Ma 2024 július 20. Illés napja van. Holnap Dániel, Daniella napja lesz.
Tarlós István: „Nekem a Budapestiek érdekeit kell képviselnem”

Tarlós István: „Nekem a Budapestiek érdekeit kell képviselnem”

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Szeretem Budapestet...

Tarlós Istvánnak mindig is fontos volt a grundetika, a kampány utolsó heteit éppen ezért méltatlannak és gyomorforgatónak érzi. Mégis ilyen nyugodt még sosem volt választások előtt az elmúlt harminc évben. Vasárnap karfiolleves lesz az ebéd. A kampányfinisben beszélgettünk Budapest főpolgármesterével.

FHZS: Izgul?

Tarlós István: Nem.

FHZS: A finisben járunk, mi fog történni az utolsó napokban?

TI: Arra számítok, hogy a vesztüket érző reménytelen ellenzéki pártok még kétségbeesettebb dolgokra ragadtatják magukat. Látszik, hogy a hatalomért bármire képesek. Néhány napja például fidelitasos gyerekeket rugdostak meg a Flórián-téren. Ezek után már semmin sem lepődöm meg. Itt mindenről szó volt, csak a városról nem. Azért még egy Bokros Lajos is tudta, hogy mi az, ami a város dolga. Még egy Horváth Csaba is, aki bár mondott jó sok dőreséget, de legalább belevetette magát a küzdelembe. Ami azonban most folyik, az egy gyatra cirkusz. Van erre egy régi, kifejező pesti szleng: gagyi.

FHZS: Arról is beszélt többször, hogy nehéz döntés volt, hogy elvállalja a felkérést. Biztos voltak ellenérvei, de miért vállalta el mégis?

TI: Nehéz döntés volt, mert szeretem Budapestet és nagy célokat, feladatok látok magam előtt. Ugyanakkor

muszáj volt kemény feltételeket szabnom annak érdekében, hogy a budapestiek érdekeinek valóban érvényt tudjak szerezni.

Ezek közül az első volt a közvetlen választás. Nem kell félnem a választók szemébe nézni. Aki félne, az ehhez nem ragaszkodik, de én ezt szabtam első feltételnek. A másik az, hogy mindenki szereti befejezni, ha elkezdett valamit. A nemzetközi és hazai elismerések alapján igazán azt gondolhatjuk, hogy nem járunk rossz úton, de ezen az úton van még hova eljutni. A főváros nagy lehetőségek előtt áll, de ahhoz, hogy fejlődjön, józan, logikus tervezésre, szakértelemre és fegyelmezett munkára van szükség. Mindennek alapja a rend és a biztonság.

FHZS: Amióta az eszét tudja itt él, ismeri a várost. Három évtizede vezeti is különböző minőségekben. Mit jelent Önnek személyesen az, hogy Budapestet irányíthatja?

TI: Nézze, én ősbudapesti vagyok, anyai ágon. Az első ősöm, aki már biztosan Óbudán élt,1819-ben született. Úgy gondolom ismerem is ezt a várost, nem csak azért, mert tizenhat évig voltam Óbudán polgármester, most meg már kilenc éve főpolgármester, hanem azért, mert ide születtem és azóta is itt élek. Óbudán nem hiszem, hogy lenne tíz utca, amit ne ismernék, de általában is ismerem a várost. Mondjuk nem északon keresem Csepelt és a Galvani-hidat, nem a Városligetben vizionálom a Nemzeti Múzeumot és nem ígérem egyszerre a hármas metró meghosszabbítását Káposztásmegyerig és egyidejűleg erdősáv telepítését ennek a nyomvonalára. Tehát többé-kevésbé tisztában vagyok a főpolgármester feladataival, hatásköreivel, kompetenciáival is.

FHZS: Ha megválasztják, asztalra fog csapni a következő ciklusában is?

TI: Mint mondtam, ezt már meg is tettem. Kemény feltételekkel vállaltam a folytatást. Ezekből nem fogok engedni, ezt a kormányban is tudják rólam. Nekem a Budapestiek érdekeit kell képviselnem. A Fidesszel ’90-óta vagyok választási szövetségben, akkor is bírtam a támogatásukat, amikor 6%-os párt voltak. Számos kérdésben egyetértünk, méghozzá az alapkérdésekben van egyetértés: nemet kell mondani az illegális bevándorlásra, meg kell őrizni a hagyományos európai- inkluzíve magyar kultúrát, a nemzetállami kereteket, meg kell védeni a hagyományos családmodellt, és nagyon fontos a családpolitika. Aztán persze, van jó néhány kérdés, amiben nincs köztünk egyetértés. Ezért mindig voltak és lesznek is vitáink. A Miniszterelnök úr tudja a legjobban, hogy addig vállalom ezt a munkát, amíg a megállapodásokban foglaltakat mindenki betartja és azt is tudja, hogy nekem a budapestiek érdekeit kell szem előtt tartanom.

Amit elterveztünk – mert a város működését kétségkívül stabilizáltuk – azt igyekszem véghez vinni, a kormánnyal igyekszem úgy együttműködni, hogy Budapest érdekei érvényesülni tudjanak. De ha kell, akkor a kormánnyal szemben is elmondom, hogy mit akarnak a budapestiek.

FHZS: Milyen lesz Budapestet néhány év múlva, ha Ön fogja vezetni?

TI: Nem vagyok se augur, sem haruspex, hogy mi van a csillagokban, azt nem tudom előre megmondani. Abban viszont mindenki biztos lehet, hogy én ugyanolyan keményen fogok dolgozni, mint eddig, ugyanolyan keményen fogom képviselni a főváros érdekeit. Ezért jószívvel biztatok mindenkit, kerekedjen fel vasárnap, menjen el a szavazóurnákhoz és október 14-től dolgozzunk együtt Budapest jövőjéért.

FHZS: A vasárnap akár így akár úgy, de ünnep. Mit fog főzni Columbo felesége, mi lesz az ünnepi menü?

TI: Ja, hogy sokat beszélek a feleségemről. Ritkán jelenik meg? Nézze, nekem negyvenhat éve ugyanaz a feleségem, még az egyetemről ismerjük egymást. Azért jelenik meg ritkán, mert ilyen a beállítottsága. Nagyon visszafogott, szolid. Mindenről van véleménye, de az aktív politikától távol tartja magát. Régóta mondom: ő az okosabb, én csak az erősebb vagyok. Hogy mit fog főzni? Hát én sosem mondom neki, hogy mit főzzön. A konyhába nem enged be, mert az az egy hely az, ahol ügyetlenkedem. Grízgaluskát tudok főzni, azon kívül teát és tojásrántottát. De jó, hogy mondja! Lehet, hogy majd most kérek valamit. Talán egy marha felsál mellett döntünk és esetleg megelőzheti ezt egy kárfiolleves. Én nagyon szeretem egyébként a főzelékeket. De most, ha már kimondtam ezt a kettőt, majd ezt fogom kérni tőle. Meg fog lepődni, mert nem szoktam feladni rendeléseket. Abban azonban megegyezhetünk, hogy nem bukta lesz a terítéken.

Fodor-Horváth Zsófia - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nézőpont (1) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Kultúra (9) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Mozaik (83) Történelem (18) Jobbegyenes (2825) Szépségápolás (15) Belföld (11) Mondom a magamét (7719) Vetítő (30) Sport (729) Autómánia (61) Heti lámpás (322) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Flag gondolja (36) Politika (1582) Gazdaság (713) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Irodalmi kávéház (537)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>