Ma 2022 június 28. Levente, Irén napja van. Holnap Péter, Pál napja lesz.
Előbújtak a megszorítások szószólói

Előbújtak a megszorítások szószólói

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Vége lenne a rezsicsökkentésnek. Nem hagyjuk!

Nem tudnak mit kezdeni az Orbán-kormány növekedést támogató, a családokat jelentős kedvezményekkel segítő politikájával a balliberális oldalhoz kötődő szakértők. Nem kérdés, hogy egy esetleges 2022-es kormányváltás után az a világ jönne vissza, amely már többször kudarcot vallott.

Gál J. Zoltán, Draskovics Tibor, Gy. Németh Erzsébet, Katona Tamás, Szabó Zoltán és a sort még lehetne folytatni. Ahogy Karácsony Gergely elfoglalta Budapest főpolgármesteri székét, azonnal visszaszivárogtak a vezetői pozícióba Gyurcsány Ferenc harcostársai. Azok, akik végig asszisztáltak a baloldali kormányzás lakosságot és a vállalkozásokat sanyargató megszorításaihoz. Mindez előrevetíti, hogy mi várna Magyarországra, ha 2022-ben kormányváltás lenne. A baloldali összefogás sikerébe vetett hit megmozgatta Gyurcsány Ferenc holdudvarát is. Előkerültek azok a közgazdászok, szakértők, akik valamilyen oknál fogva soha nem emelték fel a hangjukat, amikor a baloldal kudarcot kudarcra halmozott a felelőtlen gazdaságpolitikai és pénzügyi intézkedéseivel.

Szembeötlő különbség
A Demokratikus Koalíció és a Momentum is azt ígéri, hogy ha ők irányítják az országot, akkor mielőbb bevezetik az eurót. Erről a minap megkérdezték az ATV egyik műsorában Petschnig Mária Zitát. A közgazdász a következőt mondta:

– Ehhez nagyon erős megszorításokat kellene eszközölni a magyar gazdaságban. Nem tudom, hogy a felálló új kormány meri-e azt a politikai kockázatot vállalni, hogy komoly megszorításokkal kezdi a ténykedését – fogalmazott. Mindebből világosan látszik, hogy a balliberális tábort erősítő szakértők szinte kizárólag megszorításokban tudnak gondolkodni.

Az Orbán-kormány a koronavírus-járvány kapcsán nézett szembe egy válsággal. Erre a válasza nem a megszorítás, hanem a gazdasági növekedés visszanyerését szolgáló intézkedések meghozatala volt. Ennek fényében állította össze a 2022-es költségvetést is, amely hétezermilliárd forintos alapot tartalmaz a gazdaság újraindításához. Ennek része az a lépés, amelynek köszönhetően jövő év januárjától nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a 25 év alatti munkavállalóknak. Ez a döntés összességében mintegy 140 milliárd forintot hagy az érintettek zsebé­ben. Ez a pénz innen áramlik majd vissza a gazdaságba. A miniszterelnök jelezte azt is, ha az idei gazdasági növekedés a tervezett 4,3 százalék helyett meghaladja az 5,5 százalékot, akkor 2022 elején a családok visszakapják az idei személyi jövedelemadó-befizetésüket. Ez ugyanis olyan pluszpénz, amely az átoltottság miatt hamarabb újraindítható gazdasági teljesítménynek köszönhető. Sőt, folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, és a büdzsében rendelkezésre áll a pénz a nyugdíjprémium kifizetésére is. Orbán Viktor azt is bejelentette, hogy a kormány segítséget kíván nyújtani a minimálbér kétszázezer forintra emeléséhez. Mindezzel kapcsolatban Petschnig Mária Zita azt mondta, hogy „teljes tiszteletlenség övezi Orbán Viktor részéről a magyar költségvetést és a magyar parlamentet”.

Az otthonteremtési programot bírálják
A baloldalhoz kötődő Lengyel László politológus és Surányi György volt jegybankelnök is előkerült. A Népszava hasábjain arról értekeztek, hogy miként kellene átalakítani az egész gazdaságpolitikát, ahogy az Orbán-kabinet válságkezelését is kritikával illetik. Azt a kérdést is feszegetik, hogy kell-e rögtön megszorításokkal, népszerűtlen intézkedésekkel kezdenie egy új kormánynak?
Kifogásolják a többi között, hogy az Orbán-kabinet jelentős mértékben biztosít a magánszektornak támogatásokat, ráadásul ingyen. Túlzónak találják az építkezéseket, rossz irányúnak nevezik az állami beruházásokat, ahogy az áfacsökkentéssel is segített lakástámogatást. Arról az otthonteremtési programról van szó, amely az Orbán-kormány egyik legnépszerűbb és legsikeresebb kezdeményezése. Egy olyan intézkedés, amely támogatja a gyermekvállalást és érdemi lendületet ad az építőiparnak, és így a gazdasági növekedésnek. Véleményük szerint az „inflációt és a magasabb jövedelműeket” támogató rendszer helyett inkább szociális bérlakásokat kellene építeni. A bérlakások építése visszatérő ígérete a baloldalnak. Ezzel kapcsolatban Szakáli István Loránd, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza lapunknak korábban azt mondta: ez legtöbbször betarthatatlan ígéret marad, mivel a bérlakások építése, fenntartása, folyamatos felújításának biztosítása drága és veszteséges. Ebből következik, hogy fenntarthatatlan. Magyarországon az emberek többsége saját tulajdonú ingatlanra vágyik, és azért hajlandó áldozatot is vállalni. A családi otthonteremtési kedvezmény lehetőségével 2016 és 2020 között összesen 155 823 család élt, ők összesen 386 mil­liárd forintnyi támogatással lettek gazdagabbak.

Ha a baloldal kormányra kerülne, minden bizonnyal véget érne a bőkezű otthonteremtési rendszer. Ez így volt 2002 után is, amikor a Medgyessy-kormány az ígérete ellenére fokozatosan kivéreztette, majd megszüntette az első Orbán-kabinettől örökölt otthonteremtési támogatási rendszerét.

Az önrendelkezés
feladása
Nem is olyan régen Bokros Lajos, a Horn-kormány egykori pénzügyminisztere is tollat ragadott. A többi között azt ecsetelte egy cikkben, hogy külföldi szakértőket is bevonna az állami közbeszerzések döntéshozatali folyamatába. Ez is olyan lépés lenne, amely teljes egészben a 2010 előtti világot hozná vissza. Azt a világot, amikor leginkább külföldi cégek nyerték el a közbeszerzéseket, a magyarok szinte labdába sem rúghattak. Erre a felvetésre nyilatkozta azt lapunknak korábban György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, hogy ha Magyarország külföl­dieket vonna be a saját döntéseibe, akkor az oda vezetne, ahová 2008-ra kerültünk:]]> elveszítenénk önrendelkezésünket]]>, ki lennénk szolgáltatva a külső hitelezőink akaratának. Bokros Lajos egyúttal eltörölné a rezsicsökkentést és ismét kiállt a privatizáció szükségessége mellett.

Kiss Gergely -]]> www.magyarnemzet.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Politika (1581) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Belföld (7) Gasztronómia (539) Történelem (15) Kultúra (6) Vetítő (30) Heti lámpás (259) Jobbegyenes (2341) Gazdaság (665) Mozi világ (440) Mondom a magamét (6147) Tereb (141) Irodalmi kávéház (513) Sport (729) Flag gondolja (33) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Nagyvilág (1465)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>