Ma 2024 július 23. Lenke napja van. Holnap Kinga, Kincső napja lesz.
e55dbf180537637d2441817c8ddae5f5.jpg

Frei Tamás - Bankárbulvár

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Egy francia hírességről lesz szó ebben az írásban, aztán a szerbekről, és rajtuk keresztül a nálunk is sokat emlegetett országimázsról.

Arról, hogy a mai, zsúfolt, hangzavarral teli világban miként is tűnhet ki egy ország, meddig szabad elmennie a provokatív, de mindenképpen figyelmet generáló marketingdöntések vállalásában.

Történt, hogy a minap déli szomszédunk, Szerbia felkérte a nemi erőszak gyanújába keveredő egykori sztárbankárt, a Nemzetközi Valutaalap egykori elnökét, hogy segítsen átstrukturálni a szerbek államadósságát. Dominique Strauss-Kahn feladata az lesz Belgrádban, hogy külföldi befektetőknek vonzóvá tegye Szerbiát, miközben nyugati szemüvegen keresztül nézve is szalonképes, kiszámítható gazdaságpolitikát honosít meg az egykor polgárháború dúlta délszláv államban.

Furcsa felkérés, lássuk be. Miért pont ő? És miért most? A Nemzetközi Valutaalap egykori vezetője egy New York-i szálloda szobalányának állítólagos szexuális zaklatásába bukott bele, aztán rászabadult az összes korábbi botránya is. Egy lille-i luxushotelben lezajlott szexorgia gyanúja alól például a mai napig nem sikerült tisztáznia magát, abban az ügyben most már gyanúsított, sőt, rövidesen valószínűleg vádat is emelnek ellene.

Mi vette hát rá a szerb miniszterelnököt, hogy épp őt kérje fel tanácsadónak? És Oroszország a közelmúltban miért ültette épp őt az egyik legnagyobb moszkvai bank igazgatótanácsába? Strauss-Kahn miért lett fél év alatt jó néhány afrikai és dél-amerikai országnak is a tanácsadója? Miért kap ennyi jól fizető felkérést? Bulvárosodik a bankvilág? Most már ott sem a visszafogott, csendes, szürke eminenciásoké a főszerep, hanem a botrányfiguráké? A valóságshow-mentalitásé? Gondolták volna, hogy a Valutaalap vezetője, aki a francia elnöki posztra is aspirált, a bukás után kapósabb lesz, mint valaha?

A mai globális világban – így szól az egyik magyarázat – akkora verseny dúl a befektetésekért, hogy a magukról megbízhatóságot és kiszámíthatóságot sugározni vágyó országok csak extrém és szokatlan döntésekkel tudnak kitűnni.

Azerbajdzsán, Szerbia, Paraguay, Zambia, Laosz és még sorolhatnám, mind-mind azt állítja magáról, hogy ügyei rendben vannak, ezért a befektetők nyugodtan vigyék hozzájuk a milliárdokat. Ne a többiekhez! Dúl az állami szintű koldusverseny, és ebben a sportágban Strauss-Kahn felkérése váratlan és eredményes húzás lehet. Sőt, most már tudjuk, hogy az is. 

Hiszen ennek köszönhetően számtalan világlap napok óta Szerbiával foglalkozik (a szerb állami országimázs-költségvetés már csak ezzel vagyonokat spórolt), és ahogy figyelem, az újságírók elég gyorsan arra a következtetésre jutottak, hogy a szakmailag tekintélyes francia bankár felkérése igenis a szerb szándékok komolyságát sejteti. Ezek szerint Belgrádban tényleg nyugatias pénzügypolitikát akarnak folytatni, hiszen Strauss-Kahn emberi botlásai eltörpülnek professzionalizmusa mögött. A szerb kormány részéről konkrétan elhangzott, hogy: „Pablo Picassónak rengeteg problémája volt a feleségeivel, nem volt rendben a gyerekeihez fűződő kapcsolata sem, de attól még zseni volt. Strauss-Kahn úr szexuális ügyeitől függetlenül igenis hatalmas karizmájú szaktekintély.”

Hát így… Bankárbulvár 2013!

Frei Tamás - metropol.hu

Kapcsolódó anyagok:

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Irodalmi kávéház (537) Jobbegyenes (2825) Tv fotel (65) Sport (729) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (713) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Tereb (146) Kultúra (9) Nézőpont (1) Mozaik (83) Heti lámpás (322) Egészség (50) Belföld (11) Autómánia (61) Történelem (18) Titkok és talányok (12) Politika (1582) Mondom a magamét (7725) Nagyvilág (1310)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>