Ma 2023 február 01. Ignác napja van. Holnap Karolina, Aida napja lesz.
Őrkutyák és nyalikázók

Őrkutyák és nyalikázók

Flag

Szöveg méret

1
Átlag: 1 (1 szavazat)
A 2002-es választások előtt nagyon sokat vitatkoztam liberális táncos kollégámmal az azóta a feledés jótékony homályába veszett Nap-kelte reménytelen baloldali elfogultságáról.

Régi ballib újságírói trükk, hogy a magukat függetlennek, mostanában pedig már egyenesen betiltottnak hallucináló újságírók nem a véleményünkkel, vagy ha úgy tetszik, a tényekkel vitatkoznak, hanem megpróbálják ab ovo illegitimnek beállítani jobboldali
kollégáikat. Nem most kezdték.

A rendszerváltás utáni médiaháborúban vetették először be ezt az azóta rendszeresített biológiai fegyvert. Akkor még sikerrel. A 90-es években dolgozó konzervatív, jobboldali újságírók bármit írhattak, baloldali kollégáik vitatkozás és érvek helyett véres karaktergyilkolászásba kezdtek a tekintetben, hogy a jobboldali gondolkodók véleménye nem lehet se mérvadó, se objektív, hiszen aki leírta, a kormánypártot támogatja. Rengetegen voltak. Szavaik túlharsogtak mindent. A leüvöltött jobboldali szerkesztőségekből kihallatszó, bátortalanul megfogalmazott ellenérveket elnyomták a rettenetes fölényben lévő ballib harsonák hazug hangjai.

Nem hibáztatom őket. Rutintalanok és túlságosan tisztességesek voltak. Tudom, mert édesapám is egy ilyen jobboldali szerkesztőségben dolgozott. Családunk többször nyaralt a csodálatos Szigligeti Alkotóházban a kor neves újságíróival. Többször tanúja voltam, ahogy személyeskedésbe menő vitákba csaptak át a reggelik, a vacsorák, ahogy édesapám egy a tíz ellen próbálta védeni igazát.

Mert igaza volt. Szinte mindenben. Rossz, hogy nem élhette meg. Sosem felejtem el, halála előtt pár évvel mesélte, hogy amikor az Új Magyarországot elindították, még ki sem jött az első lapszám – ez nem valami költői túlzás –, már megkapták a náci, fasiszta billogot. Még nyomdába sem került, de már szalonképtelen fasiszta szemétnek nevezték lapjaikban az úgynevezett kollégái.

Azok a kollégái, akik egy könnycseppet nem ejtettek a Heti Magyarországért, a Pesti Hírlapért, a Pest Megyei Hírlapért és az Új Magyarországért, amikor a szocialista kormányok az állami hirdetések bojkottjával szépen kivéreztették, tönkretették és megszüntették azokat. A Napi Magyarország 2000-ben egyesült a Magyar Nemzettel, hogy azután már az egyedül maradt Magyar Nemzettel műveljék ugyanazt, amit előtte megszüntetett elődeivel.

„Piaci törvények vannak.” „Ilyen a kapitalizmus.” „Döntsön a piac.” „Nincs elég olvasó? Akkor lap sincs” – mondták, írták, feledhetetlen gőggel. A Népszabadság megszűnésekor ugyanezek az úgynevezett kollégák viszont egészen másokat írtak és mondtak a piacgazdaságról. A kormánytól követelték, hogy fizesse ki a tulajdonosnak az ötmilliárd forint veszteséget. Ilyenek ezek az úgynevezett kollégák. Baloldali lap nem szűnhet meg. Csak jobboldali.

S amint elképesztő médiatúlsúlyuknak köszönhetően a szoclibek 1994-ben és 2002-ben megnyerték a választást, a baloldal watchdogjainak már nem a hatalom ellenőrzése volt a fő küldetésük, hanem a „mértékadó”, „szakértői” kormány véleményének szolgai artikulálása és a jobboldali ellenzék ütése-rúgása, ellehetetlenítése. Egymást követték a felháborodott véleménycikkek, amelyekben nem a hatalmat „ellenőrizték”, hanem a jobboldali ellenzéket.

