkívül felbőszítette magyar helyettese intézkedése, amit meg is torolt. Catalin Chereches szombaton egy helyi videóbloggernek nyilatkozva bejelentette: mivel az ő egyik magyar „delegáltja”, aki „látszólag Nagybánya alpolgármestere”, megengedte magának, hogy rátegye a kezét a román zászlóra és eltávolítsa, visszavonja minden alpolgármesteri megbízatását.

A polgármester többször hangsúlyozta, hogy a megyeszékhely hivatalos neve Baia Mare,

akkor is, ha udvariasságból, eleganciából elfogadjuk, hogy itt-ott megjelenjen a Nagybánya elnevezés is,

és azt fejtegette: nem várható el a románoktól, hogy szótárban kelljen megnézniük, mit jelentenek a mások által kihelyezett magyar feliratok.

A Krónika a beszámolójában megemlítette, hogy a tíz százalékban magyarok lakta máramarosi megyeszékhely elöljárójának újabb magyarellenes lépéséhez Márki-Zay Péter is asszisztált. A hétvégi Gesztenyefesztiválon ugyanis Nagybánya testvérvárosa, Hódmezővásárhely polgármestereként a magyarországi ellenzék volt kormányfőjelöltje is részt vett, és több nyilvános eseményen mutatkozott Cherechessel.

A lap szerint Catalin Cherechest a legellentmondásosabb román politikusok között tartják számon, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) két ügyben is vádat emelt ellene, 2016-ban pedig úgy sikerült először újraválasztatnia magát, hogy közben előzetes letartóztatásban volt. Az egyik ügyben idén februárban öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Kolozs megyei törvényszék alapfokon csúszópénz elfogadásáért, törvénytelen kereskedelmi tevékenységért, hamis nyilatkozattételért. A vád szerint üzletemberektől fogadott el kenőpénzt 2013-ban. Másik korrupciós ügyében nem született még ítélet – zárta beszámolóját az erdélyi lap.

Borítókép: Márki-Zay Péter és Catalin Chereches (Forrás: Facebook)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (2818) Politika (1582) Kultúra (9) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Vetítő (30) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Egészség (50) Életmód (1) Mondom a magamét (7667) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (18) Flag gondolja (36) Heti lámpás (319) Mozaik (83) Gazdaság (711) Nagyvilág (1310) Belföld (11) Tv fotel (65) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>