Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
5fd1a28a0150c6d8ecebc13e3de7e8de.jpg

Fricz Tamás - Elkezdődött a rendszerváltás

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Több jel mutat arra, hogy 22-23 évvel a „rendszerváltás” után elkezdődött a rendszerváltás Magyarországon.

Ennek egyik világos bizonyítéka, hogy ]]>a Magyar Narancs nevű, a jobboldalt, a konzervativizmust és a nemzeti érzést csípőből gyűlölő lap]]> július 18-án Ne küldjetek! című szerkesztőségi cikkében könyörög az Európai Uniónak, hogy tegyen meg mindent a jelenlegi magyar kormány ellehetetlenítése érdekében azzal, hogy nem adnak pénzt az EU-s közös kasszából Magyarországnak, valamint hogy felfüggesztik hazánk szavazati jogát az EU-ban.

S hozzáteszik: ha az EU „partnere” lesz a Magyar Narancs szerkesztőségének Orbán-kormány- és jobboldal-ellenességében, akkor a többi feladatot az Orbán-kormány megbuktatására a magyarországi baloldali ellenzék már könnyedén elvégzi.

(Csak zárójelben jegyzem meg: nem nagy dolog, fiúk, úgy győzni, ha egy birodalmat hívtok segítségül Magyarország – ja, tudom, nem Magyarország, „csak” a magyar kormány – legyőzésére, kivéreztetésére. Nem lenne egyszerűbb fair feltételek között megvívni a választási küzdelmet labancok és kurucok között?)

A Magyar Narancs elképesztően kollaboráns cikke ezúttal csak egy szempontból érdekes számomra, mégpedig hogy érződik belőle a valódi és tapintható félelem attól, hogy Magyarországon talán tényleg elkezdődnek a változások, hogy talán a posztkommunista és ultraliberális egyeduralom felszámolódik, s valóban létrejön az egyenlő politikai erők küzdelme, s ezzel megteremtődnek az alapjai Magyarországon a szabadságnak és a demokráciának.

Ezt a rendszerváltás-értékű változást persze a magyarnarancsosok és társaik nyílván úgy interpretálják, hogy ha a magyar jobboldal megerősödik, akkor megszűnik a szabadság és a demokrácia az országban.

Ez jól hangzik, de természetesen az ellenkezője az igaz.

Ugyanakkor a „baloldali”, „liberális” hálózat nemzetközi része is érzékeli a veszélyt, ezért többek között a Die Zeit kétségbeesésében nemrég így írt: „Orbán Viktor kormányának takarékoskodnia kell és reformokat végrehajtani.” A globális nyelvet lefordítva értsd ez alatt: takarékoskodni, azaz: megszorításokat – bérbefagyasztás, elbocsátások, nyugdíjcsökkentés stb. – bevezetni a lakosság irányában. Reformokat végrehajtani: minden stratégiailag fontos állami céget, közszolgáltató intézményt el kell adni a multinacionális vállalatoknak, a nemzetközi tőkének, megnyitva az utat a profit országból való további kiáramoltatása előtt.

Hozzá is teszi a Die Zeit: Magyarország a legfontosabb lépéseket nem tette meg. Önmaga tönkretétele felé – tehetjük hozzá mi. S ez talán nem baj – vagy igen? S még egy mondat a lap írásából: az Orbán-kormány a populizmusban és a külföldi cégek megadóztatásában jeleskedik, tehát tévúton jár. Ismét fordítsuk le a globális nyelvet: a populizmusban jeleskedés – mint valami „szörnyűség” – azt jelenti, hogy az Orbán-kormány igyekszik az agyonterhelt lakosságot megkímélni a további terhektől, s a belső fogyasztást – ami a gazdasági növekedés egyik alapja – felpörgetni. Végzetes bűnök ezek, tudjuk, szégyellje magát az Orbán-kormány!

Szóval a posztkommunista baloldal és a velük szövetkező ultraliberálisok félelme és fékezhetetlen indulata mutatja meg a legjobban: a 22-23 év alatt elmaradt fordulat, mely nélkül nincs rendszerváltás, talán bekövetkezik, és 2014-től kiegyenlített politikai és gazdasági erőviszonyok jönnek létre Magyarországon a hatvanéves „baloldali” uralom után.

]]>E félelem érződik Göncz Kingáékon]]> az Európai Parlamentben, a nemzetközi sajtóban, amerikai „barátaink” körében, a tengernyi „aggódóban”. Ettől tart az Origo.hu is, amikor ]]>Orbán nagyívű, valóban a rendszerváltásról is szóló tusnádfürdői beszédét]]> úgy foglalja össze, hogy a miniszterelnököt paradicsommal megdobálták, illetve hogy Orbán nem hisz az EU-ban (a helyszínen végighallgatva a beszédet, ez így kiragadva nem pusztán leegyszerűsítés, hanem ]]>nettó félremagyarázás]]>).

Pedig a „baloldal” akár örülhetne is, hogy a formális-jogi intézményi keretek után végre a demokrácia és a szabadság belső, tartalmi feltételei is létrejöhetnek Magyarországon.

Ez utóbbi megállapításom természetesen szimpla cinizmus.

mno.hu - Fricz Tamás

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Életmód (1) Egészség (50) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (537) Vetítő (30) Tereb (146) Nagyvilág (1310) Nézőpont (1) Történelem (18) Gazdaság (713) Kultúra (9) Gasztronómia (539) Heti lámpás (322) Jobbegyenes (2823) Sport (729) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Mondom a magamét (7708) Belföld (11) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>