Jelenleg az Index nevű portálon zajlik egy vita arról, hogy a kormánypárti sajtót és az azt előállító újságírókat egyáltalán újságíróknak tekinthetjük-e. Esetleg embereknek. A különböző blogokon, a Facebookon ennél is továbbmennek a liberális bloggerek és újságírók. Egyik részük akasztana, másik részük IFA-platóra dobálná jobboldali kollégái holttestét.

De maradjunk inkább az első felvetésnél. Szerintük mi nem vagyunk újságírók. Szerintem viszont egészen bájos, hogy azok neveznek propagandistáknak minket, akik a számukra kedves MSZP–SZDSZ-koalíciók alatt szervilisen ki- és megszolgálták a baloldali kormányokat.

A 2002-es választások előtt nagyon sokat vitatkoztam liberális táncos kollégámmal az azóta a feledés jótékony homályába veszett Nap-kelte reménytelen baloldali elfogultságáról. „Részrehajló, nem objektív, csak a jobboldalt üti, kevés kivételtől eltekintve kizárólag baloldali lapokban dolgozó újságírók kérdezhetnek, a legkevésbé sem kiegyensúlyozott” – soroltam érveimet.

Kollégám szerint viszont a Nap-kelte szerkesztői egyszerűen csak igazi watchdogként viselkednek, a hatalmat felügyelő őrkutyaként objektíven és hiteles újságíróként teszik fel kemény kérdéseit a Fidesz-kormány azon bátor képviselőinek, akik bemerészkednek az oroszlán barlangjába. Csak aztán a Fidesz elvesztette a választást, ezzel együtt a hatalmat, és mit látok, mikor reggel a Nap-keltére kapcsolok? A szoclib politikusokat a rettenthetetlen őrkutyák vidáman körülugrálják, nyalogatják és farokcsóválva pitiznek nekik.

A jobbos vendégre viszont fogukat vicsorgatva, dühödten ugatnak. Ez ment végig, a Nap-kelte megszűnéséig. Nem volt ott kérem semmilyen „hatalom-ellenőrzés”. Helyesbítek. Volt. A kutyusok a mindenkori szocialista-liberális kormányok hatalmának fennmaradása felett őrködtek. Nehogy már valaki más a szocikon és a libsiken kívül a hatalom közelébe kerülhessen!

De nyugodtan előhívhatjuk a régi TV2 híradóira vonatkozó emlékeinket. Bárdos András szemforgatva, gúnyosan affektálva kommentálta a „békétlenkedő”, „utcán politizáló”, „szélsőséges” ellenzékről szóló híreket. Vagy ki emlékszik a Naplóra? Én sajnos igen. Sváby András hírhedt 2006-os interjúja Orbán Viktorral az őszödi beszéd után, az önkormányzati választások előtt mindenkinek megvan még, ugye? Amit Sváby a stúdióban művelt, az „hatalom-ellenőrzés” volt?

Az nem volt propaganda? Úgy mentegette, védte és relativizálta Gyurcsány bűneit, mintha az elsőszülött édesfia lett volna. És ez nem egy elszigetelt eset volt. A komplett Napló stábja veszetten ellenzékrugdaló, kormánytámogató műsor volt. Népszava-online. Akkor hol voltak a most minket propagandistázó nagyonobjektív, nagyonfüggetlen, nagyonőrkutyák? Csak nem azért hallgattak, mert nagyon is az ínyükre volt, amit láttak, hallottak?

A régi Magyar Hírlap, a Népszabadság, a 168 Óra, a Magyar Narancs, a Népszava, a HVG, a Vasárnapi Hírek vagy az ATV tán hős ellenzéki médiummá változott, amikor politikai szerelmeik, az MSZP és az SZDSZ kerültek kormányra? A fittyfenét. Hol voltatok ti ekkor, mai propagandistázók? Merre volt épp dolgotok? Horn Gyula, Medgyessy Péter, Gyurcsány Fletó és Bajnai Gordika lába körül tekeregtetek, sündörögtetek és doromboltatok jó hangosan.

