Ma 2022 május 21. Konstantin napja van. Holnap Júlia, Rita napja lesz.
99685ebbf8500f9a217a6b56717d7495.jpg

Fricz Tamás - Békemenet: a civil társadalom ébredése

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Civil Összefogás Fórum által szervezett október 23-ai, harmadik nagyszabású Békemenet önmagában is egy felemelő állampolgári demonstráció volt, ám jelentősége túlmutat önmagán: {...}

{...} a magyar és nemzeti civil társadalom ébredésének, megszerveződésének első nagy lépései ezek a felvonulások.

Először is tisztázzuk: a nyugati demokráciák gördülékenységének, stabilitásának, kiszámítható és konszolidált működésének titka nem pusztán a szabad választásokban, a demokratikus jogintézményekben, a fékek és ellensúlyok rendszerében, az emberi és állampolgári jogok érvényesülésében rejlik, hanem legalább annyira a civil társadalom szervezettségében is.

A civil társadalom lényegesen magasabb minőséget jelent a szimpla, atomizált magántársadalommal, „lakossággal” szemben: a civil társadalom szervezett és intézményesedett közösségekből áll, amelyek az állammal kapcsolatba lépnek, s a döntéshozatali folyamatban kölcsönös egyeztetések zajlanak állam és civil szféra között. De ami még fontosabb, a szervezett civil társadalom képes fellépni minden önkényes, korrupt, elnyomó és igazságtalan kormányzattal szemben, mert megvan a kellő ereje, hatékonysága és intézményesültsége ehhez.

 

A nyugati, euroatlanti demokráciák erejét a szervezett civil társadalmak adják, a közügyekért felelősséget vállaló állampolgárok közösségei, amelyek a demokrácia eredeti jelentésének (a nép uralma) tartalmat adnak. Jómagam több hónapot töltöttem az elmúlt években Berlinben ösztöndíjasként, kutatóként, s képet kaphattam a német civil társadalomról. Ez egy széles és sokszínű hálózat, melybe beletartoznak az igen erős szakszervezetek a tarifatárgyalásokkal, a kamarák, az egyházak, az érdekvédelmi egyesületek egészen a lakóközösségekig, de beletartoznak azok a berlini utcákon rendre masírozó tüntetők, melyek meghatározott társadalmi csoportok és foglalkozási ágak érdekeinek és értékeinek védelmében lépnek fel.

Magyarországon a rendszerváltás hajnalán megjelentek a civil mozgalmak, számos tüntetés is lezajlott akkoriban – a romániai falurombolás elleni tiltakozástól kezdve az 1988-as és 1989-es március 15-ei demonstrációkig –, ám ezek rohamosan háttérbe szorultak, ugyanis a megszerveződő ellenzéki pártok az MSZMP-s pártállami elittel kezdtek alkufolyamatba, s innentől kezdve a régi és új elitek közötti tárgyalások kerültek a rendszerváltó folyamat középpontjába. Az elittárgyalásokkal és alkudozásokkal párhuzamosan a civil mozgalmak és szerveződések igen gyorsan háttérbe szorultak és jelentőségüket vesztették.

Magyarországon a békés, tárgyalásos, alkudozós átmenet olyan „jól” sikerült, hogy annak következtében a demokratikus jogállam civil társadalmi alapok nélkül jött létre. Létrejött a demokratikus állam demokratikus állampolgárok nélkül. Ráadásul ez az állapot változatlanul fennmaradt az utóbbi évekig.

Ennek pedig az a következménye, hogy Magyarországon inkább van pártdemokrácia vagy elitdemokrácia, mintsem részvételi, civil, állampolgári demokrácia. Ebből pedig az következik, hogy a politikai főszereplők, kormányzatok, pártok civil kontroll, civil számonkérés nélkül cselekedhettek, ahogyan szoktam mondani: következmények nélkül, s csak egymásra kellett figyelniük s nem az állampolgárokra.

De az utóbbi években valami elindult, megindult egy társadalmi paradigmaváltás hazánkban. Az alulról építkező Civil Összefogás Fórum (melynek jómagam is alapítója és szóvivője vagyok) a 2009-ben tartott virágvasárnapi, Hősök téri tüntetéssel lépett színre, amelyen mintegy kétszázezren vettek részt. Az elmúlt négy évben a CÖF vertikálisan és horizontálisan is széles, kiterjedt hálózatot hozott létre, a legkülönfélébb szakmai és politikai témákban megnyilvánul és hallatja hangját a nyilvánosság előtt.

Ennek a tevékenységnek az egyik legfontosabb és szimbolikusan is legmarkánsabb megjelenése a Békemenet. Persze hogy van aktuálpolitikai jelentősége is a Békemeneteknek, a mostaninak is volt. De most már érdemes észrevenni: itt többről van szó. Az elmúlt napokban nagyon sok emberrel beszéltem a résztvevők közül, s abban állapodtunk meg, hogy ]]>a Békemenet kisugárzása a legfontosabb mozzanat]]>. Az, hogy itt jóarcú, egymással szolidáris és békés polgárok, civilek és igen: állampolgárok vonultak fel. Olyan állampolgárok és civilek, akik tudták, hogy felelősségük van magukkal, egymással és az országgal szemben is.

Ezek ]]>a polgárok nem állami és nem pártpolitikai megrendelésre jöttek el]]>, hanem önálló döntésből, civil felelősségtudatból. És persze most lehet gúnyosan elvakult „Orbán-kormány-hívőkről”, „pártkatonaságról” beszélni: mindez nem számít, mert a kritizálók nem akarják észrevenni, hogy ]]>itt hosszabb távú és hatású folyamat indult el]]>.

Bő húsz évvel ezelőtt lezajlott az állam és a nagypolitika rendszerváltása. Most – húsz-huszonhárom évvel később – elindult a társadalom rendszerváltása. És ez már a nyugati demokráciák felé mutat.

Fricz Tamás - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1465) Mozaik (83) Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (259) Életmód (1) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Mondom a magamét (6064) Történelem (14) Irodalmi kávéház (513) Gazdaság (664) Tv fotel (65) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1581) Sport (729) Tereb (141) Kultúra (6) Vetítő (30) Jobbegyenes (2308) Gasztronómia (539) Egészség (50) Belföld (6) Mozi világ (440) Flag gondolja (33)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>