Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Biden miatt eshet szét a Demokrata Párt?

Biden miatt eshet szét a Demokrata Párt?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Közeledve az amerikai elnökválasztáshoz, egyre nagyobb a káosz a Demokrata Párt körül.

nem vehető biztosra, hogy a jelenlegi elnököt, Joe Bident indítják egy újabb ciklus reményében, de már arról is terjednek a hírek, hogy a 81 éves politikus okozta nagy viták a párt kettészakadásához vezethetnek. Egyre többen sürgetik párttársai közül az elnököt, hogy lépjen vissza az indulástól, miközben akadnak olyanok is, akik kiállnak mellette.

A republikánus Donald Trumppal való elnökjelölti vitáját követően Joe Biden amerikai elnök támogatottsága zuhanórepülésbe kezdett: nemcsak az amerikai közvélemény kezdett elfordulni a demokrata politikustól, de még párttársai is. Bident azonban a vitán túl számos kudarc érte az utóbbi időben. A ]]>Financial Times brit gazdasági lap]]> kiemelte, múlt hónapban egy kampányrendezvényen több mint 30 millió dollárt sikerült összegyűjtenie az elnöknek Los Angelesben,

az esemény végén Biden a színpadon állva egyszer csak teljesen lefagyott és a szintén demokrata párti Barack Obama sietett a segítségére, lekísérve az elnököt.

Biden egyébként gyakran kerül címlapokra hasonló ügyeivel: gyakran elesik, zavartnak tűnik, de arra is volt példa, hogy a levegővel próbált kezet fogni. Az utóbbi hónapok kudarcai után pedig egyre többen, még a demokrata párti politikusok is kezdik elismerni, nem biztos, hogy Biden a legalkalmasabb arra, hogy a nyugati nagyhatalmat, az Egyesült Államokat vezesse.

 

De mi történne akkor, ha mégsem Bident indítanák az elnökválasztáson? A demokraták egy része attól tart, kettészakad a párt. „Négy évvel ezelőtt Biden volt az, aki összetartott egy széles koalíciót […], eltávolítása azzal fenyeget, hogy ez felbomlik” – vélekedett a brit lap. Hasonló álláspontot fogalmazott meg a demokrata Hank Sheinkopf is, aki szerint a párt tagjai nem ugyanazon értékek mellett állnak ki. Korábban az is felmerült, hogy Kamala Harris alelnököt indítanák Biden helyett, ám Jim Clyburn képviselő arra figyelmeztetett, sok nagy adományozó aligha fogja esélyes jelöltnek tartani Harrist Trumppal szemben.

Azt, hogy nem áll jól a demokraták szénája, az is jelzi, hogy a rivális Republikánus Pártban koránt sincs jele megosztottságnak.

A Financial Times szerint ennek hátterében többek közt a 2021. január 6-i események állnak, melyek összekovácsolták a republikánusokat.

Borítókép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök beszédet mond egy kampányeseményen a Wisconsin állambeli Madisonban 2024. július 5-én (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

]]>www.magyarnemzet.hu]]>

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (11) Politika (1582) Történelem (18) Heti lámpás (322) Flag gondolja (36) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Vetítő (30) Nagyvilág (1310) Jobbegyenes (2823) Mozaik (83) Nézőpont (1) Egészség (50) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Sport (729) Mondom a magamét (7708) Tv fotel (65) Életmód (1) Kultúra (9) Gazdaság (713) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Alámerült atlantiszom (142) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>