Ha hirtelen csoda történne, és a tehetségtelen és hiteltelen ballib ellenzék valamilyen adminisztrációs baki miatt véletlenül megnyerné a választást, a most propagandistázó nemisvagytokújságírózók azonnal levedlenék hatalom-ellenőrző őrkutyabundájukat, és felöltenék a Sváby Andrásra és a Bárdos Andrásra kísértetiesen hasonlító ballib szőrüket. Nem a hatalmat ellenőriznék, hanem újra csak a Fideszt, ellenzékben. Úgyis abban a legjobbak.

A sajtó dolga nemcsak a hatalom ellenőrzése. A sajtónak az a dolga, hogy kiderítse az igazságot. Ez a sajtó legszentebb (őr)kutya kötelessége. Ha például különböző civil (hehe) szervezetek azt hazudják, hogy hatalmas szükség van arra a több millió képzettség nélküli, nyelvet nem beszélő, analfabéta mohamedánra, aki mintegy varázsütésre elindult Afrikából és a Közel-Keletről Nyugat-Európába, akkor a sajtónak az a dolga, hogy kiderítse, igazából kik is ezek az emberek, miért pont most indultak el, miért szinte egyszerre, miért hazudják, hogy szír agysebészek, hogy egyetemet végeztek, hogy üldözik őket.

Hogy miért hagyták otthon a feleségüket, a gyerekeiket? Hogy miért hazudják, hogy üldözik őket, miután egy csomó biztonságos országon már átcsörtettek, hogy miért tűntek el a papírjaik, miközben az okostelefonjaik, a pénzük, a bankkártyáik, több ezer eurónyi készpénzük viszont csodák csodájára nem veszett el?

Ez a sajtó dolga. Kideríteni az igazságot. Nem elhallgatni és veszettül hazudozni a migránsok érdekében. Hanem kinyomozni, hogy kik látták el telefonapplikációkkal, térképekkel, jogi tanácsokkal, útbaigazító prospektusokkal, hangosbeszélőkkel őket. Hogy kik adtak a kezükbe például a röszkei csata előtt angol nyelvű molinókat?

Kideríteni, hogy Salah Abdeslam és bűnözőbandája hogy a búbánatban juthatott keresztül Budapesten és egész Európán úgy, hogy a hajuk szála sem görbült, hogy utána Párizsban kedvükre öljenek és gyilkoljanak? Ez a dolga a sajtónak. Meg hogy kiderítse, 2015 óta ugyan hány tucat terrorista vegyült a beözönlők közé, akik már mind egy szálig bent vannak Európában. És kideríteni, hogy a már itt lévők miket művelnek az európai nőkkel és lánygyerekekkel!

És ha már igazság: az sem ártana, ha az őrkutyák hazudozás helyett inkább az igazságot írnák meg a tekintetben, hogy ki is nyerte meg és ki veszítette el pontosan azt a bizonyos pert, amelyben Orbán és Gyurcsány érintett. Nem olyan bonyolult ez, kedves TASZ–Index! Igazat kell írni, az igazságot kell kutatni, és nem Orbánt ütni „reggel, délben meg este”, függetlenül attól, hogy kormányon van vagy ellenzékben. Éljen a sajtószabadság! De csak ha igazi és teljes érvényű.

