Ma 2022 május 18. Erik, Alexandra napja van. Holnap Ivó, Milán napja lesz.
Ezúttal a kenyér áráról hazudik Gyurcsány pártja

Ezúttal a kenyér áráról hazudik Gyurcsány pártja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Ne üljünk fel a hazugságvonatra!

Határozottan tagadják a pékek a Demokratikus Koalíció állítását, vagyis azt, hogy a péktermékek árának olyan nagy mértékű emelésére készülnének, amely miatt a családok egy részének luxussá válna a kenyér megvásárlása. A pékszövetség megkeresésünkre azt közölte: a durva áremelés senkinek sem érdeke, ráadásul a képviselet a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hivatalos javaslatot még nem tettek a szükséges árváltozásra.

Ezúttal a kenyér árának brutális emelkedésével riogat Gyurcsány Ferenc pártja. A Demokratikus Koalíció közleményében azt állította, jelentősen megdrágultak a gabonafélék Magyarországon, így a húsfélék, valamint a zöldségek és a gyümölcsök után a kenyér is megfizethetetlen luxussá válik a magyar családoknak.

Visszautasítják Gyurcsányék állításait a pékek

A ]]>Magyar Pékszövetség]]> a Magyar Nemzet megkeresésére

határozottan tagadta, hogy a péktermékek, így a kenyér árának olyan nagymértékű emelésére tennének javaslatot, amely elviselhetetlen terhet jelentene a családoknak.

Septe József, a pékeket tömörítő érdekképviselet elnöke megkeresésünkre felhívta a figyelmet, hogy a szövetség minden évben óvatosan nyilatkozik a péktermékek szükséges árváltozásáról,

ráadásul ebben az évben még nem tettek hivatalos, konkrét számokkal alátámasztott javaslatot sem.

Az elnök kiemelte: jelenleg is folyamatban van az a munka, amely során a hazai és világpiaci folyamatokat, a makrogazdasági mutatókat és az ágazati sajátosságokat is alapul véve konkrét árváltozásra tenne javaslatot a pékszövetség.

Septe József előzetesen úgy látja, elkerülhetetlen az áremelés, ám szinte kizárt, hogy annak mértéke a lakosságnak elviselhetetlen terhet jelentsen. A szövetség elnöke egyelőre nem mondott részleteket, ám arra emlékeztetett, a koronavírus hatásait, a gabonapiaci árváltozásokat, vagy az ágazati béremeléseket érvényesíteniük kell az árakban. Hozzátette:

a pékszövetség kizárólag akkora áremelésre szokott javaslatot tenni, amely nélkülözhetetlen az ágazat stabil, versenyképes működéséhez és a munkaerő megtartásához. Az senkinek sem célja, hogy a lakosságnak a drágulás elviselhetetlen terhet okozzon.

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára pártja az ]]>Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésére]]> hivatkozva beszél brutális drágulásról, amiért ]]>szerintük a kormány elhibázott válságkezelése okolható]]>.

Világpiaci folyamatokat fognak a kormányra

A gabonapiaci jelentésből ugyanakkor egyértelműen megállapítható, hogy a hazai árak a gabonafélék világpiaci árával együtt emelkedtek.

Az alapanyagárakat a tőzsdei kereskedés mozgatja, tehát a kereslet és a kínálat változása befolyásolja.

A péktermékek árára a gabona egyéb költségek nélkül számított termelői ára ráadásul közvetlen hatással nincs.

A sütőipar költségeit a liszt átvételi ára befolyásolhatja közvetlenül, de az árak tartalmazzák a munkaerő- és szállítási költségeket, a működéshez szükséges egyéb kiadásokat, figyelembe véve a keresletet és a makrogazdasági folyamatokat.

A nemzetközi adatokból ráadásul az is kiderül, a nagy gabonatermesztő térségek közül sok helyen maradt el a termés az átlagostól.

A szűkülő kínálat mellett pedig az árakra a koronavírus-járvány jelentette bizonytalanság is hatást gyakorol.

A félelemkeltésre építenek

]]>Nem először próbál félelmet kelteni a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki párt]]> azzal, hogy az alapvető élelmiszerek olyan jelentős mértékű áremelkedéséről beszél, ami már komoly megpróbáltatást okoz a családoknak.

Korábban a szélsőségesen rossz almatermés okozta áremelkedéssel próbált manipulálni a baloldal azt híresztelve, hogy a magyar családoknak megfizethetetlenül drága lett az összes alapvető élelmiszer, és ezért a kormány tehető felelőssé.

A valóságban a mezőgazdasági alapanyagok árára a globális piaci folyamatok hatnak. Ilyen folyamat egyebek mellett a sertéspestis, a rossz termés vagy a kereslet és a kínálat változása.

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Szépségápolás (15) Kultúra (6) Autómánia (61) Nagyvilág (1465) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (513) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (6060) Mozi világ (440) Belföld (6) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (664) Heti lámpás (259) Jobbegyenes (2306) Tereb (141) Életmód (1) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>