Ma 2022 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
Megbukhat Orbán Viktor egyik leghangosabb európai kritikusa

Megbukhat Orbán Viktor egyik leghangosabb európai kritikusa

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez van kedves Mark...

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ]]>Mark Rutte holland miniszterelnökkel szemben]]>, miután kiderült: a liberális politikus hazudott egy frissen kirobbant jogállamisági botrányban.

A kormányfő sorsáról szóló szavazást csütörtökön tarthatják,

a holland alsóház e sorok írásakor is rendkívüli vitát tart.

A jogállamisági ügyről ]]>a Magyar Nemzet is cikkezett]]>: a márciusi parlamenti választásokat követő kormányalakítási tárgyalások kudarcba fulladtak Hollandiában, mert egy napvilágot látott feljegyzés szerint a liberális kormánypártok (a Rutte-féle Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) és a 66-os Demokraták (D66)) egy kritikus kereszténydemokrata (CDA) politikus eltávolításán munkálkodtak.

A liberális belügyminiszter, a koalíciós tárgyalások vezetésével megbízott Kajsa Ollongren véletlenül szellőztette meg a jegyzetet, amelyen az állt: „„Omtzigt pozíciója… munka máshol.” Pieter Omtzigt volt az a kereszténydemokrata képviselő, aki mindenképp el akarta számoltatni a családtámogatási botrányba keveredett négypárti koalíciót, emiatt a Rutte-kormány januárban le is mondott, majd ügyvivő minőségben működött tovább a március 17-i választásokig. (A CDA az előző Rutte-kormány koalíciós tagja volt, s elemzők a most formálódó kabinetben is helyet jósoltak neki – a szerk.)

Mark Rutte miniszterelnök még a botrány múlt heti kirobbanásakor úgy nyilatkozott: sosem beszélt Omtzigt helyzetéről a koalíciós tárgyalásokon. ]]>A csütörtökön napvilágot látott, újabb dokumentumok szerint]]> viszont épp Rutte volt az, aki szóba hozta a kormánykritikus politikust a zárt ajtós ülésen, sőt miniszteri tárcát kínált volna neki – mindezt a „tartsd közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet” logika alapján.

A hágai törvényhozás csütörtöki vitáján arról faggatták a holland miniszterelnököt, hogy miért hazudott a sajtónak az Omtzigt-ügyben, mire Rutte csak annyit mondott:

ő sosem hazudott, viszont rosszul emlékezett az ülésen elhangzottakra.

A legnagyobb holland ellenzéki pártot, a Szabadságpártot vezető Geert Wilders kezdeményezte a bizalmatlansági voksot Rutte ellen: mint a vitában mondta, a miniszterelnök Pieter Omtzigt „hatástalanításán” dolgozott, emiatt akarta maga mellé emelni miniszterként, miközben „Pinokkióként” hazudott a sajtónak. A kormányfőt nem csak Wilders támadta: baloldalról és a jobboldalról egyaránt kapott bírálatot.

A holland Állatpárt színeiben az egyik képviselő azzal ment neki Ruttének: „Ön vagy keményen hazudik, vagy olyan rossz a memóriája, hogy azzal nem vezetheti az országot.”

A sors iróniája, hogy a jegyzet napvilágra kerüléséig biztos volt, hogy a lassan tizenegy éve hatalmon lévő Mark Rutte vezeti tovább a Benelux államot, hiszen pártja hatalmasat nyert a márciusi választásokon.

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Nagyvilág (1465) Autómánia (61) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Gazdaság (664) Jobbegyenes (2306) Mondom a magamét (6060) Mozaik (83) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (513) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (259) Flag gondolja (33) Tereb (141) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Kultúra (6) Rejtőzködő magyarország (168) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>