Ma 2021 április 12. Gyula napja van. Holnap Ida napja lesz.
Már a bor is náci?

Már a bor is náci?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
A politikai korrektség egyelőre nyerésre áll.

Nem először fordul elő, hogy a polkorrektség masírozó feketeegyenruhásai miatt változik meg valami.

Most például Ausztriában nevez(né)nek át egy világszerte ismert borfajtát, a zweigelt-et. Mondom világszerte ismert, de azt már csak a nagyon hozzáértők tudják, hogy a bor saját alkotójáról lett elnevezve, bizonyos Fritzről, aki 1922-ben nemesítette a szőlőfajtát a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajtákból. Ám eddig az égegyadta világon senki, ismétlem senki nem egy emberre gondolt, amikor látta, hallotta ezt a nevet, hogy Zweigelt, hanem egy szőlőfajtára, sőt leginkább a belőle készült borra.

És, hogy mi a baj Fritz-cel? Nem fogják elhinni, kiderült, hogy náci volt. Illetve, ]]>lehet, hogy az volt]]>. És itt a lényeg!

Egy teljesen „politikamentes”, anarchista bécsi művész-szervezet, az Institute Ohne Direkte Eigenschaften (IODE) aktivistái (!) szerint ugyanis Fritz Zweigelt 1933-tól a nemzetiszocialista párt tagja volt, és állítólag üdvözölte az Anschluss-t (mintha ez egyedül az ő „bűne” lett volna – mármint az üdvözlés).

Bár egy történész szerint „még várat magára Zweigelt életének és tevékenységének átfogó, tudományos feldolgozása”, de már csak a náci múlt szele is előhívja a polkorrekt művészeket a latrinából, és ha ők azt mondják valakire, hogy náci, akkor az úgy is van, tudjuk.

Pár borászat már át is nevezte termékét Blauer Montag-ra. Tehát, egy alkotót, ha kiderül, hogy ideológiai folt van a múltjában – főleg ha feltételezett (szélső)jobboldali elhajlás – el kell törölni a föld színéről. Láttunk már hasonló próbálkozásokat Günter Grass, Konrad Lorenz, Nyírő József esetében – ilyenkor nem választhatóak szét az alkotó ideológiai nézetei és az alkotás nagyszerűsége. Bezzeg, ha az alkotót a kommunizmus szele csapta meg, akkor szét lehet, sőt szét is kell választani művészt a művétől.

Végezetül, mivel a zweigelt esetében már világfajtáról beszélünk, reméljük ez az agyrém Ausztrián belül marad, sok vicces magyarázkodásra késztetve az új név használóit a távolról jött borfogyasztókkal:

– Milyen bor ez?
– Blauer Montag.
– Ez valami új?
– Nem, igazából zweigelt.

Zelnik Bálint - ]]>www.magyaridok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (6) Vetítő (37) Mondom a magamét (5219) Irodalmi kávéház (505) Gazdaság (657) Nagyvilág (1454) Történelem (14) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Politika (1578) Mozaik (83) Heti lámpás (254) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Tereb (140) Rejtőzködő magyarország (171) Tv fotel (65) Jobbegyenes (2003) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Sport (729) Autómánia (61) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>