Ma 2024 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
Nógrádi György: Hat ukrán pilóta hat F–16-ossal nem tudja ellensúlyozni az orosz légi fölényt

Nógrádi György: Hat ukrán pilóta hat F–16-ossal nem tudja ellensúlyozni az orosz légi fölényt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Végre valaki kimondta!

Ukrajna már júliusban bevetheti az F–16-osokat, de csak néhányat. Bár több ország már 2023-ra ígérte a vadászgépeket, de azok leszállítása és a pilóták kiképzése igen bonyolultnak bizonyult. Ukrajna csak hat darabot kaphat az ígért mintegy 45-ből.

– Idén új vadászgépek lesznek az égboltunkon, és ezt az évet hatékonnyá kell tennünk az orosz irányított bombák, orosz repülőgépek és rakéták elleni védekezésben – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 1-jén. 

Ennek ellenére továbbra is sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az egyes országok mikor küldik el a repülőgépeket, hányat küldenek, és az sem világos, hogy az ukrán pilóták mikor kezdik meg a kiképzést a délkelet-romániai Fetesti légibázison. A késedelem betekintést nyújt abba a zűrzavarba és káoszba, amellyel a katonai szövetség az F–16-osok szállításával kapcsolatos sietség közben szembesült, írta meg a ]]>The New York Times]]>.

Alig néhány pilóta vesz részt a tíz hónapos dániai, brit és egyesült államokbeli kiképzésen. Mire azonban a pilóták visszatérnek Ukrajnába, az európai szövetségesek által ígért mintegy 45 vadászgépből mindössze hat F–16-ost adnak át.

Hosszú hónapok óta az ukránok egyik fő követelése, hogy F–16-os gépeket kérnek, hogy az orosz légi fölényt ellensúlyozzák. Ez logikus is lenne, ha kapnának több száz modern gépet, de erről szó nincs

– mondta el lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az ukrán pilóták képzésével emellett több probléma is van, mutatott rá a szakértő.

Nem tudnak angolul, ami pedig elengedhetetlen lenne az F–16-os vadászgépek vezetéséhez. A másik gond, hogy az F–16-osok csak néhány ukrajnai repülőtérre tudnak leszállni, a többi a fogadásukra alkalmatlan. Több ország is jelentkezett a pilóták képzésére, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia , a balti és a skandináv államok és Románia. Jelenleg hat pilóta képzését kezdték el, ami csupán szimbolikus

– folytatta Nógrádi György.

Hat pilóta hat F–16-ossal az orosz légi fölényt nem tudja ellensúlyozni, hangsúlyozta lapunknak Nógrádi György.

A JetFly ]]>adatai ]]>szerint Oroszországnak 4206 hadrendben álló repülőgépe van, ezen belül 921 darab vadászgép.

Eddig Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium vállalta, hogy mintegy 45 darab F–16-ost küld Ukrajnába, ami három kisebb századnak elegendő. Dánia késő tavasszal küldi az első hatot, és további 13 érkezik az év hátralévő részében és 2025-ben. ]]>Lapunk ]]>korábban arról írt, hogy
nem sokat változtatnának a helyzeten az Ukrajnának szánt F–16-os vadászbombázók.

– Nem hiszem, hogy az F–16-osok önmagukban megváltoztatnák a helyzetet, a technikai jellemzők és az érkező F–16-osok száma miatt – mondta Jevgenyija Gaber, egy volt ukrán diplomata és külpolitikai tanácsadó.

– Nincs túl sok ukrán pilóta, aki képes lenne vezetni ezeket a gépeket – ]]>mondta ]]>Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az ABC Newsnak a múlt hónapban, védelmébe véve a Biden-kormányzat késlekedését az F–16-osok háborúba küldésének tervének jóváhagyásával. Amilyen türelmetlenül várják az ukrán vezetők, hogy az F–16-osokat csatába küldjék, legalább annyira várják, hogy több tüzérséghez és lőszerhez jussanak, amelyek létfontosságúak az Oroszország elleni szárazföldi háborúban. 

Jelenleg Ukrajnának az esetek jelentős részében mindenki a felesleges, elavult technikát adja oda, és ezért horribilis pénzt kér. Ezt hívják úgy, hogy hadiipar és üzlet

– mutatott rá Nógrádi György. 

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Autómánia (61) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2819) Vetítő (30) Kultúra (9) Nézőpont (1) Mozaik (83) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Mondom a magamét (7668) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (711) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Sport (729) Történelem (18) Életmód (1) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (320) Irodalmi kávéház (537) Tereb (146) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>