Apáti Bence

A szerző táncművész és publicista

]]>www.magyaridok.hu]]>

Hozzászólások

Béla
2017-11-07 13:01
Kalapot kell emelni a szerző előtt. Nem értem, miért nem akar, csak író és csak író lenni. Ha a fiam lenne, megölne az aggódás, mit keres a ripacsok, a melegecske tánc s furulyaművészek között. Beismerem, ez előítélet csupán. „Táncművészként” hamarosan nyugdíjat fog kapni, íróként azonban, ott van előtte az örökkévalóság. Remekül ír. Nagy öröm látni, hogy hű apáink erkölcséhez s hitéhez. Általában hűséges típus. Ez nagyon ritka dolog. (Nem ő volt az a balettos, aki Bayert is kiosztotta, mert az nem állt ki mellette valamiben? ) Ha tényleg ilyen tiszta maradt, s emberségben, magyarságban, maradéktalanul helytáll. Ez a Csoda maga, ez a csoda kategóriája. „Éljen a sajtószabadság! De csak ha igazi és teljes érvényű.” Új törvény kell, új alkotmányos jog. A sajtó s gondolatszabadság legyen a magyar ember veleszületett és elidegeníthetetlen joga. Soha senkit törölni, eltüntetni ne lehessen többé közösségi oldalakon, fórumokon, facebook-on, sehol. Ha a vélemények rovata alatt gondolt s mondott valamit. LEGYEN A TÉVÉ, A RÁDIÓ, A NET VESZÉLYES TÖLTÖTT FEGYVER. Ahol a vásárló felelőssége a jövőben, azon mit néz, s kik látják, veszélyes készülékének adásait. El kell törölni minden moderációt, cenzúrát, minden hatóságosdi szeszélyt. Mely a magyar ember szabadságát támadná, alapjogát kérdőjelezné meg. A MAGYAR SAJTÓ LEGYEN OLYAN JELKÉPÜNK NEKÜNK MAGYAROKNAK, EGYEDÜL A VILÁGON. Mint az USA polgárainak a fegyverviselés joga. PARLAMENTI TÖBBSÉG SZAVAZZA MEG, AZ ORSZÁGOSAN FOGHATÓ TÉVÉ S RÁDIÓCSATORNÁK ELOSZTÁSA A HIVATALOS PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK ARÁNYÁBAN TÖRTÉNJEN MEG, A KÖVETKEZŐ VÁLASZTÁSOK VÉGEREDMÉNYÉIG. Az Orbán kormány s pártszövetség a királyi egyes, a Duna, és még vagy öt nagy tévéadó jogos gazdája s tulajdonosa legyen. A tévéelnök pedig, csak a választóknak és a kinevező Pártnak felel, mit is csinált négy éven át. S munkájának mérője, a szavazatok száma legyen. JELENTKEZEM ÖNJELŐLT TÉVÉELNÖKNEK a Fidesz egyen. S ott azonnal meg fogom hívni, ezt az Apáti Bencét, vezessen heti két alkalommal élő közvetítéses Hyde-parkot, s napi két órát is kapna pluszban, legyen ebben az időszakban, amit ő akar. Mi a mondanivalója nekünk, magyaroknak? MINDEN MAGYAR TÖRTÉNETI ÉS IRODALMI ANYAGOT DIGITALIZÁLNI, S A NETEN ELÉRHETŐVÉ TENNI MINDENKI SZÁMÁRA. Nemes állami feladat. Magyarország egyedüliként a világon, minden idők legliberálisabb médiumtörvénye után lerázhatja örökre a piszi beszéd, az álságos liberális elnyomást és véleményterrort. Nálunk egyedül a világon, jogunk lesz tagadni. Csak az újságírónak nem szabad összekevernie véleményt a tényekkel, a hírekkel. Viszont véleményként ő is írhat szabadon, bármit, bárkiről, bármikor. Ezt egy egyedi, jó törvénnyel megoldhatjuk örökre.. Támadni fogják? Lehet. Jogunk van hozzá. Hivatalosan még nem vagyunk a szovjet..
Béla
2017-11-07 13:17
