Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
4ab3170b324ea5441b7840a2764e54d5.jpg

Frei Tamás: A török kártya

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„Putyin tehát – így szól a teória – arra készül, hogy Ukrajna kiesik a működőképes és használható országok láncolatából.”

Megjátszotta múlt héten az orosz elnök, pár nappal ezelőtt pedig az Európai Unió. Ez a legújabb geopolitikai játszma, az ukrán válság mellékhullámainak talán legnagyobbika.

Vlagyimir Putyin a múlt héten toppant be Ankarába, és néhány óra alatt megkeverte a paklit. Aligha számított bárki is arra, hogy az orosz államfő épp a török fővárosban jelenti majd be a Déli Áramlat felfüggesztését, és a „halálos ítélet” kimondását Ukrajnára mint tranzitországra. Másnap még a Gazprom vezetője is csak annyit tudott mondani a hirtelen jött sakklépésről, hogy a „két állam vezetője személyesen hozta meg a döntést”. Értsd, Putyinnak támadt egy ötlete, elrepült a török államfőhöz, megbeszélte vele, és azon nyomban be is jelentette.

Miről van tehát szó? A világ egyelőre csak találgat. Legfőképp az Európai Unió, úgyhogy kedden már nyergelt és nyargalt is az uniós külügyminiszter, Federica Mogherini, valamint Johannes Hahn, az új bővítési biztos, és landoltak Ankarában. Ők is asztalhoz ültek Erdogan török elnökkel. 

Sokan azt feltételezik, hogy Putyin lépése mögött „büntetés” és taktikázás egyaránt áll. Rafináltan úgy keverve meg a lapokat, hogy nehézségeket okozzon, de azért fenntartsa a hatalmas európai gázpiac felé irányuló orosz szállítási lehetőségeket. Az ukrán tűzszünet dacára naponta érkeznek az újabb és újabb hírek orosz fegyverszállítmányokról, a szeparatisták támogatásáról. Zavargások itt és ott Ukrajnában, problémák a kisebbségekkel, legalább százmilliárd eurós uniós támogatási szükséglet, a köd eloszlásával pedig világos és egyértelmű helyzet: Ukrajna egyelőre és még hosszú évekig korrupt oligarchaország marad, bárhogy is igyekszik a milliárdos oligarchából lett új ukrán államfő „saját maga” felszámolására. 

Putyin tehát – így szól a teória – arra készül, hogy Ukrajna kiesik a működőképes és használható országok láncolatából. Zűrzavar lesz ott, ha már nem lehet az övé, ne legyen senkié az ország. Legyen benne káosz és rendetlenség. Az orosz gázt viszont mégiscsak el kellene juttatni Európába. Mivel az unió megfúrta a Déli Áramlatot, kapnak helyette egy még bonyolultabb képletet. Oroszország eljuttatja Törökországon keresztül az energiahordozót az unió határára, onnan viszont oldja meg az EU. Ez kellett Brüsszelnek? Hát akkor tessék! 

És tényleg! Világosodik most meg mindenki. Ukrajnából előbb-utóbb nem jön majd gáz, orosz gáz egyre kevesebb, pedig hosszú évekig még szükség lesz rá. A Déli Áramlatnak pedig „konyec”. Marad tehát Törökország, vele kell most az uniónak kínlódnia. Újabb geopolitikai frontvonal. Mert Putyin zseniálisan átlátta: az arab tavasz kudarca után Törökország ismét az európai piacok felé kénytelen fordulni, miközben a 2005 óta tartó társulási tárgyalások sehová sem vezettek. Az új európai vezetés szerint a következő öt évben nem lesz új tagja az uniónak. Törökország iszlám ország, vitája van Brüsszellel ezer témában, Ciprus kapcsán például, miközben kétmillió arab menekült téblábol Törökországban, nagy részük menne tovább az unióba. Ankara viszont az Iszlám Állam dzsihádistái előtt behunyja a szemét, engedi átutazni őket a határain. Ukrajnáért cserébe és mellé most ezt zúdítja Európa nyakába Putyin. Ezt a problémahalmazt. Rafináltságból ismét jeles…

Frei Tamás - metropol.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Nagyvilág (1310) Tereb (146) Tv fotel (65) Sport (729) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1582) Alámerült atlantiszom (142) Kultúra (9) Nézőpont (1) Mondom a magamét (7708) Belföld (11) Történelem (18) Heti lámpás (322) Vetítő (30) Jobbegyenes (2823) Egészség (50) Mozaik (83) Gazdaság (713) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>