Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Jobboldali összetartás

Jobboldali összetartás

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Egyre szorosabbra fonja a szálakat az az európai jobboldali összefogás.

 

– Mama, ne vicceljen, hát jogállamban fogunk élni! Mire a mama: „Jaj már, megint költözünk?” – szórakoztatta a nagyérdeműt az átkosban Hofi Géza, és a jogállamisági kérdés azóta is sok örömöt szerez az abszurd dolgok kedvelőinek. A realistábbak szerint viszont a jogi köntösbe bújtatott politikai harc feleslegesen terheli meg az Európai Uniót, mondvacsinált ürügy a magyar és a lengyel vezetéssel szembeni fellépésre. Az ezzel kapcsolatos perben várhatóan két hét múlva hoz döntést az EU bírósága. De a spanyol sajtóban addig is tanulságos dolgokat olvashattunk a hét végén arról, miről is van szó. Egy hírportál Carolina Punset exliberális spanyol politikusnő magánbeszélgetéseit teregette ki. Ezekben saját korábbi európai parlamenti elvbarátain, a 2019 óta a Momentumot is a soraiban tudó frakción kéri számon a kettős mércét. – Amikor Brüsszelben élsz, egy muszlimok birtokolta városban élsz. Problémáid lehetnek abból, ha határozottan felszólalsz e témában. Ezzel szemben ha az EP képviselői Magyarországot vagy Lengyelországot kritizálják, abból nem származhat gondjuk. Sem politikai értelemben, sem pedig úgy, hogy emiatt tüntetnének ellenük – fedte fel Punset. Őszinte szavak – kár, hogy ilyesmit csak kiszivárogtatásokban olvasni. A „magánbeszélgetések” jobban megoldják a nyelvet, mint öt sör öt tüskével egy görbe estén. Így gyónta meg korábban egy rejtett mikrofonnak egy magyar „civil aktivista” is – akinek szervezete potom egymillió dollárt kapott Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától –, hogy hazánkkal szembeni német gazdasági szankciókért lobbizik Berlinben. 

Mást is figyeltünk most Madridban. Egyre szorosabbra fonja a szálakat az az európai jobboldali összefogás, amelyben mintegy tucatnyi párt vesz részt, és amelyben a Fidesz mellett a lengyelek, a franciák és az olaszok képviselik a legszámottevőbb erőt. De ne írjuk le a házigazda spanyolokat se! Santiago Abascal, a házigazda – aki etalonnak nevezte Orbán Viktort – a spanyol politika meglepetésembere és Európában még kevéssé ismert ígérete. Az ibériai országban jövőre választanak, és Abascal mostanra húsz százalék fölé tornázta fel bevándorlásellenes pártját, a Voxot. Ez ugyan nem a Fidesz vagy a lengyel Jog és Igazságosság szintje, de nyugat-európai összevetésben jónak számít. Abascal ugyanúgy a Néppártnak fordított hátat, mint szavazóinak egy része is, azzal párhuzamosan, ahogy a kereszténydemokraták egyre többet adtak fel a konzervatív civilizációs értékekből. Ez hívta életre európai szinten is a genderideológiával szemben a hagyományos családpolitikát, a világmegváltó klímatervekkel szemben pedig az energiabiztonságot zászlajára tűző bevándorlásellenes jobboldal szoros együttműködését. A politikában – akárcsak a klasszikus film címében – kétszer kettő néha öt: az egész többet ér, mint alkotórészei külön-külön, mégpedig a kohéziós erő miatt, amellyel egyik a másikat bátorítja az uniós fősodorral szembeni harcokban. Jövőre a lengyeleknél is választanak, és amíg a koronavírus-járvány alakulását figyeltük, úgy elszaladt az idő, hogy a 2024-es európai választások sincsenek már távol. A jobboldali pártok Madridban elhatározták, közös irodát nyitnak Brüsszelben. De egyelőre a magyar és a francia megméretés következik az urnáknál: a felmérések szerint itthon a Fidesz nyerne, ha most szavaznánk, a franciáknál pedig Marine Le Pen kerülne Macron elnök mellé a második fordulóba, ahol már a szintén bevándorlásellenes Éric Zemmour szavazataira is számíthatna. Végeredményeket áprilisban hirdetnek, a jobboldalnak pedig minden esélye megvan rá, hogy erőt merítsen belőlük 2024-re.

Szőcs László -]]> www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (18) Heti lámpás (322) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Mondom a magamét (7708) Nézőpont (1) Politika (1582) Autómánia (61) Tv fotel (65) Belföld (11) Gazdaság (713) Jobbegyenes (2823) Életmód (1) Sport (729) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Tereb (146) Egészség (50) Kultúra (9) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>