Mivel éppen a Fidesz szavazta meg a holló tagadás büntetését, nehéz lesz megérteniük, miért van igaza Bayernek ebben. „Jézusom! Vajon mire készülnek ezek? Teljesen váratlanul és érthetetlenül a HVG (pont a HVG!) megjelentetett egy cikket, „Tényleg mindent megírhatnak az újságok egy közszereplőről?” címmel. A cikkben Dr. Molnár Hella, az ELTE ÁJK adjunktusa fejti ki gondolatait a témában, érdekes, tanulságos olvasmány, tessék kérem szépen fogyasztani. Most csak egyetlen részt ragadok ki belőle, ezt: „(…) AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG KI IS MONDTA, HOGY A KÖZÉLETI SZEREPLŐNEK AKKOR MÁR NEM KELL ELTŰRNIE A KRITIKÁT, HA A RÓLA MEGFOGALMAZOTT VÉLEMÉNY – EMBERI STÁTUSZÁNAK TELJES, NYILVÁNVALÓ ÉS SÚLYOSAN BECSMÉRLŐ TAGADÁSAKÉNT – AZ EMBERI MÉLTÓSÁGÁT SÉRTI.” Fölöttébb figyelemre méltó szavak ezek, ugyanis a mai ellenzéki újságírás, továbbá a teljes ellenzéki közbeszéd e tétel tagadására épül. Méghozzá büszkén, öntudatosan, megfellebbezhetetlenül tagadják ezt a tételt. Ma a miniszterelnök, a miniszterelnök családja, a kormány tagjai, bármely „kormány közeli” közszereplő és természetesen a kormánypárti média munkatársai kívül esnek ezen a tételen, ezeket az embereket nem illeti meg ez a jog, legalábbis az ellenzék és az ellenzéki sajtó gazemberei szerint. Erre ezer és ezer példát lehet hozni naponta. A mindenki más „dehumanizálására” oly kényes ellenzék és ellenzéki sajtó (amely „dehumanizálás” ügyben bármikor kész összevissza hazudozni, lásd legutóbb Szájer József esetét), a világ legtermészetesebb és egyszersmind legszórakoztatóbb dolgának tartja, amikor a miniszterelnököt vagy bármely más kormánytagot, kormánypárti közszereplőt „dehumanizálnak”, s maguk is nagy kedvvel űzik ezt a sportot. Ha valaki kíváncsi, hogy zajlik mindez, olvasgassa a HVG-t, a 444.hu-t, a Magyar Narancsot vagy a kolozsváros.com-ot, ezeken a helyeken „alkotnak” ugyanis a műfaj legbetegebb, leggátlástalanabb gazemberei, csupa-csupa igazi, hamisítatlan vérgxci.” Mi viszont idézhetjük Milos Foreman Hustler filmjét, ahol éppen a legfelsőbb bíróság mondja ki, joga van véleményéhez, a disznó filmesnek is. Elsőre hat évet ült a szerencsétlen,mert egy álszent papról, önjelölt prédikátorról feltételezte, az saját anyját kergette, mint katus nénit a gyurcsányfecó, szopatási szándékkal,stb.. TEHÁT OLYAN ÚJ MÉDIUMTÖRVÉNY KELL, MELY FELÜL FOGJA ÍRNI AZ EDDIGI VALÓJÁBAN ÁRTÓ S OSTOBA TÖRVÉNYEINKET IS. Ha valaki a veszélyes fegyvernek deklarált médiumokban, tévékben, rádiókban, a neten mondta el gondolatát. MERT CSAK ITT, S CSAK ITT KELL A TELJES SZABADSÁG, a nyomtatott sajtóban, s a virtuális világban!! Könyvekben propagálhatom, hogy a föld lapos, s jó a tevékkel a némi élet. A gyakorlat azonban még mindig bűncselekmény marad. Tehát ha egy Fradi meccs után a népet hergelem bizonyos csoportok ellen. Bármennyire igazam van, ez nem a Hyde-parkban történt, azaz a tévében rádióban, a neten. Ezért büntethető marad. Ha besietek a Fradi tévébe, s ott szót kapok. Azért már soha többé senki nem támadhat. Mert alkotmányos jogom lesz, „diplomáciai védettséget kapok” abban a pillanatban, hogy a veszélyes zajládában mondtam el azt, amit nem mondhattam el az utcán, vagy munkahelyen,stb.. MIVEL KÖNYVET ÉGETNI MINDIG GYALÁZAT. Soha többé senki nem korlátozhatja sem Marx, sem Hitler írásainak szabad terjesztését. Tévében, rádióban, neten, hangosan fel is olvashatom. Magyar Hyde park, ha lesz ilyen, szintén szabad terület. Az ország többi része azonban már nem az. Ott azt üldöznek, amit akarnak. Jó lenne, ha végre megértenék, miért ilyen fontos ez. Mi a szabadság.
