Ma 2024 május 23. Dezső napja van. Holnap Eszter, Eliza napja lesz.
Nézeteltérés Ferenc pápa és a zsidó rabbik között

Nézeteltérés Ferenc pápa és a zsidó rabbik között

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Feszültség alakult ki a zsidó közösség és a Vatikán között!

 

 miután Ferenc pápa szerdán két delegációt is fogadott a Vatikánban: a Hamász terrorszervezet által fogságba ejtett személyek családtagjait és az Izraelben börtönökben tartott palesztin rabok rokonait. Róma püspöke a találkozókat követően arra kérte a világ keresztényeit, hogy imádkozzanak mindkét félért, mert mindenki szenved a konfliktusban. A Szentszék törekvéseit azonban nem értékelte a zsidó közösség. 

Az olasz rabbik felháborodásukat fejezték ki, amiért a pápa ugyanolyan figyelemben részesítette a terrorszervezet által fogságban tartott ártatlan személyek, illetve az Izraelben súlyos terrorista bűncselekmények miatt fogvatartott palesztin rabok családtagjait. 

Véleményük szerint igazságtalan, hogy a katolikus egyházfő ugyanolyan mércét alkalmazott mindkét esetben. Az olasz rabbik azt is helytelenítik, ahogyan Róma püspöke nyilatkozik a konfliktusról, mindkét felet terrorizmussal vádolva. Nehezményezik, amiért a szentatya és az egyházi elöljárók nem ítélik el nyilvánosan a Hamász támadásait és a részrehajlás elkerülése miatt, a pártatlanság jegyében ugyanarra a szintre helyezik a támadót és a megtámadottat. 

A zsidó rabbik a tények láttán kérdőre vonják a több évtizedes zsidó–keresztény vallásközi párbeszéd értelmét és hasznosságát. 

Úgy vélik, mit sem ér, hogy évtizedeken keresztül barátnak és testvérnek nevezték egymást, ha a zsidó nép mészárlása láttán a keresztények csak fagyos parttalanságra, egyensúlyozásokra, diplomáciai akrobatikára képesek.

A Szentszék november 22-én kiadott közleményben pontosította, hogy elsőnek a Hamász által túszul ejtett személyek családtagjaival találkozott a szentatya és csak azt követően a gázai palesztinok rokonaival.

Pietro Parolin külkapcsolatokért felelős szentszéki államtitkár válaszolt a zsidó rabbik nehezményezésére. Elmondta, hogy a Vatikán törekszik igazságos lenni, mindkét fél szenvedése mély fájdalom tölti el a szentatyát.  Hangsúlyozta, hogy a Szentszék már a konfliktus kirobbanásakor határozottan állást foglalt és elítélte a Hamász terrorszervezet támadását, ugyanakkor azt sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy mi zajlik a másik oldalon. 

Túl sok a sebesült és a halott, hatalmas pusztítások történtek. Parolin azt is hozzátette, fel voltak készülve a támadásokra, a konfliktusban álló felekben ugyanis túl sok a keserűség és a fájdalom, nehéz nyugodt és észszerű párbeszédre bírni a feleket. 

Ugyanakkor továbbra is úgy ítélik meg, hogy ez volt a találkozók lebonyolításának legkorrektebb módja. Ferenc pápa valójában ugyanarra a diplomáciai parttalanságra törekszik, amit az ukrán–orosz konfliktus kapcsán léptetett életbe, elítélve a Putyin orosz elnök által alkalmazott agressziót. 

A Közel-Keleten zajló eseményekkel kapcsolatban szerdán a pápa úgy fogalmazott  

a konfliktust le kell zárni, ez már nem háború, hanem terrorizmus. 

Matteo Zuppi bíboros, a pápa különleges küldöttje is visszautasította a zsidó rabbik méltatlankodását a Vatikán álláspontjával kapcsolatban. Zuppi bíboros volt az, aki a közelmúltban Moszkvába és Kijevbe is ellátogatott, hogy kísérletet tegyen az ukrán–orosz konfliktusban álló felek megbékítésére. Hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa kiemelt figyelemmel követi az október 7-én kirobbant tragikus konfliktust, elítéli azt, valamint fegyverletételre szólította fel a feleket.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Maurizio Brambatti)

Jánosi Dalma (Róma)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Vetítő (30) Politika (1582) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Tereb (146) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2805) Sport (729) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (7616) Nagyvilág (1310) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Életmód (1) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Belföld (11) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (710) Történelem (18) Autómánia (61) Heti lámpás (314)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>