Ma 2022 június 29. Péter, Pál napja van. Holnap Pál napja lesz.
Böjte Csaba: Meg vagyok győződve róla, hogy Isten jó világot teremtett

Böjte Csaba: Meg vagyok győződve róla, hogy Isten jó világot teremtett

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Magvas gondolatok, Csaba testvértől...

Az ECHO TV Őszintén című műsorában ezúttal Böjte Csabát, ferences rendi szerzetest, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját ismerhettük meg közelebbről. Az atya mellett betekintést nyerhettünk az árvák mindennapjaiba, illetve megismerhettük a nevelőnőket, valamint az Alapítvány dolgozóit, akik egykor kisgyerekként kerültek Csaba testvérhez. Az árvák számára Böjte Csaba olyan, mintha édesapjuk lenne, így az alapvető életfeltételeken kívül ma a gyermekek taníttatásával is foglalkozik, amibe vallási és erkölcsi nevelésük is beletartozik. Az Őszintén december 24-én dupla résszel jelentkezett.

A baj nem az emberben, hanem a tudatlanságban lakozik – eszmélt rá Böjte Csaba, ekkor döntötte el, hogy ezen változtatni fog. Több helyen eltöltött papi szolgálata után 1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentés fordulatot vett az élete. Oltalmába fogadott néhány utcagyereket és a lakatot leverve az évtizedek óta elhagyott és üresen álló Ferences kolostorba költöztek. A román hatóságok ellenezték ezt a lépést és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte atya válasza az volt: a gyerekeket rakják utcára a rendőrök. Ez nem történt meg. 
 
Meg vagyok győződve róla, hogy Isten jó világot teremtett. Kicsit olyan, mint egy puzzle, ami kicsit azért össze van kutyulva, de minden darabnak megvan a helye, szerepe. Az is biztos, hogy megvan minden darabja
- mondta Böjte Csaba.

Az alapítvány dolgozóit azon gyerekekből választja ki Böjte Csaba, akik egykoron az otthon lakói voltak. Így van ezzel Pápai Noémi is, aki 6,5 évesen került be az otthonba, az egyetemen szociális munkásként végzett, ennek köszönhetően pedig már ő intézi a 2000 gyermekkel járó papírmunkát. 
 
Az életben nem lehet minden gondot megoldani, de tovább kell menni, ha lehet jókedvvel

 – jegyezte meg Böjte Csaba, aki ezt természetesen a gyerekeknek is igyekszek megtanítani. 

A gyerekek szemmel láthatóan nagyon szeretik Csaba testvért, egyikük azt mondta róla, olyan, mintha a saját apukája lenne. 
 
Az Őszinténben bemutatkozott egy nevelőanyuka is, aki jelenleg öt saját gyermeke mellett, hét árvát nevel az Alapítványnál. Piroska férjével való összeveszése után kereste fel az atyát, aki befogadta és munkát is adott neki. A nevelőnő elmondta, teljesen megváltozott az élete. 
 
Amit én adok azt háromszorosával kapom tőlük vissza
- jegyezte meg a gyerekekkel való viszonyával kapcsolatosan a nevelőnő.
 
Egy másik nevelőnő Tünde, lányanyaként került ide kisfiával. Először úgy érezte nem érett meg erre a feladatra, hogy több gyermeket is neveljen és hazament. Egy hónap elteltével azonban visszatért, immáron 12 éve segíti az Alapítványt, jelenleg 12 lányt nevel.

Ha mindezek után kedvet kaptak volna egy jó kis gyerekzsivajra, ahogy Csaba testvér fogalmaz gyámbászásra – ne habozzanak látogassanak el Dévára, legyen az Szilveszter, vagy éppen egy átlagos hétvége, meglátják, amit itt tapasztalnak, azt egy életen át nem fogják elfeledni. 

]]>ECHO TV ]]> - A nemzet hangja - Őszintén

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (141) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Heti lámpás (259) Történelem (15) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Sport (729) Gasztronómia (539) Mondom a magamét (6149) Jobbegyenes (2342) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Életmód (1) Politika (1581) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Nagyvilág (1465) Irodalmi kávéház (513) Gazdaság (665) Egészség (50) Mozaik (83) Kultúra (6) Belföld (7) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>