Ma 2021 december 05. Vilma napja van. Holnap Miklós napja lesz.
d756569caad5d96a96123a1178401319.jpg

Frei Tamás - Nyugatabbra kerülhetünk

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Ilyen még sosem volt a történelmünkben. Ukrajna nyugatabbra tol minket.” „Ilyen még sosem volt a történelmünkben. Ukrajna nyugatabbra tol minket.”

Mérlegelnek, okosakat mondanak a szakértők, elemzik Putyin magatartását, de ennek ellenére már érzékelni a fásulást. Amerikában például ezen a héten eltűnt a vezető hírek közül az ukrán „semmi”, mert lássuk be, híradósszemmel nézve tényleg nem történik semmi. Az amerikai nézőket elég nehéz hosszasan transzban tartani olyan kaliberű hírekkel, mint hogy az Európai Unió felfüggeszti az oroszokkal folytatott vízumkönnyítési tárgyalásokat. Na és?

És hát tényleg. Ettől azért Moszkvában valószínűleg nem fognak berezelni. Bár a jelek szerint lehet, hogy nem is ez a cél. Fátyolosan olybá tűnik, mintha az egyre nehezebben definiálható „Nyugat” elfogadná a Krím félsziget orosz ernyő alá kerülését (legyen annak bármilyen jogi formája is), cserébe a maradék, nagyobb falatnyi Ukrajna Európához közeledéséért.

Ha így lesz, akkor Magyarország számára két lényeges változást eredményezhet az ukrán válság. Pufferzónaként, hatalmas védőpárnaként beékelődik Oroszország és Magyarország közé az Európához húzó Ukrajna. Ilyen még sosem volt a történelmünkben. Ukrajna nyugatabbra tol minket. A paksi atomerőműről kötött, otthon heves vitát gerjesztő orosz–magyar alku így már csak egy lesz a nyugati államok oroszokkal kötött számos megállapodása közül. Németországnak és Nagy-Britanniának sokkal „veszélyesebb” üzletei vannak Putyinnal. Mi pénzt kapnánk hitelbe az oroszoktól, a németek sok-sok milliárdért szállítanak árut, és orosz pénzt várnak cserébe.

Apró példa az e heti párizsi belpolitikai csatározásokból az az ottani 1,2 milliárd euró, amennyiért a franciák két hadihajót adnak el Oroszországnak. Kétlem, hogy Putyintól megkapnák a pénzüket, ha a vízumtárgyalások felfüggesztésénél súlyosabb retorziókat fontolgatnának Párizsban.

A másik, Magyarországnak szintén kedvező fordulat az lehet, ha európai szövetségeseit segítendő Obama elnök úgy dönt, hogy engedélyezi az amerikai cseppfolyósított földgáz európai exportját. A visegrádi négyek washingtoni nagykövetei, köztük a magyar is, múlt héten az amerikai törvényhozás vezetőihez fordultak ezt kérvényezve. De felmerült ugyanez a lehetőség Berlinben is (a németek energiaellátásának 40 százaléka függ Oroszországtól), sőt Londonban és Rómában szintúgy. Ha Obama enged a nyomásnak (egyedül
a környezetvédők tiltakoznak), akkor néhány éven belül megfordulhat a magyarországi gázcsövekben a folyási irány. 

Az Egyesült Államokban az elmúlt években palagáz-forradalom zajlott. Az új technológiáknak köszönhetően eddig feltárhatatlannak tűnő gáztartalékok is a felszínre kerülnek. Amerika önellátó lett, sőt, többlete van, amit akár exportálhatna is. A környezetvédők azért aggódnak, hogy az európai igények kielégítése miatt megnövekednek a termelés romboló hatásai is, a szakszervezetek pedig az európainál olcsóbb amerikai energia versenyelőnyét, és így végső soron az amerikai munkahelyeket féltik.

De minden más az amerikai gáz mellett, és az orosz ellen szól.

Szerintem az ukrán válság vége az lesz, hogy Magyarország európai „függősége” fog növekedni, nem pedig az orosz. Nyugatabbra kerülünk.

Bár tudom, hogy ezt most még elég nehéz elképzelni...

Frei Tamás - metropol

Kapcsolódó anyagok:

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (138) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Sport (729) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (255) Egészség (50) Mozaik (83) Mondom a magamét (5736) Belföld (6) Jobbegyenes (2164) Nagyvilág (1463) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Vetítő (30) Autómánia (61) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (508) Tv fotel (65) Gasztronómia (539) Történelem (14) Gazdaság (662) Politika (1578)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>