Ma 2022 október 07. Amália napja van. Holnap Koppány napja lesz.
193116-momentum-mozgalom-fekete-gyor-andras.jpg

Kismilla

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Minden küzdelem első aranyszabálya: soha ne becsüld le az ellenfelet.

Minthogy a politika lételeme a cselekvésre való felhatalmazásért folyó küzdelem, ez a politika első aranyszabálya is. Aki figyelmen kívül hagyja, biztosan rajtaveszt.

A hazai politikai középjobb, név szerint a Fidesz–KDNP pártszövetség a Momentum Mozgalom személyében az eddigiek mellé új ellenfelet kapott. A legnagyobb hibát követné el, ha lebecsülné. Ha valakinek eddig nem tűnt volna fel, hamarosan annak is nyilvánvaló lesz: itt most jelentős erők bukkantak fel, hogy az eddig egylövetű, a figyelemfelkeltésben viszont rendkívül sikeres ifjúsági szervezetből ütőképes politikai erőt, a jobboldallal szemben esélyes kihívót kovácsoljanak.

Innen egy sor végiggondolandó kérdés következik.

A MoMo tagsága akar-e ellenállni ezeknek a befolyásolási törekvéseknek, és ha igen, képes lesz-e rá?

Ha elfogadja a pénzt és vele a befolyásolást (akárki akármit mond, a kettő együtt jár), milyen pozícióba kerül? Ebből lesz az új SZDSZ? Vagy valami más? Sikerül-e bejutniuk 2018-ban a parlamentbe? Ha nem, kibírnak-e négy évet „kenyéren és vízen”, pénz és cselekvési lehetőség nélkül?

Ha az új versenyző nem fogad el semmilyen külső befolyásolási törekvést, így aztán pénze sem lesz, tud-e olyan kampányt csinálni, ami beviszi a parlamentbe? Ha nem – lásd 2. kérdés utolsó mondatát.

A párttá alakult MoMo honnan, melyik párt támogatói közül szerez szavazatokat: jobbról, középről vagy balról? Képes-e új szavazókat megnyerni magának?

Az új szereplő színre lépése hatással lesz-e a 2018-as választásokon és hosszú távon a többi pártra? Ha igen, milyen hatással?

Ahogy a bölcs mondás tartja, jósolni nehéz, különösen ha a jövőről van szó, mégis próbáljunk meg legalább valószínű választ találni a fenti kérdésekre. Az első kérdés első felére mindjárt esélyes választ adhatunk: a Momentum tagsága megpróbál majd ellenállni a befolyásolási törekvésnek. Fiatal emberek, hisznek magukban, az egész sajtó velük foglalkozik, ki ha ők nem.

Ám a kérdésnek van egy második része is: képesek-e ellenállni? Erre a legvalószínűbb válasz az, hogy nem. Pénz nélkül nem lehet politikát csinálni. A hírekben szerepelni lehet, sikeres választási kampányt végigcsinálni nem. A pénzt pedig nem adják ingyen – viszont nagyon szofisztikált módon, óvatosan csatolódnak hozzá a kérések, a megtámogatott sokáig észre sem veszi, hogy ő és a pártja már befolyásolva is vannak.

A 2. számú kérdés még izgalmasabb: mi lesz ebből a pártcsírából? Itt nagyon fontos tényező következik: egy politikai szerveződést nem a közleményei alapján ítélnek meg az emberek, hanem a saját benyomásaik, sőt érzéseik alapján. Ezért nincs különösebb jelentőségük a szakértők sok hónapi munkájával kidolgozott, könyvnyi terjedelmű pártprogramoknak. A választók nyolcvan százaléka minden pártot besorol a skálán, és vagy bízik benne, vagy nem. Márpedig a MoMo már most besorolódott a belvárosi baloldali liberális úrigyerekek kategóriájába, és mint ilyen, az egykori SZDSZ reinkarnációjának benyomását kelti. Aki szereti őket, ezért szereti, aki utálja, ezért utálja.

Mármost ötszázaléknyi liberális szavazó van Magyarországon – különösen, ha a liberálist nem eszmetörténeti, hanem aktuálpolitikai értelemben vesszük, és fő jellemzőjének a radikális Orbán-ellenességet tekintjük. Ezek a szavazók eddig megoszlottak a baloldali pártok között, most akár újra össze is állhatnak. Ha nem, akkor jön a négy év „kenyér és víz”, négy hosszú év a jelentéktelenségben. És szinte kizárt, hogy a MoMo a jelenlegi tagságával ezt túléli. Huszonéves, világlátott, diplomás fiatal emberek ugyan minek vergődnének egy olyan pártban, amire igazából a kutya sem kíváncsi? Hol van már a fajsúlyos politikusokat felvonultató Centrum Párt, Köztársaság Párt, hol van az egykor népszerű Seres Mária Szövetségesei? Hol a tömegeket megmozgató 4K, hol a Milla?

