Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
Ki a rasszista?

Ki a rasszista?

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
„Minden fehér ember rasszista” – közölte Munroe Bergdorf, aki nem akárki: ő a L’Oréal kozmetikai cég első transznemű modellje.

A rasszizmus szerinte a vérünkben van. Mindenkiében. Az Önében is, Tisztelt Olvasó! Az Önök helyében én elkezdenék rabszolgatartó ősöket keresni, akiktől elhatárolódhatnak. Jobb az ilyet előre megtenni a mai világban…

Én magamba néztem ma reggel. Inkább uszodába mentem volna, de rendben, ha a világ ezt követeli, önvizsgálatot tartok. Esetleg ezt kifogásként rákenhetem a borotválkozás elmaradására is.

Hát gondolkodjunk! Van először ez a rasszizmus-dolog. Ilyen ügyben esetleg hivatalosak lennének elsőként a gyarmatosító államok. Akár a nagyszerű, és ma mindenki szemében rebellis szálkát találó Hollandia is. Ott van ugye ez a Dél-Afrika, meg az apartheid ügye… De Belgiumra is csak a „legkedvesebb” szavakkal emlékeznek Kongóban. Vagy hát a csúcsdemokráciát, az Amerikai Egyesült Államokat is lehetne emlegetni.

A rasszizmus rettenetes és elitélendő. Csak nekem, magyarnak nincs ehhez semmi közöm. Egyetlen ismert rokonom sem gyarmatosított. Részben, mert ez akár Baranya megyében, akár később a budapesti nyolcadik kerületben eléggé macerás – erkölcsileg meg kellőképpen értelmezhetetlen lett volna. Oroszországi felmenőimet is lekötötték a tatárok, majd a németek elleni küzdelmek. Megjegyzem, Berlin szintén markáns részt vállalt ebben a rasszizmus-projektben! Bűnbánatuk van, elő a bukszát!

Szóval mi nem gyarmatosítottunk! Nekem ezért nincs kedvem elnézést kérni, mea culpát gyakorolni. Semmi közöm sincs ehhez ugyanis. Mint ahogy a fent említett holland, belga és német kollégáknak az iszlám elleni küzdelemhez. Mielőtt történelmet írnánk át újra és sokadszorra: Bécset anno 1683-ban Jan Sobieski lengyel király, és nem a marha nagy európai összefogás mentette meg. Aztán ezt Lengyelországnak a Habsburgok megköszönték felosztásakor…

Kelet-Európa népeinek mellesleg általában a rabság alóli felszabadulás volt a hobbija.

Most egy csöppet píszít sértek. Akár hiszik, akár nem, csak a minap néztem meg a Saul fia című filmet. És untam. Ettől liberális ismerőseim legnagyobb igénye ellenére sem lettem antiszemita.

Volt, van, és – alighanem – lesz is rasszizmus.

Azonban azon gondolkodjanak el, kérem, hogy a ma rasszizmusa máshol keresendő-e, mint korábban?

Hogy a rasszizmus nem csak bőrszín-függő.

 Hogy minket, ezek onnan, Brüsszelből, Berlinből, Párizsból ma minek tekintenek?

Fotó: dailynews.com

Máté T. Gyula -]]> https://matete.pestisracok.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Autómánia (61) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (537) Gazdaság (713) Mondom a magamét (7710) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Életmód (1) Politika (1582) Belföld (11) Jobbegyenes (2824) Rejtőzködő magyarország (168) Alámerült atlantiszom (142) Vetítő (30) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Sport (729) Gasztronómia (539) Egészség (50) Kultúra (9) Történelem (18) Szépségápolás (15) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1310) Heti lámpás (322)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>