Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
06898e065c0e0d967e954a196f2f696f.jpg

Török Gábor elemez - Április 12-én indul a kampány?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Van egy párt, amellyel elég régen foglalkoztam, elsősorban azért, mert amit a kampányban eddig mutatott, azt észrevenni is nagyon nehéz, nemhogy elemezni.

Az a politikai erő, amelytől korábban nem álltak távol a hajrában elkövetett hajmeresztő hibák, idén eddig meglepően fegyelmezett, tervezett és tudatos módon teszi azt, amit ebben a sokszor megénekelt ]]>aszimmetrikus helyzetben]]> neki kell: a semmit. A Fidesz kockázatkerülő kampánystratégiájába egyelőre még Orbán Viktor országjáró körútja sem fér bele, mint ahogy hiányzik belőle az ellenfelekkel folytatott vita, az újdonság, az izgalom és a feszültség. Az ellenzéki párt – ahogy ezt már többször jeleztem is – a kampány kollektív átszunyókálásában érdekelt, s ha az ellenfelek nem lesznek elég ügyesek ahhoz, hogy kirángassák ebből az állapotból, akkor ez a stratégia működőképes és eredményes is lehet.

Mindez azonban nem (feltétlenül) jelenti azt, hogy a Fidesz idén ne akarna már kampányolni. Politikai logika alapján kikövetkeztethető, és ]]>néhány elejtett mondat]]> alapján megerősíthető, hogy az ellenzéki párt számára április 12-én új szakasz kezdődik, kezdődhet a kampányban. Most az a fontos, hogy a Fidesz ne lökjön el magától egyetlen szavazót sem, ezért ködre, homályra és leginkább csendre van szükségük. Április 11-én kiderül, hogy ez a stratégia mire lesz elegendő; a Fidesz feltehetően azzal számol, hogy ötven százalék körüli – inkább feletti – listás támogatottság mellett az egyéni választókerületek jelentős részét megnyeri, a maradékban pedig jó eséllyel indul a második fordulós győzelemért. Innentől kezdve beindulhat a Fidesz-gépezet, immár a kétharmadért. Ekkor már nem kell túl sokat méricskélni: indulhat Orbán Viktor a megdolgozandó választókerületekbe (márpedig ennek a kampányolásnak az erejét már láthattuk), az eddigieknél élesebben és rizikósabban bírálhatja a még versenyben lévő vetélytársakat – ekkor már csak a Jobbikról és az MSZP-ről lehet szó ellenfélként; és különösen előbbi szavazói lehetnek érdekesek ebből a szempontból. Még akár azt is megérhetjük, hogy a Fidesz elnöke úgy ítéli meg: a kétharmadhoz miniszterelnök-jelölti vitára is szüksége lehet – igen, akár Vona Gáborral -, ahol meggyőzheti Magyarországot arról, hogy mindenkinek a győzteshez kell húzni.

Lesz, pontosabban lehet tehát kampány, csak elképzelhető, hogy idén megvárjuk vele a választás első fordulóját.

Török Gábor

]]>http://torokgaborelemez.blog.hu/]]> - A Flag Polgári Műhely partnere

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (320) Mondom a magamét (7668) Tv fotel (65) Életmód (1) Gazdaság (711) Flag gondolja (36) Tereb (146) Történelem (18) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2819) Sport (729) Kultúra (9) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (537) Politika (1582) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>