Ma 2020 július 07. Apollónia napja van. Holnap Ellák napja lesz.
6fe546d1f43b0fe27c9b1083babb51d1.jpg

Fricz Tamás: Szembenézni Tapolcával

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bár még matematikai esélye van annak, hogy 99,13 százalékos feldolgozás után is megforduljon a tapolcai időközi országgyűlési választások eredménye, {...}

{...} engedjék meg, hogy abból induljak ki: a Jobbik jelöltje nagyon szoros versenyben, de megnyerte a választást a fidesz–KDNP-s jelölttel szemben.

A Jobbik Rig Lajos győzelmével valóban áttörést ért el. Kérdés az: mik az okok?

Az első és legfontosabb, hogy bár a választási részvétel az időközi választások átlagához képest viszonylag magas volt (kb. 40 százalék), a Fidesz–KDNP-nek nem sikerült igazán mozgósítania a szavazótáborát. A kormánypárti tábor egy jelentős része otthon maradt, s feltételezhető, hogy egy másik, kisebb része átszavazott a Jobbikra. Mindez annak fényében meglepő, hogy a veszprémi időközi választásokon elszenvedett fiaskó után a Fidesz nagy erőket mozgósított annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg a kudarc, s ne keletkezzen olyan látszat a közvélemény előtt, hogy itt már trendről, a kormánypártok tartós visszaeséséről van szó.

S az igyekezet hatására ezúttal – szemben Veszprémmel – szoros eredmény született, de ennél nem több. Mindenesetre az látszik, hogy most sem egy kiemelkedő ellenzéki jelölt győzött a kormánypárti jelölttel szemben, ráadásul utóbbi személy – Fenyvesi Zoltán – korántsem volt rossz választás a Fidesz számára.

Vagyis: nem a jelöltek személye döntötte el a választásokat Tapolcán, Ajkán, Sümegen és a környező településeken. De akkor mi? A helyi problémák? Nos, jómagam a környéken lakó rokonaimtól is tájékozódhattam, s többek között tőlük is tudom, hogy a tapolcaiak számára egyfelől a kevés munkalehetőség, másfelől a helyi kórház egyes osztályainak bezárása okozza és okozta a legfőbb gondot és bosszúságot. Mindezt az Orbán-kormány számlájára írják és sokan ezért maradtak otthon, vagy szavaztak a Jobbikra.

De vajon ki tudja jobb esélyekkel orvosolni a helyi gondokat: egy kormánypárti vagy egy ellenzék jelölt? A válasz nem lehet kérdéses, s mégis Rig Lajos nyerte meg a választásokat. Ez pedig annak a következménye, hogy Tapolcán nem feltétlenül a helyi ügyek, hanem az országos közhangulat megváltozása döntötte el a választásokat. Az a közhangulat, németül Zeitgeist, korszellem, amely egy ideje nem igazán kedvez a kormányzó erőknek.

Újpest, Veszprém, illetve Tapolca után immáron a legteljesebb nyíltsággal kell a kormányzó pártoknak szembenézni a – nagyos szoros, de mégiscsak – vereség okaival. Ezeket a vereségeket nem lehet, nem szabad olyan egyszerű magyarázatokkal elintézni, hogy „nem volt jó a mozgósítás”, vagy „nem volt igazi tétje a választásoknak”, avagy „ezúttal nem volt szerencsénk”. Jól látszik, hogy a jobboldali, nemzeti szavazók egy jelentős része elbizonytalanodott, s ha ezzel nem tud vagy nem akar a legnagyobb őszinteséggel szembenézni a két kormányzó párt, akkor a jobboldali választók passzivitása nem fog csökkenni.

Fel kell tenni a legkínosabb kérdéseket és azokra válaszolni kell. Elsősorban is: miért van az, hogy éppen akkor bizonytalanodik el a jobboldali tábor, amikor az ország makrogazdasági mutatói egyre jobbak (lásd infláció, gazdasági növekedés, export, államháztartási hiány, eladósodottság mértéke, csökkenő munkanélküliség), az ország valóban kilábal a gazdasági válságból, s már külföldön is időnként megdicsérnek bennünket? Ez bizony kínzóan nehéz kérdés, de van rá válasz, és nem is túl bonyolult: amíg az emberek a saját életviszonyaikban (ha tetszik, a mikrogazdaságban) nem érzik a változást, legfeljebb stagnálást tapasztalnak (vagy visszaesést), akkor a makromutatókkal nem tudnak mit kezdeni.

De ez még nem feltétlenül lenne elég a hangulat megfordulásához. Utóbbinak mélyebb okai is vannak, amiket ebben a rövid írásban képtelenség kifejteni, legfeljebb utalni lehet egy-két dologra. Még csak az sem elég, ha az okokat keresve az egyes, valóban rossz és előkészítetlen kormányzati lépéseket emlegetjük fel (internetadótól a drogteszt ötletéig), mert ezeket is ki lehet javítani. Azt hiszem, az elbizonytalanodás magyarázatát sokkal inkább bizonyos politikusoknál fellelhető mentalitásváltásban – vagy egyszerűen csak egy eleve adott mentalitásban, karakterben – kell keresnünk, amelyet a jobboldali tábor egy jelentős része nem fogad el és nem fogad be. Ugyanis máshoz szokott huszonnégy éven át. Magyarul: a választási vereség mélyreható elemzése nem maradhat el – s utána következmények is kell, hogy legyenek. Orbán Viktor bölcsen cselekedett, amikor ősszel visszavonta a tervezett internetadót; valami hasonló bölcsességre van szükség ezúttal is. Épp azért, hogy a jövő szép legyen. Idő pedig van bőven rá!

Bocsánat, hogy a többi pártról nem ejtek bővebben szót, de ezt a választást inkább a Fidesz–KDNP vesztette el, mintsem a Jobbik nyerte meg. Látható egyébként: az álbaloldal – MSZP-vel, DK-val és a többiekkel – továbbra is vergődik és impotens, a Jobbik viszont kétségtelenül elnyerte a „második párt” kategóriáját, de hogy tovább tud-e erősödni, az egyelőre megválaszolhatatlan kérdés.

Ám mindez – és minden – elsősorban attól függ, hogy a Fidesz hogyan kezeli Tapolca kudarcát.

Fricz Tamás - mno.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (37) Belföld (5) Gasztronómia (539) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (489) Tereb (140) Rejtőzködő magyarország (171) Mozi világ (440) Sport (729) Flag gondolja (33) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Jobbegyenes (1793) Politika (1571) Egészség (50) Kultúra (6) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Nagyvilág (1450) Autómánia (61) Gazdaság (652) Mondom a magamét (4637) Heti lámpás (241)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>