Ma 2024 június 17. Laura, Alida napja van. Holnap Arnold, Levente napja lesz.
Kommunista rettegés a hun hordák támadásától

Kommunista rettegés a hun hordák támadásától

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Népszava: „Hun támadás döngeti minden oldaláról a Magyar Tanácsköztársaságot."

Örömittas beszámolók jelennek meg május közepén, amikor a Vörös Hadsereg a kudarcok után végre eredményeket is ér el a Felvidéken. A terrorszervezetek sem állnak le a lakosság zaklatásával, amelynek további halálos áldozatai vannak. A devecseri felkelés utáni megtorlások része, hogy Somogyi János helyi lakost 14-én éjjel a temetőben vöröskatonákkal agyonlövetik. Ezzel ötre emelkedik a településen a Szamuely László, a népbiztos öccse és különítményesei által kivégzettek száma. Isaszegen 14-én Windisch János tüzér szakaszvezetőt amiatt lövik agyon, mert a diktatúrát szidalmazza.

Váry Albert A vörös uralom áldozatai Magyarországon című kötete beszámol más gyilkosságokról is. Bornemissza Jenő jászkiséri főjegyző összeíratja a rend fenntartására alkalmas, megbízható polgárok neveit a vörösök románok elöli eliszkolása után. A kommünárok agyonlövik Jászladányban 14-én, majd kirabolják.

Az ellenforradalmi mozgalomban való részvétel vádjával letartóztatott Joó Andor királyi járásbíróra a jászapáti fogházban rátámadnak a cellájában, s miután védekezik, agyonlövik. Felvágják a hasát, hogy öngyilkosságnak tüntessék fel a történteket.

Eközben a megmaradt napilapok majd mindegyikének címlapján közlemény jelenik meg ­14-én: „A Forradalmi Kormányzótanács a Szellemi Termékek Országos Tanácsának és a Papír- és Nyomdai Anyaggazdasági Hivatalnak előterjesztésére a fenyegető papírhiányra való tekintettel a Pesti Napló politikai napilap szüneteltetését elrendelte. Ez a rendelkezés a mai nappal hatályba lép.” A szöveget a Pesti Hírlap és Az Est is közli, a megfelelő helyen saját nevükkel. Innentől a tanácsköztársaság bukásáig csupán a Népszava és a Vörös Ujság jelenik meg.

Pedig a betiltott lapok lojálisak voltak. A Pesti Hírlap 13-án vezércikkében azt írja: „Nemcsak a munkásság, hanem az egész józan és modern közvélemény elfordult a parlamentarizmustól, amelynek hazug demokráciája nem tudta megakadályozni az imperialista-kapitalista háborút.” Lenint méltatja, aki hozzáfogott, „hogy az imperialista-kapitalista államrend lerombolásával szocialista államrendet építsen föl Oroszországban. Ez az államrend épül nálunk is: a korhadt osztályparlament romjain a munkástanácsokban.” A felszámolásra ítélt lapok még beszámolnak Fülek bevételéről és arról, hogy a kisbirtokokat adómentessé teszik. Tanügyi rendeletek is születnek: „Az év végi osztályozás megszűnik. A javítóvizsgákat eltörlik. […] A közoktatásügyi népbiztosság elrendeli az érettségi vizsgálatok eltörlését. Érettségi bizonyítvány helyett ezentúl végbizonyítványt fognak kiadni az iskolában.”

A Népszava a magyarság egyik identitásképző hagyományát veszi célba 17-én, Hun támadás című vezércikkében: „Hun támadás döngeti minden oldaláról a Magyar Tanácsköztársaságot. Ahová beteszik a lábukat a nyugati imperialisták fegyveres bérencei, ott a hun hordák minden barbársága életre támad.”

Nagy izgalmat vált ki a Károlyi Gyula vezette aradi ellenkormány megalakulása. A Népszava egész oldalas, Az aradi karikatura című vezércikke úgy fogalmaz: „Összeállottak Aradon néhányan, cégéresek, hírhedtek, tudatlanok és jelentéktelenek és megalakították a magyar ellenkormányt.”

A belső oldalon Feudális mágnások és dzsentrik a tagjai – Vissza akarja állítani a régi kizsákmányoló rendet alcímekkel olvasható cikk. Klerikális szóhasználattal fejtegetik: „A proletárállam hívő tábora, ennek az országnak egész dolgozó népe megvetéssel fordul az aradi ellenforradalmárok gonosz játéka felé, akik hitvány uralmuk visszalopása céljából nevezték ki önmagukat – kormánynak.” Kun Béla külügyi népbiztos azt nyilatkozza: „Azok az urak, akik most ellenkormányt alakítanak, a háború előtt és a háború alatt katonai diktaturát teremtettek és ez a diktatura volt az alapja a szociális és nemzeti elnyomásnak.” Bízik az ellenségben: „A magyar proletariátus elsősorban a saját erejére támaszkodik, de támaszkodik a velünk szemben álló cseh-szlovák proletárkatonák proletárszolidaritására is. Ők is a proletárdikturát fogják védeni.”

Megyeri Dávid - ]]>www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2815) Nézőpont (1) Gasztronómia (539) Történelem (18) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Gazdaság (711) Mondom a magamét (7657) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Sport (729) Kultúra (9) Tereb (146) Belföld (11) Autómánia (61) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Szépségápolás (15) Heti lámpás (319) Életmód (1) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>