Ma 2022 szeptember 29. Mihály napja van. Holnap Jeromos napja lesz.
Máig kommunista dinasztiák leszármazottai állnak a baloldal élén

Máig kommunista dinasztiák leszármazottai állnak a baloldal élén

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Íme a magyarázat! Ezért tartunk ma itt:

Érdekes cikk jelent meg nemrégiben a Látószög blog felületén. Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója a kommunista dinasztiák hatalomátmentésének történetét mutatta be egy jellemző példán keresztül. A rendszerváltás után ugyanis a kapcsolati és gazdasági tőke továbbra is jól jövedelmezett azoknak a családoknak, amelyek kommunistából villámgyorsan váltak elkötelezett liberálisokká és kapitalistákká. Mintha nem is történt volna rendszerváltás.

„A magyar közélet háttérstruktúráiban máig meghatározó szerepet játszanak – főként a kulturális élet irányításában és egyre inkább a globális és uniós körök informálásában – azok a nagycsaládok, amelyek klánként szerezték meg, konvertálták át, kamatoztatták és örökítették tovább a rendszerváltoztatás előtt felhalmozott tőkéjüket” – szól Békés Márton cikkének bevezető mondata. Ebben a rövid szakaszban benne van a magyarországi baloldal elmúlt harminc évének története.

A cikk szerzője alapos kutatások után mutatja be, hogy a kommunista nomenklatúra hogyan hálózta be a magyar közéletet és hogyan biztosította saját és utódai befolyását rendszereken, kormányváltásokon keresztül. A rendszerváltás ugyanis nem jelentette azt, hogy az egykori befolyásos kommunisták lemondtak volna az addig birtokolt hatalmukról. A gazdasági, kulturális életben ugyanis olyan beágyazottsággal rendelkeztek, hogy nem tudta kivetni őket magából a jobbra vágyó magyar közélet.

„A rendszerváltoztatás ellenére továbbélő (poszt)kommunista kontinuitás gazdasági, politikai és kulturális szálai 1990 és 2010 között egyaránt vastagodtak, a folytonosság 2010 óta meggyengült kötelékei – melléjükszőve családi, iskolai és ismeretségi fonalakat – azonban maradandónak bizonyulnak” – összegzi Békés Márton a tovább élő kommunista hálózat működésének történetét.

Az Eörsi, Rényi, Vásárhelyi, Apró vagy Donáth családon kívül még hosszasan sorolhatnák azoknak a famíliákat, amelyek generációkon át befolyásolták, vagy akár befolyásolják ma is a közéletet. Minden esetben megfigyelhető jelenség, hogy az egykori szigorú kommunistákból példás kapitalisták, gyakran szélsőségesen liberálisok, saját terminusuk szerint „igazi demokraták” lettek.

„Idézzük fel azt is, hogy a balliberális közíróság az Ungváry családban apáról fiúra öröklődik, akárcsak a balliberális politika kabinetszintű mozgatása a Gáloknál. A forradalom utáni megtorlásban jeleskedő Marosán György azonos nevű fia az utolsó állampárti kormányszóvivő volt, majd a Magyar Hitelbank igazgatója lett, az ő fia pedig napjaink egyik neomarxista filozófusa.”

Az ismert családtörténeteken túl azonban számtalan érdekes epizódja van a be nem fejezett rendszerváltásnak, az elmulasztott számonkérésnek.

Olyan, egykor magas polcon levő káderek leszármazottjai is részesülnek a nagyszülői örökségből, akikről a széles közvélemény nem sejti, hogy milyen háttérrel érkeztek a nagypolitikába. Békés Márton cikke részletesen foglalkozik a Fekete-Győr család felemelkedésével, ami amolyan jellemző története annak, hogy a párttitkár unokákból végül szintén befolyásos politikus lett Magyarországon.

Ez a típusú politikai szereplő természetesen eltagadja azt, hogy a kiváló lehetőségeit a pártállami időben összeharácsolt kapcsolati és anyagi javaknak köszönheti. Megteheti, mivel a kommunista családtag kevéssé ismert szereplője volt a diktatúrának. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem rendelkezett jelentős befolyással.

Ahogy Momentum színeiben EP-képviselőséget szerző Donáth Anna is egy nemzedékek óta a baloldalon politizáló család legifjabb sarjaként természetesnek tekintette, hogy vezető szerepet kap a liberális pártban, úgy a Momentum elnökeként politizáló Fekete-Győr András is a családi háttere okán tarthatott igényt az elsőségre. A Fekete-Győr-történetben azonban van egy csavar, miszerint a Momentum elnöke az erdélyi jogászdinasztia leszármazottjaként hivatkozik önmagára, arra a családra, amely valóban megbecsülésnek örvendhet minden tisztességes magyar szemében. Ezzel az önpozicionálással mindössze annyi probléma van, hogy a család erdélyi ága leginkább kárvallottja volt a kommunizmusnak, miközben Fekete-Győr András hátszelét az apai nagyapja teremtette meg, aki a kommunista rendszer egyik prominense volt.

„»Én egy konzervatív és antikommunista családból származom, főleg anyukám ágán« – ]]>mondta]]> a Kuncz- és a Fekete Győr-családok közös leszármazottja. Mint láttuk: ez legfeljebb, s nem csak „főleg” anyai ágán állja meg a helyét. Fekete Győr Endre ugyanis ]]>nem egyszerű tsz-elnök volt]]>, hanem a pártállam egyik vezető megyei kádere, aki mindig puhára esett.

A Fekete-Győr család története egy az ezerből. Fekete-Győr András pedig egyike a több tucat kádergyereknek, akik kiváló iskolákat végezhettek, évtizedekig élvezhették az elitnek járó előnyöket, majd elfoglalták bérelt helyüket a magyar közéletben.

Mindeközben nem győznek súlyos ítéleteket mondani azok felett, akiknek azért jutott mindenből kevesebb, mert a kommunista „dinasztiaalapító” nem tudott úrrá lenni a telhetetlenségén.

A teljes cikk ]]>itt ]]>olvasható.

]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (142) Szépségápolás (15) Gazdaság (667) Heti lámpás (260) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (6) Vetítő (30) Sport (729) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (513) Autómánia (61) Mondom a magamét (6339) Jobbegyenes (2428) Politika (1581) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (83) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1464) Életmód (1) Belföld (8) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>