Ma 2023 május 28. Emil, Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
Lomnici lerántotta a leplet az aljas migránssimogatókról

Lomnici lerántotta a leplet az aljas migránssimogatókról

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Bomba üzlet a földközi-tengeri emberkereskedelem.

Augusztus 14-én a római közigazgatási bíróság az olasz belügyminiszter vonatkozó tiltása ellenére engedélyezte a spanyol civil szervezet hajójának, a három hétig a Földközi-tengeren veszteglő Open Armsnak, hogy olasz felségvizekre lépjen. Korábban egyébként bírósági döntés sem kellett ahhoz, hogy hozzájárulás nélkül hajózzon be a Sea-Watch 3 német segélyszervezet hajója az itáliai partokhoz. Mellesleg a felsőbíróság ítéletének indoklásában állítólag orvosszakértői és pszichológiai véleményekre hivatkozva megállapította, hogy a nemzetközi tengerjogi szabályozásba ütközött a minisztérium korábbi rendelkezése.

Feltehetjük ugyanakkor a kérdést, hogy miért elsősorban a Matteo Salvini hatására szigorúbb migránspolitikát bevezető Olaszország az NGO-hajók kedvelt célpontja? Mielőtt a kérdést megválaszolnánk, tekintsük át a Sea-Watch 3 (SW3) nevű hajó legutóbbi akciójának dátum szerinti pontos fejleményeit.

Az érintett tengeri jármű, amely június 11-én Szicíliából elindult és Líbia partjainál 24 órán keresztül cirkált, június 12-én felvett 53, embercsempészek által magára hagyott migránst. Június 21-et írunk, amikor a lampedusai parti őrség 13 veszélyeztetett személyt partra enged. Június 29.: hatósági utasítás ellenére az SW3 kiköt Lampedusában. Holott Kiel kikötője már korábban jelezte, hogy befogadja a Carola Rackete vezette hajót, úgyhogy a kapitány több mint tíz év börtönt kockáztatott azzal, hogy makacsul ragaszkodott eredeti tervéhez. Elvileg felelnie kellett volna többek között a tengeri jog megsértéséért és az illegális migráció segítéséért.

Tovább bonyolítja a válaszadást az a Bild által megszellőztetett bizalmas német kormánydokumentum, amely szerint az SW3-nak Tripoliban (Líbiában) mint legközelebbi biztonságos kikötőben kellett volna partra szállnia. De a nemzetközi tengerjog alapján biztonságosnak számít Marokkó, Algéria, Tunézia és Egyiptom számos kikötője is, ahol a lap szerint jelenleg is vannak német turisták.

A fentiek alapján bátran megkockáztathatjuk annak a kijelentését, hogy egy jól megtervezett, alaposan kimunkált, tudatos provokáció zajlik az olasz hatóságok és kormányzat ellen. Mert ha az Open Arms kalandjára röviden visszatérünk, abban a történetben is megjelenik az alternatív szál, hiszen a spanyol kormány soron kívül bejelentette, engedélyt ad az NGO-hajónak, hogy kikössön a partjainál, a kapitány azonban rögtön jelezte, hogy a „szélsőséges humanitárius vészhelyzetre” tekintettel szóba se jöhet a többnapi hajóút.

Meggyőződésem ugyanakkor, hogy az ENSZ tengerjogi egyezménye alapvetően ellentmond annak, amit jelenleg a Földközi-tengeren tapasztalunk. A 98. cikk segítségnyújtási kötelezettség cím alatt ugyanis rögzíti, hogy minden állam kötelezi a lobogója alatt közlekedő hajó kapitányát, hogy a hajó, a személyzet vagy az utasok súlyos veszélyeztetése nélkül nyújtson segítséget valamennyi tengerben talált személynek, valamint a lehető legnagyobb sebességgel siessen a végszükségben lévő személyek megmentésére, ha arról értesült, hogy azok segítségre szorulnak, amennyiben ezen cselekvést észszerűen elvárhatják tőle. A szabályok tehát egyértelműek és teljes mértékben kizárják azt, amit jelenleg az NGO-hajók segítségnyújtás címen, mindenfajta felhatalmazás vagy megbízás nélkül művelnek.

Mindezek mellett szólnunk kell arról az időközben kialakult szoros érdekközösségről, amelyet a német szövetségi törvényhozás elnöke visszafogottan úgy jellemzett, hogy Carola Rackete hibázott, hiszen hamis jelzéseket küldött az embercsempészeknek.

Valójában ezek nem hamis, hanem nagyon is egyértelmű jelzések voltak a bűnözői csoportoknak a folyamatos migránstaxiztatással Afrika és Európa között. Az Europol adatai szerint csak 2015-ben az embercsempészettel foglalkozó bűnözői csoportok bevétele 3,3-6,6 milliárd euróra rúgott, és ehhez tegyük hozzá, hogy az elmúlt időszakban fokozódott a nyomás valamennyi mediterrán útvonalon.

Az emberkereskedelem az alapvető jogok megsértése, amelyet kifejezetten tilt az Európai Unió alapjogi chartája, és elkövetését az EU működéséről szóló szerződés a bűncselekmények közé sorolja. A kísérő nélküli kiskorúak a legkiszolgáltatottabbak az emberkereskedőknek. Az Európai Bizottság szerint az EU tagállamainak fokozottabb erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az emberkereskedelem elleni küzdelem eredményes legyen, a bizottság pedig már megalkotta az ehhez szükséges jogszabályi keretrendszert.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős leköszönő biztosa május 19-én Brüsszelben így nyilatkozott: a keretrendszer maradéktalan végrehajtása, a felelősök bíróság elé állítása és az áldozatok maradéktalan védelmének és támogatásának biztosítása valamennyi uniós tagállam legfontosabb feladata. Növelni kell a nyomozások és az elkövetők elleni eljárások számát, megfelelő mechanizmusokat kell létrehozni az áldozatok korai azonosítása és védelme érdekében, valamint meg kell erősíteni az emberkereskedelem megelőzését célzó intézkedéseket.

Ugyanakkor a spanyol Intereconomía tévéhálózat portálja még az eddigieknél is keményebben fogalmaz akkor, amikor „Salvini háborút hirdet Soros ellen: az illegális bevándorlásban közreműködő nem kormányzati szervezeteket fogják büntetni” címmel közölt cikket arról, hogy a Liga vezére, Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes immár tudja, hogy többségi támogatást élvez e törekvésében. Mint a cikk külön megjegyzi: Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyomdokain haladva.

Az ország által megtapasztalt riasztó migrációs válság mértéke alapján Olaszország Görögország „jogutódja” lett az illegális bevándorlók kedvelt célpontjaként. A migrációs lavinával az olasz állam addigi eszközei csődöt mondtak, és hogy végre szembenézhessen ezzel, Olaszország polgárai arra szavaztak, hogy világos politikát kell elfogadni „az invázióval szemben”.

Ifj. Lomnici Zoltán

A szerző alkotmányjogász

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Kultúra (6) Nagyvilág (1306) Politika (1581) Tereb (142) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Belföld (9) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (2619) Egészség (50) Titkok és talányok (12) Sport (729) Heti lámpás (263) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (521) Szépségápolás (15) Gazdaság (681) Vetítő (30) Autómánia (61) Mondom a magamét (6833) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>