Ma 2024 február 29. Anonymus napja van. Holnap Albin napja lesz.
ba8ef49d3c2be0b55c7032a29c762f23.jpg

GFG a Centrális Erőtérben 1.: A baloldal vége

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Van valami megrendítő abban, hogy mindössze harminc másodpercre volt szüksége ahhoz az MSZP-Együtt-DK közös budapesti főpolgármester-jelöltjének, hogy már a kampányidőszak rajtjánál elveszítse esélyét a győzelemre.

Nem arról van szó, hogy lejt a pálya, vagy a kormánypártok valamilyen illiberális ármánykodása siklatta ki a baloldal szerelvényét a győzelem felé vezető útról, ezt az eredményt a baloldal kizárólag önmagának köszönheti. A már unalomig posztolt és kigúnyolt házivideó ugyanakkor egyáltalán nem kisiklás, nem amatőrizmus, nem egy hatalmas hiba, amit nem lett volna szabad elkövetni a kampány során. Ez a harminc másodperc a baloldal alkotása és egyben víziója a magyar társadalomról és a magyar választókról, s mint ilyen kordokumentum.

Annak a folyamatnak a végpontja, ahol a baloldal szép lassan elvesztette minden kapcsolatát az őt körülvevő valósággal, és ahelyett, hogy irányítaná, elszenvedi az eseményeket. Annak a folyamatnak a végét jelzi, ahol a baloldal megszűnt számottevő politikai tényező lenni a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetben.

Ez a teljes szétesés állapota.

A baloldal mögött ma nincsenek szavazók. A politikában minden erőforrás a szavazatokból jön. A baloldal mára elvesztette minden képességét arra, hogy ajánlatával választói csoportokat egyesítsen maga mögött és így esélye legyen a többség megszerzésére.

A baloldal mögött nincs egység. Márpedig egységet csak nagyobb egységgel lehet legyőzni. A baloldal nem tud közösséget építeni, az egység helyett a szervezeti elkülönülés útját választotta. Egymással rivalizáló politikai elitcsoportok a választók feje fölött játszák hatalmi harcaikat a kispárti lét megőrzéséért.

A baloldalt ma nem politikai vezetők, hanem illúziók és vágyak vezetik. Az az illúzió, hogy mindez valóban csak kisiklás és az a vágy, hogy a baloldal dominanciája mégis helyreállítható. Ami a konkrét személyeket illeti: május óta Mesterházy megbukott, Bajnai ismét cserben hagyta a választóit, Gyurcsány pedig megint hatalmi hálózatot épít. Az is válságtünet, hogy a pártlogó stigma lett, a baloldalon casting castingot követ, fajsúlytalan emberek lesznek elnökök és jelöltek.

A baloldalnak se pénze, se posztója. A politikához pénz is kell, meg intellektus is. A teljesen eladósodott MSZP kiköltözik a Jókai utcából, ez is lehet tünet, ez is lehet szimbólum. Ami pedig az intellektust illeti, minden benne van abban a bizonyos harminc másodpercben. A baloldal ma egyszerre végtelenül provinciális – fogalma sincs arról, hogy mi zajlik a világban, nincs álláspontja a kapitalizmusról, a szegénységről, az állami szerepvállalásról stb. folyó vitákról, másfelől arról sincs túl sok elképzelése, hogy milyen is az a bizonyos rögmagyar valóság: az a félperc egyúttal a magyar választók döbbentes lenézéséről is szól. Aki pedig megveti a választóit, az nem fog tudni nyerni.

A baloldal megújulása akkor és csak akkor lehetne sikeres, ha képessé válna arra, hogy győzzön. Ezért mondhatjuk azt, hogy a baloldal megszűnt meghatározó politikai tényező lenni a magyar politikai erőtérben. Ennek a baloldalnak, egyáltalán a baloldalnak ugyanis belátható időn belül nem lesz esélye győzni. A Fidesz akarata érvényesült: a kétpólusú politikai erőtérnek vége, a játszmák a centrális erőtéren belül folynak. A Fidesz ellenfeleinél sokkal jobban értette meg a magyar valóságot és a magyar választókat, ez a magyarázata a kétszer kétharmadnak.

A baloldal téved, ha azt hiszi, a siker titka: a kétpólusú politikai váltógazdaság lehetőségének helyreállítása. Centrális erőteret csak centrális erőtérrel lehet legyőzni.

Erre egész biztos nem lesz elég harminc másodperc.

]]>http://gfg.blog.hu/]]> - G.Fodor Gábor

G. Fodor Gábor Századvég Stratégiai Igazgató - Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Egészség (50) Politika (1582) Irodalmi kávéház (535) Mondom a magamét (7429) Tereb (146) Sport (729) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Belföld (10) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (36) Mozaik (83) Jobbegyenes (2764) Nagyvilág (1309) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Nézőpont (1) Vetítő (30) Gazdaság (699) Történelem (17) Rejtőzködő magyarország (168) Heti lámpás (306) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>