Ma 2024 június 23. Zoltán napja van. Holnap Iván napja lesz.
Magyar ovisoktól retteg Kijev

Magyar ovisoktól retteg Kijev

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Kijev szerint emiatt agresszorok vagyunk , sőt,  Kárpátalja visszacsatolását készítjük elő.

Ukrajna új ellenséget talált magának: ezúttal a Budapestről finanszírozott kárpátaljai magyar ovisok veszélyeztetik az ország függetlenségét. Ugyanis az Orbán-kormány külön biztost nevezett ki a helyi magyar nyelvű óvodák megsegítésére – Kijev szerint emiatt agresszorok vagyunk , sőt,  Kárpátalja visszacsatolását készítjük elő.

Petike beregszászi kiscsoportos óvodás büszkén mutatta be társainak új jelét: a korábbi piros kiskredencet egy AK-47-es gépkarabélyra váltotta le.Barátja, F. Gabika ezen csak gúnyosan mosolygott, és megmutatta sapija új hímzését: egy FIM-92-es Stinger kézi légvédelmi rakéta meglepően élethű ábrája volt hivatott biztosítani, hogy ne cseréljék össze máséval a sityakját.

De mind a ketten csak ámulni tudtak, amikor megérkezett R. Lajcsika, zöld barettben, terepszínű kezeslábasban, műanyag Rambo-késsel, és játék huszárkarddal az oldalán. Sejtelmesen súgta oda barátainak: van még több is ott, ahonnan ez jött. Ezt követően kacsintott, és sokatmondóan Magyarország felé vetette tekintetét.

Kijevben a jelek szerint valahogy így képzelik el egy beregszászi magyar óvoda mindennapjait, amióta az anyaország bejelentette, segít a lerobbant, alul- vagy sehogy sem finanszírozott kárpátaljai kisdedóvóknak. Nem mellesleg nem csak a magyar anyanyelvieknek, hanem olyanoknak is, ahol vegyes csoportok vannak.

Épeszű ember a helyükben ennek örülne, ha másért nem, a Porosenko-bürokrácia lelkes képviselőiként legalább az erre szánt pénzeket is nyugodtabban nyúlhatják le. Majd a magyarok fizetnek, felújítanak, ők meg majd szépen átadják az új ovikat. De nem, Kijevben a gyerekeknél – akik mellesleg mind ukrán állampolgárok – fontosabb az aljas nacionalista kampány.

A minap az egyik külügyminiszter-helyettesnek, bizonyos Vaszil Bodnarnak feltűnt, hogy a kárpátaljaiak megsegítésére Budapest egy koordinátort nevezett ki. Grezsa Istvánt, akinek hivatalos funkciója a következő: Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos.

Bodnar úr először nem is kapott levegőt a felháborodástól, aztán meg az örömtől: gyerekek, ha ezt kihasználom, én leszek az egyik legnagyobb hazafi Kijevben. Én állítom meg a magyar agressziót!

Mert, ugye, hogy van az, hogy Magyarország csak úgy használja a Kárpátalja megnevezést, ami évezredek óta ősi ukrán föld, ráadásul biztost nevez ki annak megsegélyezésére? Kárpát-medencei óvodafejlesztési program? Hát ez a magyar revízió újraéledése! Hogy ezt a szlovákok vagy a szerbek nem veszik észre? Itt Nagy-Magyarország épül!

Bodnar úr praktikus emberként azonnal számba vette teendőit. Először az jutott eszébe, hogy bevonja az ügybe a kijevi egészségügyi, illetve oktatásügyi minisztert. Aztán inkább hagyta a dolgot: a rosszmájú sajtó még kifigurázná.Mondván, hogy ugyan Kárpátalja nem magyar terület, hogy azért felelős biztosokat nevezzen ki, Ukrajnában viszont egészségügy és oktatás nincs…

Ez okból a gazdasági, a környezetvédelmi és a szociális ellátásért felelős tárcák vezetőit sem tárcsázta. A többiekkel meg nem volt jóban, így őket is kihagyta a buliból. Inkább egymaga állt ki széles mellkassal, és bejelentette: Ha Magyarország nem indokolja meg imperialista politikáját, Grezsa István nem teheti be a lábát Kárpátaljára!

Hát indokoljunk. Itt van pár kirívó példa a revíziónkra.

Magyar pénzből fedték be a Munkácsi Megyei Gyermekkórház tetejét, iskolák és óvodák kaptak gyors támogatást, csak azért, hogy egyáltalán kinyithassanak. A halálos áldozatokat követelő kanyarójárvány idején azonnal vakcinák ezreit küldtük, nemzetiségre szóló címke nélkül. Másfél tucat vesedialízisre váró kárpátaljai életét mentettük meg – érdektelen, de egyikük sem volt magyar származású. De kellett a segítség, különben végük. Segítettünk.

Legutóbb több tonna klórt adományoztunk, hogy a magyarok és ukránok tiszta ivóvízhez juthassanak. Ugyanis a független Ukrajnában már klórra sincs költségvetési pénz. Azt is ellopják, vagy a kelet-ukrajnai harcokra költik – apropó, az agresszor Orbán-kormány vállalta több száz sebesült ukrán katona rehabilitációját.

Ez a magyar agresszió? Ez a belügyekbe való beavatkozás?!

Komolyan gondolják, hogy ovisok jelentenek veszélyt? A jelek szerint igen.

Mert mi másért nem vonták még vissza az oktatási törvényt, amely lényegében megtiltja a hat év feletti kisebbségi gyerekek anyanyelvi oktatását?

Vlagyimir Putyin már nem elég főgonosznak? Feketelistára kerül a beregszászi K. Petike, F. Gabika és R. Lajcsika is?

fotó: familie.de

Máté T. Gyula - ]]>https://matete.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Heti lámpás (319) Emberi kapcsolatok (36) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Sport (729) Vetítő (30) Autómánia (61) Politika (1582) Történelem (18) Kultúra (9) Belföld (11) Alámerült atlantiszom (142) Nézőpont (1) Tv fotel (65) Életmód (1) Gazdaság (711) Irodalmi kávéház (537) Egészség (50) Jobbegyenes (2818) Mozaik (83) Mondom a magamét (7667)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>