Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
5978bd36f44fedcbb6471a57c195564c.jpg

Török Gábor elemez - Segíthet-e az Isaura-effektus az MDF-nek?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ezen a blogon általában tartózkodni szoktam attól – bár nem mindig sikerült elkerülnöm -, hogy a politika megértése helyett az események esztétikájáról beszéljek. Most mégis fontosnak tartom ezzel kezdeni: örülök annak, hogy az Országos Választási Bizottság zöld utat adott az MDF fővárosi listájának.

Két ok miatt: egyrészt, mert kifejezetten helytelen lett volna, ha ]]>politikailag motivált kreatív szabályértelmezések]]> döntenek egy párt sorsáról, másrészt pedig, mert ezáltal tiszta helyzet teremtődött, s az MDF esetleges sikertelen választási eredménye után nem hivatkozhat majd „nagykoalíciós elhallgattatásra”, "hárompárti összeesküvésre" és „]]>narancscédulás választási csalásra]]>”. A demokráciának tesz jót, ha az MDF nyílt versenyben méretődik meg: így aztán sikere vagy bukása kizárólag saját teljesítményét minősíti majd.

Nem lepne meg egyébként, ha a mai pozitív döntés ellenére a párt a választásig hátralévő két hetet a mindenki által bántott és megbántott ártatlan bárányka szerepében kampányolná végig. Ennek jelei már az elmúlt napokban is látszottak, a „rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztató” és a minden fórumon elmondott egyenmondatok mind ebbe az irányba mutattak. A kérdés csak az, hogy vajon a választók – akik a kutatások szerint jelenleg nem szeretnék a parlamentben látni az MDF-et – az elmúlt napok eseményei miatt megsajnálják-e a pártot, és az öt százalék átlépéséhez szükséges tömegben fordulnak-e Bokros Lajosék felé abban a 16 megyében és Budapesten, ahol a jelenlegi állapot szerint listát állíthatnak.

Ha a politikában működne az Isaura-effektus, akkor az MDF joggal apellálhatna a választók sajnálatára. (Gondolom, sokan emlékeznek még a népszerű telenovella, a ]]>Rabszolgasors]]> főszereplőjére, akinek felszabadítására a legenda szerint még gyűjtés is indult kishazánkban - a ]]>Gálvölgyi-paródia]]> felejthetetlen.) Az eddigi tapasztalatok azonban arra intenek, hogy a politikában az erőt és a teljesítményt jobban méltányolják a szavazók, mint az elesettséget és a megbántottságot. Kevés politikus ért el sikereket szánalomból, bár az kétségtelen, hogy az értelmetlenül túltámadott szereplő időnként szimpatikusabbá válik az emberek szemében. Ennek ellenére azt hiszem, hogy a számos kampánybaki és a listaállítási káosz olyan mély nyomot hagyott, amit semmilyen ártatlan szemű véghajrá nem tud már elfeledtetni. Ha  viszont mégis így lenne, akkor az MDF megköszönheti majd annak a három pártnak, amely megadta a lehetőségét a sajnálat-kampánynak.

Török Gábor

]]>http://torokgaborelemez.blog.hu/]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1310) Autómánia (61) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tv fotel (65) Mozaik (83) Politika (1582) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (319) Kultúra (9) Gazdaság (711) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (11) Sport (729) Szépségápolás (15) Egészség (50) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7667) Jobbegyenes (2818) Vetítő (30) Nézőpont (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>