Ma 2023 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
Eddig sosem látott filmek kerültek elő a húszas évek Magyarországáról

Eddig sosem látott filmek kerültek elő a húszas évek Magyarországáról

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
A felvételek mindegyikét a legendás francia Pathé filmgyár készítette.
A riportfilmek mindegyikét a legendás francia Pathé filmgyár készítette a húszas évek elején.

Egy órányi ismeretlen filmanyag került elő a húszas évek Magyarországáról; a tekercseket a Budapesti Klasszikus Film Maraton szakmai programján mutatta be a holland filmarchívum – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint csaknem 100 éve francia operatőrök járták a magyar falvakat és városokat, hogy megörökítsék az ott élők mindennapi életét. A Magyarországot bemutató riportfilmet a nemrég véget ért 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében a Budapesti Francia Intézetben megtartott szakmai napon mutatta be Elif Rongen holland filmtörténész.

A riportfilmek mindegyikét a legendás francia Pathé filmgyár készítette a húszas évek elején, és elsősorban vidéki életképeket mutatnak be. A képsorokon Móricz Zsigmond világa regényeinek alakjai elevenednek meg és az ő mindennapjaikat láthatjuk a Debrecen környéki tanyákon, vagy éppen a város utcáin, piaci forgatagban. A tudósítás apró részletességgel a mezőkövesdi hímzéseket és a matyó népviseletet is bemutatja. A sok hortobágyi és matyóföldi képsor mellett láthatunk néhány snittet Kassáról is, ami azt feltételezi, hogy a képek talán még korábban, a trianoni határok meghúzása előtti másodpercekben készülhettek. Az 1927-es, Magyarországról készült félórás országimázsfilmben felbukkan Budapest is, amelynek legnépszerűbb helyszínei mellett láthatunk néhány kevéssé ismert részletet is a városból.

Külön érdekessége az egy órányi filmanyagnak, hogy a fekete-fehér kópiákat utólag színezték kockáról-kockára vegyszeres festékkel.

 

 

 

Mint írják, a most előkerült felvételeken kívül nincs tudomásuk olyan magyar vonatkozású filmről, amely hasonló eljárással készült volna. A tekercsek az elmúlt években kerültek hollandiai magángyűjteményekből a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum igazgatósággal szoros együttműködésben dolgozó amszterdami EYE Filmmuseumba, ahol már eddig is számos elveszettnek hitt magyar némafilmet találtak meg, köztük a világhírű Kertész Mihály (Michael Curtiz) 1918-as Az utolsó hajnal című drámáját – olvasható a tájékoztatóban.

(MTI)

]]>www.mandiner.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Sport (729) Szépségápolás (15) Belföld (8) Mozi világ (440) Történelem (15) Autómánia (61) Nagyvilág (1306) Vetítő (30) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Politika (1581) Egészség (50) Flag gondolja (33) Irodalmi kávéház (518) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (676) Tereb (142) Jobbegyenes (2576) Kultúra (6) Heti lámpás (261) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6705) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>