Béla
2017-11-07 13:26
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nincsen jogom zajt okozva, forgalmat akadályozva felolvasni a Blaha Lujza téren. Viszont jogom van, a neten, vagy a saját köröm s klubom tévé, rádió adóin szabadon hangoztatni bármit, bárkit felolvasni, terjeszteni, propagálni. Itt nincsen gyűlöletbeszéd, meg másokat sért. Csak akkor, ha a tévé készülékemet kiteszem a tetőablakba az utca felé, s az utca közönségét ezzel zavarom. Ha most délután pornót nézek, s fegyveremmel nem lövök kifelé… Nem botránkoztatom a környezetemet, ez alkotmányos alapjogom. Használom a veszélyes töltött fegyvert, a televíziót. Persze a baloldal a létező összes helyén s fórumán a világnak, fel fog jelenteni minket. Akkor kell elmondani az igazat, semmi nem változott, összesen a gondolatszabadság kapott új lehetőségeket. Könyvekben, tévében, rádióban, neten, s egy esetleges Hyde park magyar változatában. Ja, még egy. Ha valaki egy HBO típusú, csak kereskedelmi tévén kezd bele a politikába, az változatlanul bűncselekmény marad. De az is bűncselekmény legyen, hogy ha egy egyén, csekély díj ellenében, közügyben szólni akar, hivatalos Párt tévék égisze alatt, s ezt nem engedik neki valamiért. Akkor alkotmányos jogának gyakorlásában akadályoztatták, s ez is bűn! Nagyobb, mint a tagadás, egyéb helyeken..
Béla
2017-11-07 13:46
Nekünk nem szabad szobrot állítani Horthynak vagy Hómannak, Fedáknak miért nincsen szobra, vagy Márainak,stb az is rejtély. Ha saját birtokom, kastélyom kertjében állítok szobrot nekik, majd ezt felteszem a netre, vagy tévéadókra, az már alapjogom lesz, jó törvény esetén. Tagadhatatlan, az ellenoldalnak is joga lesz, hogy Marx szobrát ledöntse, s Schhilling Árpád pedig meztelen fenékkel beleüljön marx felállított kötetébe. S hogy egy másik Horthy szoborra pedig oda kakáljon. Ha a magyar mai ellenzék nem lenne erkölcstelen, igaz többséggel, három kivételt lehetne tenni. A Szent Korona. Gyalázni, becsmérelni változatlan bűncselekmény maradhatna, egy sajtótörvény után is. (Ma svájcisapkázhatják az elvtársak nyugodtan.) Második tagadhatatlan tény, a magyar nép az egyetlen a világon, mely asylum volt minden üldözöttnek, főleg a zsidóknak 44 március 19-ig. Aki ezt tagadja, vagy megkérdőjelezi, valós bűncselekményt követ el, ha ma megteheti, az ettől még bűn marad. Harmadik pedig, kádár jános a magyar nép gyilkosa. Ebben sincsen alku, látva, hogy a szakadék széle után, beleestünk a népesedési csőd halálos betegségébe. Nincs visszaút többé.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tv fotel (65) Sport (729) Életmód (1) Gazdaság (675) Tereb (142) Heti lámpás (260) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (8) Mozi világ (440) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1305) Politika (1581) Kultúra (6) Történelem (15) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (516) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Mondom a magamét (6587) Jobbegyenes (2536) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>