Ma 2024 július 16. Valter napja van. Holnap Endre, Elek napja lesz.
fcdf3dad7bbc9d6a0d6ccf959b0cb86a.jpg

Pityingerek, piti perek

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Van abban valami csúfondáros, hogy Pityinger László „alternatív köztársasági elnököt” (alias Dopemant) épp egy nappal a magyar kultúra napja előtt mentette fel első fokon, bűncselekmény hiányában a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A magyar kultúra napját a Himnusz születéséhez kötjük: Kölcsey Ferenc január 22-én fejezte be a korszakos verset – január 21-én tehát még javában írta.

A tényállás azt is tartalmazta, hogy ama emlékezetes baltüntetésen, amikor a politikus rapper Orbán Viktor hungarocellfejével focizott, egyúttal a Himnusz gyalázatos, trágár paródiáját is előadta. Ez ugyebár nem bűncselekmény, hanem a véleménynyilvánítás diadala, egyúttal pedig a baloldali kultúra piros betűs ünnepe is.

Az már a feledés jótékony homályába vész, hogy ez a politikai performansznak csúfolt vásári hajcihő egy bizonyos Bajnai Gordon trónra emelése érdekében zajlott, nevezett meg is jelent az eseményen, de nem ismerjük a tetszésindexét. Azóta éppúgy angolosan a londoni Citybe távozott (a ballib sajtó kedvenc közhelyével: „a lábával szavazott”), mint nemkülönben nagy elődje, Németh Miklós; szegény Dopemanre meg itt maradt a neheze. Ő pedig hadovált, ahogy a szerény tehetségéből futotta. A szobordöntést némi sztálinozással körített bálványimádás-kritikaként állította be, de arra nem adott magyarázatot, hogy miért kellett a „bálványt” például megszurkálni: én úgy tudom, hogy ez amolyan vudu szertartás. A letört fejjel való passzolgatást a miniszterelnök futballszeretetével hozta összefüggésbe – elképzelni is bizarr, a „művész” mire vetemedik „spontán módon”, ha a kormányfő a tekesport vagy az agyaggalamb-lövészet tántoríthatatlan híve. A vacakolás („eldöntendő jogkérdés”) azon folyt, megvalósult-e a nagy nyilvánosság előtt elkövetett garázdaság bűncselekménye, vagyis Dopeman „kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsított-e, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen”. Mert ha igen, akár három évre hűvösre is kerülhet. A bíró szerint nincs garázdaság, mert a szobor eleve ledöntésre készült (azt bírta mondani: „anyagi értékkel már nem bírt”); így a vádlott cselekménye sem erőszakos. A kihívóan közösségellenes, a társadalmi együttélés szabályait közvetlenül és durván sértő magatartás megállapításához pedig hiányzott a tudatosság: rapperünk öntudatlanul ilyen. A megbotránkoztatás sem volt tömeges, elvégre csak minden tévécsatorna közvetítette. De hát „a tanúk sokszor pontatlanul emlékeztek az eseménysorra” – a mozgókép meg ugyebár nem bizonyíték. A jó ízlésről a bíró nem nyilatkozik, mert Kölcsey úgyis halott, s még belegázolna a nagyon is élő Dopeman-rajongók érzékeny lelkébe.

Gondolom, Orbán Viktornak úgy kell ez a jogi cirkusz, mint púp a hátára. Ha „bálvány” volna, az igazságszolgáltatás helyett cinikus „jogszolgáltatásra” berendezkedett bíró már többéves bentlakásos Himnusz-elemző tanfolyamra volna beutalva, a Budai Központi Kerületi Bíróságnak pedig sóval hintették volna be a helyét. De felelős miniszterelnökként még így is összedughatná a fejét Handó Tünde asszonnyal és Trócsányi László igazságügy-miniszterrel: mi van olyankor, ha a bírói hatalmi ág nemcsak a többi hatalmi ágtól, de a valóságtól is függetleníti magát? Elvégre az istenadta nép a politikust választja vagy nem választja újra, nem pedig a bírót…Az egyszerű agyú Dopeman ezalatt ünnepel: nem lát ellentmondást abban, hogy ha az ügye pitiáner, akkor ő – Pityinger – hogy is lehetne valaki. Ha a bíróság igazat ad neki, akkor ugye jogállam van: példaképpé válik, ezrek és ezrek tekintik majd követendő példának. „Nekem minden PR jó” – sugárzik a boldogságtól; és még a bírónak sem kell jutalékot fizetnie. Az ítélet nem jogerős, de a jog sem erős: maradnak nekünk a Pityingerek meg a piti perek.

]]>www.magyaridok.hu ]]>- Csontos János

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1310) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Mozi világ (440) Életmód (1) Jobbegyenes (2824) Sport (729) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Gazdaság (713) Irodalmi kávéház (537) Tv fotel (65) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7712) Történelem (18) Belföld (11) Kultúra (9) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Heti lámpás (322)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>