Ma 2024 július 14. Örs, Stella napja van. Holnap Henrik, Roland napja lesz.
37ebbd34ce21f8900e6773389d09dbce.jpg

Frei Tamás - Videojátékok forradalma

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Robotrepülőgépek bombázzák Pakisztánt. Gyerekmunkásokat zsákmányolnak ki Üzbegisztánban. A katolikus egyház papjai gyerekeket molesztálnak. Hosszasan lehetne sorolni az első pillantásra valódi híreknek tűnő címeket, miközben az egész csak játék.

Ezek ugyanis a videojáték-üzlet leggyorsabban fejlődő szegmensének, a valóságalapú játékprogramoknak a témái. A PlayStation3 bestsellere nemrégiben például az Utazás („Journey”) volt, elnyerve a videojátékok Oscar-díját. Az Utazás alapproblémája, amelyet a játékosoknak meg kell oldaniuk, egy olyan sivatagi utazás, amit csak az ellenféllel szövetséget kötve lehetett megnyerni.

Igen tanulságos fejlemény ez. Öregszenek ugyanis az első olyan videogeneráció tagjai, akik csihi-puhi játékokon nőttek fel. A jelek szerint korban előrehaladva már a komolyabb témák is érdeklik őket (nem csak a joystickkel lemészárolható űrlények), és ezért megjelent a valóságalapú játékok kínálata. 

Egyre nagyobb üzlet az „üzenet”. Az olyan játék, amelynek van tanulsága. Játékok, melyek segítenek megérteni a minket körülvevő világot, de legalábbis felvetnek létező problémákat. Ügyesen rájuk irányítják a figyelmet.

A kiöregedő első játékosgeneráció ezek szerint nem a hagyományos értelemben vett újságokból akar tájékozódni, hanem kedvenc felületén, a konzolasztal mellett ülve, a videojátékokból.

„A békés, gondolatébresztő játékoknak divatja van, kereskedelmi, pénzügyi és mindenféle szempontból” – olvasom az egyik neves amerikai médiakutató kommentárját. Richard Lemarchand szerint az elkövetkező években látványosan meg fog változni a videojáték-piac. Ez a szórakoztatóipari terület is ugyanarra fordul majd, mint pár évvel ezelőtt a filmipar. Ahogy Hollywood független stúdiói ma már sorra gyártják azokat a filmeket, sokszor egész estés dokumentumfilmeket, melyek a minket körülvevő világra reflektálnak, úgy fogja ontani a játékipar is az ilyen valóságalapú programokat.

Sőt, már ontja is. A „Hat nap Fallúdzsában” például a 2004-ben Irakban vívott legendás csata hátterét használja, és amerikai kommandósok fejével tanít meg gondolkodni. A „Pedo-papok” az egyház berkeiben kitört pedofilügyeket, a „Telefonsztori” pedig az Apple kínai üzemében öngyilkosságot elkövető munkások történetét boncolgatja. Van már „Szíriai végjáték” és „Demokrácia 3” is. Ez utóbbi, mert a címéből nem derül ki, a brit gazdasági nehézségek, az Európai Unió és az euró problémája köré épül.

Az értelmes szórakozás jelszavát zászlójukra tűző programozók egyre érdekesebb játékokat készítenek, egyre kevésbé véreseket, és évről évre komolyabbakat.

A „Hat nap Fallúdzsában” például úgy készült, hogy a programozók sok száz órányi interjút készítettek a bevetésen részt vevő amerikai deszantosokkal, továbbá történészekkel, orvosokkal, mert ez a játék nem az öldöklésről szól, hanem azoknak a komplex pszichológiai problémáknak a kezeléséről, melyekkel a katonák a háborúkban találkoznak. 

Vagyis a videojátékok a jövőben már nemcsak lövöldözős, agykikapcsoló programok lesznek, hanem épp ellenkezőleg, mélyen elgondolkodtató, inspiráló, a világképünket gazdagító termékek.

Kapcsolódó anyagok:

Frei Tamás - metropol

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Belföld (11) Tereb (146) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1310) Gazdaság (713) Jobbegyenes (2824) Sport (729) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Emberi kapcsolatok (36) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Életmód (1) Politika (1582) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (7710) Flag gondolja (36) Történelem (18) Tv fotel (65) Heti lámpás (322) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Mozaik (83) Vetítő (30)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>