A klán kifejezés nem véletlen. A Gyurcsány-féle cégbirodalom ezer szállal érintkezett és érintkezik a politikai mezővel. Az ismeretlenségből előbukkanó egykori klántagok, például Kóka János, Oszkó Péter és sokan mások a Gyurcsány-cégbirodalom ügyfeleiből avanzsálnak kormányának tagjaivá. A klasszikus maffiállamot idéző módszerekből Klára is kiveszi a részét, aki nemzetközi tárgyalásokat bonyolít le, ébren tartja a bolgár szálat, és a balkáni régióból vagyonokat talicskáz be a családi céghálóba. Hogy ez a gazdasági feladatkör mennyire elégítette ki Dobrev Klára ambícióit, csak találgathatjuk, mindenesetre tény, hogy néhány évvel ezelőtt szemmel láthatóan aktivizálta magát a közéletben. Először csak mézesmázos hangon nyilatkozott férjéről, jellegzetes női szerepeket vitt, majd egyre többször politikai ügyekben is véleményt nyilvánított. Aztán 2019-ben a dinasztikus váltás eredményeként Dobrev Klára felváltotta saját férjét, igaz, a formaságokra nemigen figyeltek. Így fordulhatott elő, hogy még mindig Gyurcsány Ferencnek hívják a Demokratikus Koalíció elnökét, miközben a párt uniós listavezetőjét, aktuális miniszterelnök-jelöltjét Dobrev Klárának. Nem törvénytelen helyzet, csak némiképp furcsa, és komoly zűrzavart jelez a háttérben.

Ha Brüsszelen, a Biden-adminisztráción és Soros Györgyön múlna, az egyesült ellenzék miniszterelnökének Dobrevet jelölnék. A nemzetközi baloldal általi elfogadottságát jelzi az a némileg komikus tény, hogy uniós képviselővé választása után rögtön az Európai Parlament alelnöke lehetett, holott nemhogy egy teljes brüsszeli munkanap, de még hivatalos politikai tevékenység sem állt mögötte. Ahogyan a huszonéves lány az MSZP akkori nagyágyúi mellett azonnal főszerepet kapott, úgy emelték most vezető posztra partnerei tényleges munkavégzés és tapasztalat nélkül – ennyi véletlen nem létezik. Születni tudni kell.

Amióta Dobrev politikai ambíciókat dédelget, valamiféle programot, világnézetet is illene képviselnie. Ennek középpontjában a Fidesz nemzeti politikájának tagadása, globalista elképzelések, például az Európai Egyesült Államok létrehozása szerepelnek. A Demokratikus Koalíció mindazonáltal részese a szélesebb ellenzéki együttműködésnek, a részleteknek, a pontos teendők kidolgozásának éppen ezért nincs jelentőségük, hiszen – választási győzelem esetén – így is, úgy is osztozniuk kellene a koncon. Dobrev ugyanazt a nihilista, tartalmatlan és demagóg politikát követi, amit férje, amikor kormányon volt. Ha valaki figyelmesen megnézi, meghallgatja a politikusnő közéleti megszólalásait, észreveheti, hogy a szó szoros értelmében semmit sem képvisel, semmiről nincs eredeti elképzelése, és fogalma sincs az ország közhangulatáról, az emberek elvárásairól.

Írásunk címében Dobrev Klárát a baloldal titkos esélyesének neveztük. Arról talán nem kell olvasóinkat győzködni, hogy az előválasztás elnevezésű komédia semmiről nem dönt, így is, úgy is külföldről mondják meg, ki legyen az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Kétségtelen, hogy még mindig Karácsony Gergely az első számú jelölt, az ő személyére építették fel a következő hónapok eseménytörténetét, a színjátékot, amelynek a végén egyedül ő maradna a függöny előtt. Csakhogy az elmúlt napokban a főpolgármester a gyengülés határozott jeleit mutatja. Nyelvvizsgaügye nem egyszerűen eltalált téma a kormányoldal részéről, de valósággal megrendítette pozícióit. Karácsony ingerült megszólalásai pontosan jelzik, hogy ő is válságként éli át mindazt, ami vele történik. Ha pedig nem bírja tovább, ha lehull az álarc, és az örökké mosolygós, kisfiús imázs mögül előbukkan a nyelvet nem beszélő, felkészületlen, lusta ember, amilyennek közeli és régi ismerősei Karácsonyt lefestik, a jelöltségének is lőttek.

Ebben az esetben egyetlen ember marad a kínálatból, aki egyáltalán megméretheti magát: Dobrev Klára. Jakabbal, Márky-Zayjal és más önjelöltekkel szemben neki elegendő kapcsolatrendszere, vagyona és nimbusza van ahhoz, hogy a nemzetközi jóváhagyást kivívja magának. A Gyurcsány­–Dobrev-párosról sok rosszat elmondhatunk, de egyet nem kérdőjelezhetünk meg velük kapcsolatban: mesterei a kivárásnak. Átmeneti sikerei­ket is annak köszönhetik, hogy türelmesen kivárnak, majd taktikusan kipöckölik előttük álló riválisaikat, és amikor egyedül színre lépnek, az egész baloldal megmentőiként festik le magukat. Dobrev – tudatosan vagy ösztönösen – már most is vörös messiásként tetszeleg, és ha Karácsony valóban elszállna, ez a körülmény akár szimpatikusnak is tűnhet az Orbán-fóbiás baloldali szavazók számára.

Hogy ez így lesz-e vagy sem, arra most még nem tudjuk a választ. Csak az biztos, hogy a némiképp megrendült Karácsony nagy hibát követ el, ha szövetségeseként tekint a Demokratikus Koalíció két vezetőjére. Valójában már fenik a kést a háta mögött, és széles, demokratikus, európai értelemben vett vigyorral várják, hogy a kellő időben a főpolgármester hátába döfjék. Ahogyan az a köreikben szokás, a dinasztiaalapító nagypapa, Apró Antal precíz tanításai szerint.