Ma 2022 augusztus 09. Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
Újabb bátor intézkedések várhatók a kormánytól

Újabb bátor intézkedések várhatók a kormánytól

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)

Ez mindenkit érinteni fog!

A rezsicsökkentéstől kezdve számos olyan gazdasági lépést tett az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben, amely jelentős zavart okozott a baloldalon. Most a személyi jövedelemadó beígért visszatérítésével nem tudnak mit kezdeni.

– Bátor és szokatlan kormányzati döntéseket kell hoznunk, hogy 5,5 százalék fölé emeljük a gazdasági növekedést, de ha sikerül, akkor vissza tudjuk adni a gyermeket nevelő családoknak azt az adót, jövedelemadót, amit 2021-ben befizettek – mondta a minap Orbán Viktor miniszterelnök. A kormánytól egyáltalán nem idegenek az úgynevezett bátor és szokatlan lépések – már maga a jövedelemadó visszafizetése is ilyennek mondható.

Ha ezt valóban lehetővé teszi a gazdaság teljesítménye, akkor egy olyan családban, ahol ketten nevelik a gyermekeket, akár 1,6 millió forintot is kézhez kaphatnak 2022 elején.

Ez a döntés több mint ]]>egymillió családot és másfél millió munkavállalót érinthet]]>. A Századvég Alapítvány kutatása az mutatja, hogy a pénz visszatérítését egységesen támogatja a közvélemény. A bejelentés tehát népszerű, nem is tud mit kezdeni vele a baloldal. A többi között ilyen állítások hangzanak el: nem segít a rászorulókon a döntés; ez osztogatás; nincs értelme; észszerűtlen és elvetemült; az adó-visszatérítés lett az új zsák krumpli, amit a kormány az egyik kezével ad, azt a másikkal vissza fogja szedni.

Ehhez hasonló zavart okozott annak idején a rezsicsökkentésről szóló bejelentés, amelyet szintén bátornak és szokatlannak lehet nevezni. A rendelet 2013 januárjában lépett hatályba, majd három lépésben 25 százalékkal mérséklődött a lakossági áram, gáz és a távfűtés ára. A baloldalon hatalmas lett a zűrzavar, hiszen kormányzásuk alatt ennek pont az ellenkezője történt: folyamatosan emelkedtek az energiaárak. Akkoriban ilyeneket mondtak a kormány népszerű intézkedéséről: a rezsicsökkentés miatt a közműtársaságok nem tudják majd fenntartani a szolgáltatás színvonalát; a cégek lefújják a fejlesztéseket; a rezsicsökkentés az évszázad átverése; a kormány ezzel a Kádár-rendszer utolsó éveit idézi; ez nem segít azoknak, akik fával fűtenek.

Akkor sem volt igaza a baloldalnak, mert a közműcégek nem mentek tönkre és európai összehasonlításban ma már a magyarok fizetik az energiáért a legkedvezőbb árat. Arról nem beszélve, hogy az elmúlt években ezzel összességében százmilliárdok maradtak mintegy négymillió háztartásnál.

Bátor és szokatlan döntés volt a bank­adóról szóló kormányzati bejelentés is. Arról azt mondta a baloldal, hogy ezt nem lehet megcsinálni. Ilyen mondatok hangzottak el: átgondolatlan a bank­adó kivetése; az ügyfelekre hárul a teher; megrendül tőle a pénzügyi szektor stabilitása; több nagybank is kivonul az adó miatt az országból. Nem dőlt össze a bankrendszer, nem mentek ki a pénzintézetek az országból. A bank­adó és az ágazati különadók az igazságosabb közteherviselés jegyében hozzájárultak ahhoz, hogy lakossági megszorítások nélkül a kormány rendbe tegye az ország pénzügyeit.

Az Orbán-kabinet bátor döntést hozott a devizahitelezés visszaszorításával is. Az adósokat több lépés segítette, ilyen volt például a végtörlesztés – amelyet szintén támadtak a baloldalról –, majd végül a forintosítás. Szintén emlékezetes volt, amikor 2012 júliusában a Magyar Nemzeti Bank már hat hónapja hét százalékon tartotta az alapkamatot, amely akkor a legmagasabb volt az Európai Unióban. Akkor azt állították, hogy indokolatlan a kamatszint csökkentése, amelyet nem lehet megindítani. A vezetőváltással azonban elkezdődött a kamatcsökkentési ciklus is, a forint pedig nem omlott össze.

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (141) Mozaik (83) Sport (729) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Életmód (1) Nagyvilág (1464) Belföld (8) Gasztronómia (539) Heti lámpás (260) Történelem (15) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Politika (1581) Irodalmi kávéház (513) Gazdaság (667) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2378) Mondom a magamét (6233) Tv fotel (65) Egészség (50) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>