A fentiek a 3. kérdésre is többé-kevésbé megadják a választ. Hitbuzgalmi alapon a MoMo-nak szinte semmi esélye arra, hogy egy sikeres kampány eredményeként bejusson a parlamentbe. Akkor akár új nevet is választhatnak maguknak: Kismilla. De mi van, ha – nem kevés pénzzel kistafírozva – mégis sikerül nekik megugrani a küszöböt?

Ez már átvezet a 4. kérdéshez: melyik párt támogatói közül tud szavazókat elhódítani a MoMo? A „bizonytalanok megszólítása” kezdetű mondatokat hagyjuk bátran figyelmen kívül. Magyarország lakosságának harminc százaléka akkor sem szavaz, ha angyalok indulnak a választásokon, további tíz százalék pedig inkább nem – ráadásul az ő pártpreferenciáik nagyjából ugyanúgy szóródnak, mint az aktív szavazóké. A választási „adj király katonát” játékot a mindenkori aktív szavazókkal kell játszani, akiknek értelemszerűen már most is van pártválasztásuk.

Minthogy a MoMo az első mozdulatával durván beleszállt a Fideszbe, és azóta is erőteljesen kormányellenes vonalat visz, érdemleges számú jobboldali szavazatot nem kap jövő tavasszal. A MoMo vezetői még nem érzékelik, hogy az olimpia elbuktatásával maguk és a jobboldal közé betonfalat emeltek. A következő tíz évben itt átjárás nem lesz.

Mondhatná valaki, hogy hiszen a baloldalt is eleget cikizik. Igaz, de ezt – fiatalság bolondság – a balliberális szavazók megbocsátják nekik, mint korábban Schiffer Andrásnak. Akik együtt gyűjtik az aláírást, azok nyilván egyfelé is húznak, gondolja a választó, és eszerint szavaz. A balliberális szavazók inkább örülnek a MoMo megjelenésének, mert kontra-Fideszt látnak benne, amelyik majd végre győzelemre viszi az ügyüket.

Az igazi kérdés ezek után az, hogy a baloldalon konkrétan melyik párttól hány százalékot visznek el. Innen már tényleg bizonytalan a talaj, számokat felettébb kockázatos mondani. Tendenciákról azért talán lehet beszélni.

Úriember biztosra nem fogad, így arra sem, hogy az Együtt és a Párbeszéd kiesik a parlamentből. Ehhez nem kell MoMo sem, megteszik maguktól. Az LMP-vel más a helyzet. Ez a párt a legutóbb kevesebb mint 25 ezer szavazattal ugrotta meg az ötszázalékos küszöböt. Föltéve, hogy a szavazóbázisa nem változott (a közvélemény-kutatási adatok szerint kissé csökkent), ezt a 25 ezer, zömmel budapesti voksot simán elviheti a MoMo. Vagy akár kétszer ennyit. Az LMP-nek a torkán a MoMo kése. És még aláírásokat is gyűjtöttek hozzá.

A DK, mint afféle szektapárt valószínűleg nem nyer és nem veszít a MoMo színre lépésével. A Gyurcsány-párt számára most az a kihívás, hogy a Botka keltette szívó hatásnak ellen tudnak-e állni, meg tudják-e tartani a szavazóbázisukat.

Az LMP mellett a másik vesztes a szocialista párt lehet. Azonban azzal, hogy Botka személyében a szocialisták, Horn Gyula óta először, harcképes vezetőt választottak, ugyanakkor ketyeg az OLAF-bomba, az MSZP jövője teljesen nyitottá vált. Itt nem 25 ezer, hanem 250 ezer vagy akár félmillió szavazó ide vagy oda vándorlásáról van szó, a szocialisták számára a MoMo mozgolódása csekély jelentőségű mellékhadszíntér.

A Jobbik ebben az ügyben szinte egyáltalán nem érintett, az az egy-kétezer szavazó, aki a Jobbikból a MoMo-ba vagy viszont átmegy, nem befolyásolja az eseményeket. A Jobbiknak amúgy is egészen más problémái vannak, éppen identitást vált, amivel aligha lehet rövid távon nyerni, viszont annál nagyobbat lehet bukni.

Hogy a választások után mi lesz, azt tényleg nehéz megjósolni. Egy biztos: semmi sem marad örökké úgy, ahogy éppen van. Hogy mivé alakul, az viszont rajtunk múlik. Többek között azon, hogy betartjuk-e a politika első aranyszabályát: soha ne becsüld le az ellenfelet.

Bencsik Gábor - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Irodalmi kávéház (514) Kultúra (6) Mondom a magamét (6356) Jobbegyenes (2436) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Életmód (1) Autómánia (61) Heti lámpás (260) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Sport (729) Egészség (50) Tereb (142) Vetítő (30) Belföld (8) Nagyvilág (1465) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Politika (1581) Mozi világ (440) Gazdaság (667) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>