Ma 2022 július 02. Ottó napja van. Holnap Kornél, Soma napja lesz.
Koronavírus-horror Romániában

Koronavírus-horror Romániában

Flag

Szöveg méret

3
Átlag: 3 (1 szavazat)
Hatalmas a káosz...

Káoszban a román egészségügy: a szucsávai kórházban jogsértések miatt nyomoznak, több mint 150 orvos és egészségügyi dolgozó kapta már el a koronavírust, akik közülaz enyhe tüneteket mutatóknak dolgozniuk kell, Bukarest pedig IMF-hitelt kér.

Az ellenzéki propagandamédia néhány héttel ezelőtt még követendő példaként emlegette Romániát a koronavírus elleni küzdelem kapcsán, azóta azonban a szomszédos országban a helyzet megrendítően súlyossá vált. És aligha oldja meg az a belügyminiszteri rendelet, amely szerint az elrendelt vészhelyzet idején a kijárási tilalom mellé minden szombaton és vasárnap 17 és 21 órakor az ország összes rendőrautójából a román himnusz első három strófájának kell bömbölnie.

Cristiana Oprița, a nagyszebeni katonai kórház sürgősségi orvosa például arról számolt be a Recorder.ro hírportálnak, hogy a román egészségügyi hatóságok nem tesztelnek minden gyanús esetet. A Hargita megyei, román többségű Maroshévíz városi kórházának személyzete pedig a Facebookon tette közzé, hogy védőfelszerelésként vécépapírt és rugalmas műanyagot kaptak, valamint az intézmény vezetése azt javasolta az orvosoknak és az ápolóknak, hogy ki-ki maga készítsen magának maszkot.

Március 26-án Victor Costache egészségügyi miniszter bele is bukott a káoszba, ám a helyzet nem javult. Sőt, a statisztikák szerint az összes romániai koronavírusos beteg 15 százaléka (!) orvos és más egészségügyi dolgozó.

A legnagyobb baj a járványgócnak számító és ezért vesztegzár alá helyezett moldvai Szucsáva megyét, annak is azonos nevű székvárosát sújtja. A helyi Ziar de Suceava portál március 27-én jelentette meg a megyei sürgősségi kórház személyzetének nyílt levelét, melyben az elkeseredett dolgozók és ápolók felpanaszolják, hogy magukra vannak utalva a küzdelemben. „Tudni szeretnénk, hányan és kik koronavírus-pozitívak közülünk – nem azért, hogy abbahagyjuk a munkát, hanem hogy ne vigyük haza a családunknak” – írják a dolgozók. Elmondásuk szerint intézményük terrorszerű diktatúra alatt áll, a kórházat vezető, profitorientált menedzser megalázóan, modortalanul kommunikál velük, a nap 24 órájában kamerarendszerrel figyelik őket, miközben teljes a fejetlenség a betegirányításban. „Felszerelés nélkül, rögtönözve dolgozunk”, írják az orvosok és ápolók, hozzátéve, hogy a beszerzett anyagok rossz minőségűek. „Dolgozunk, nem tudva, hogy pozitívak vagy negatívak vagyunk-e, így kezeljük azokat a betegeket, akik szintén nem tudják, hogy pozitívak vagy negatívak-e.” A nyílt levélből az is kiderül, hogy a vezetés nem különítette el a koronavírusos betegeket a más bajokkal kezeltektől.

A segélykiáltás egyetlen pozitív következménye, hogy az intézmény vezetőjét kirúgták, ám a megye legnagyobb kórháza megbénult, miután az ott dolgozó 233 orvosból száznál is többet diagnosztizáltak koronavírussal. Hogy nagyon nagy a baj, azt az is bizonyítja, hogy a szucsávai ügyészség nyomozást indított a kórházban történt halálesetek ügyében. A vádhatóság azt gyanítja, hogy a koronavírusban elhunytak regisztrálásakor a kórház vezetése részéről jogsértések és okirat-hamisítások történtek, nem tartották be a tesztelési protokollt, sőt, arra is volt példa, hogy a személyzet mintáit nem továbbították laborvizsgálatra. Ráadásul több esetben nem a fertőzőosztályra utalták be a koronavírussal diagnosztizált betegeket.

A helyzet oly súlyos Romániában, hogy az újonnan kinevezett szakminiszter, Nelu Tătaru bejelentése szerint a koronavírusos, de enyhe tüneteket mutató orvosoknak tovább kell dolgozniuk a járványkórházakban. A válságkezelés érdekében pedig Románia feltétel nélküli hitelért fordult a Nemzetközi Valutaalaphoz és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz, emellett lehívná a Világbankkal érvényben lévő 500 millió eurós hitelkeretet is. A trianoni békediktátum centenáriumán Bukarestben nincs ok az ünneplésre.

]]>www.demokrata.hu ]]>- ]]>Ágoston Balázs]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (513) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2345) Kultúra (6) Belföld (7) Gazdaság (665) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1465) Tereb (141) Politika (1581) Életmód (1) Történelem (15) Heti lámpás (259) Autómánia (61) Mondom a magamét (6154) Flag gondolja (33) Mozi világ (440) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>