Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
6039504339e9c560f4e3fe45387014c3.jpg

Oscar nélkül

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Emlékszem azokra az időkre, amikor a könyvespolcomon végigtekintve hatalmába kerített a régi idők után érzett nosztalgia. Minden egyes történethez, amelyet méltónak tartottam a megőrzésre, számos érzés, gondolat és emlék kötődött, amelyek örök időkre beívódtak az ember szívébe, és amelyektől senki meg nem válna a világ minden kincséért sem.

 Aztán, az évek múlásával észrevettem, hogy már nem csupán a könyvek okoznak bennem vágyódást az olykor elfeledettnek hitt, de a lélek mélyén mindig ott bujkáló ártatlan emlékek iránt, hanem ifjúkorom régi, kedves filmjei is. S némi keserédes érzéssel gondolok arra, hogy bár nyerhet manapság egy film mérhetetlen számú Oscar-díjat, kaphat bármilyen jó kritikát a filmes szakértőktől, azok az idők végképp tovavesztek számomra, amelyek személyes klasszisokat, kedvenceket, maradandó élményeket voltak képesek belém égetni.

Bud Spencer és Terence Hill, a két nagy múltú komédiás soha semmiféle komoly szakmai vagy kritikai díjat nem nyert mérhetetlen hosszú filmes karrierje során. Csupán egy nem túl nagy számú, de annál lelkesebb és kitartóbb rajongótábort, akik másodszor, harmadszor, tizedszer is megnézik a Kincs, ami nincs, a Nincs kettő négy nélkül vagy az Ördög jobb és balkeze című bolondozásukat. Akik sok-sok évtized után is szállóigeként emlegetik fel a súlyos pofonokat vagy a rettentő aranyos beszólásokat, és hozzám hasonlóan üdvözült nosztalgiával gondolnak vissza az izgalomra, ami mindig a hatalmába kerítette őket, valahányszor megtekinthették a duó legújabb produkcióját.
Természetesen nem szabad elmenni a tény mellett, miszerint a páros leginkább Európában, s ezen belül is hazánkban vált igazán népszerűvé és elismertté, amihez nagymértékben hozzájárult az emlékezetes szinkron is. Bujtor István és Újréti László keltették életre számunkra a figurákat; általuk, közreműködésükkel nyújtottak Bud Spencer és Terence Hill filmjei igazi, maradandó élményt és emléket.
Nem voltak azok mérföldkövek a film rögös országútján. Nem voltak mély és velős mondandók elrejtve a bunyók között, és nem is vette őket senki túlságosan komolyan. De akkor is, a szó legszorosabb értelmében jó filmek voltak, mert szórakoztattak, megnevettettek, kikapcsoltak. Élvezetesek és viccesek voltak, továbbá nem törekedtek kerülőutas módszerekkel propagandát és önérzetet belenevelni a nézőkbe, mint a mostanság oly népszerű, futószalagon gyártott nonszenszek.
Valószínűleg a későbbiekben sem fogják díjakkal elhalmozni őket, bármennyire is megérdemelnék. Cserébe viszont a közönség örök háláját és megbecsülését kapták a munkájukért, amely talán még most is, a mai napig ugyanúgy kitart, ugyanúgy övezi őket, mint a régi, szép időkben. Őszintén remélem, hogy ez valamelyest kárpótlást jelentett nekik a szakma lenézése és nemtörődömsége ellenére is.
Más úgysem jutott, és sajnos nem is fog jutni nekik soha.
 
Sztakó Balázs
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Hozzászólások

populista
2016-01-28 13:27
Nálunk nem vonultak ki a volt hazai KGB-sek. Ezek a kiválló szakemberek provokációkat csinálnak hazánkban. Csak még nem derült ki KINEK A MEGBIZÁSÁBÓL. Remélen Isten kegyes lesz hozzánk és ez is nyilvánosságra kerül. Meg tudjuk kinek tapad vér tenyerében...

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (9) Nagyvilág (1310) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Heti lámpás (322) Jobbegyenes (2823) Flag gondolja (36) Történelem (18) Autómánia (61) Gazdaság (713) Sport (729) Nézőpont (1) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Politika (1582) Életmód (1) Mondom a magamét (7708) Mozi világ (440) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (11) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>