Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
ece55d6e547b66309e47e04b77739ce6.jpg

Török Gábor elemez: Csak szavak? - Orbán Viktor tusnádi beszédéről

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Bármi volt is Orbán Viktor szándéka vagy célja ezzel a beszéddel, az eredmény ma egyértelműnek látszik: felerősítette a kormányzásával és politikai céljaival kapcsolatos félelmeket.”

Egyetemi kollégám szerint Orbán Viktor a magyar politika legőszintébb szereplője: bár beszédeit rendszeresen túlmagyarázzák és ezért aztán félre is értelmezik, valójában csak jobban oda kellene figyelni arra, amit mond. Ez a megközelítés persze biztosan vitatható. Nem csupán az elhíresült „ne arra figyeljenek, amit mondok” üzenete miatt, hanem egyszerűen azért, mert idehaza a miniszterelnöknél kevesen tesznek többet azért, hogy a választói igényekhez, ízlésekhez, a befogadói közeghez igazítsák mondanivalójukat.

Ugyanakkor annyiban mégiscsak van valami az őszinteségre utaló megjegyzésben, hogy céljait illetően Orbán Viktor meglepően nyíltan szokott fogalmazni: ha valaki olvasgatja a kormányfő régebbi beszédeit, szinte mindegyikben megtalálhatja azokat a gondolatokat, amelyek a későbbi események tükrében sokkal jobban érthetők, mint az elhangzás pillanatában voltak.

A beszédekben kifejezetten erős, eddig már közel két és fél évtizedes politikusi életútban a legnagyobb hatású, legtöbbet idézett darabok közé látszik felsorakozni az idén júliusban elmondott tusnádfürdői szónoklat. Orbán Viktor mondatait nem csupán itthon elemezte és értékelte szinte mindenki, aki a politikával foglalkozik, de a világ legnagyobb újságjaiban is megjelentek már sarkos állításokat megfogalmazó írások. Az egyik értelmezési oldalon Mussolinit és Putyint emlegetik, a demokrácia végéről beszélnek, a másikon – ez eddig inkább csak itthon jelent meg – pedig azt magyarázzák, hogy az illiberális jelző valójában nem a demokráciáról és annak alapértékei tagadásáról szól, hanem csupán a bajainkat okozó liberalizmus kritikája.

Őszintén szólva engem is nagyon érdekel, hogy Orbán Viktor miért éppen ezt a beszédet mondta el Erdélyben. Jó lenne tudni azt is, hogy mire gondolt, amikor a politikatudományban kifejezetten a demokrácia „csökkentett” változataként értelmezett illiberális demokrácia fogalmát használta politikai céljai leírására. Az is sokat segítene, ha tudhatnánk, hogy mennyi volt a beszédben a „csali”, mennyi a „teszt”, és mennyi a szimpla „hiba”. Jó lenne tudni, ám én nem tudom, éppen ezért arról, hogy mi volt a beszélő célja, írni sem tudok. Szerencsére azonban a politikai elemzésben van egy ezeknél sokkal fontosabb és lényegesen könnyebben megítélhető szempont, ami egy politikusi cselekvés (a beszéd is az) esetén döntő lehet: ez pedig a hatás kérdése.

Bármi volt is Orbán Viktor szándéka vagy célja ezzel a beszéddel, az eredmény ma egyértelműnek látszik: felerősítette a kormányzásával és politikai céljaival kapcsolatos félelmeket. Akár akarta, akár nem, a Magyarországgal kapcsolatos hírek a világban ma minden korábbinál lehangolóbbak: a világ legbefolyásosabb újságjai a diktatúra előszobájaként festik le a magyar belpolitikai helyzetet. Márpedig abban biztosak lehetünk, hogy egy ilyen bemutatás kifejezetten ártalmas az országnak. Nem csupán hangulatban, de forintban is mérhető károkat okoz.

Természetesen lehet erre azt mondani, hogy a liberális világ már csak ilyen, hogy bántják a magyarokat, hogy tudatlanságuknál csak a gyűlöletük nagyobb, hogy félreértés az egész, s csak a nemzetközi baloldal szítja a hangulatot. Ugyanakkor a politikában (is) mindig van alternatíva: az ember, a politikus dönthet úgy is, hogy olajat önt a tűzre, de úgy is, hogy inkább a vizet választja. Így érhet össze a cselekvésben – és aztán az elemzésben is – a szándék és a következmény.

Az írás a Heti Válasz augusztus 7-i lapszámában is megjelent

Török Gábor - ]]>www.valasz.hu]]>

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7616) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Gazdaság (710) Mozaik (83) Egészség (50) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (314) Történelem (18) Életmód (1) Kultúra (9) Politika (1582) Jobbegyenes (2805) Alámerült atlantiszom (142) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>