Ma 2022 november 26. Virág napja van. Holnap Virgil napja lesz.
042d30a97e04b4afcad93a198324455c.png

Bencsik András: Megérdemelt győzelem volt

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Fidesz–KDNP elsöprő erejű győzelme bármilyen választási rendszerben bekövetkezett volna. Ha marad a kétfordulós választási rendszer, a baloldal legföljebb csak egy vagy két egyéni mandátumot szerez, a többit a második fordulóban elviszik a jobboldali szavazók, következésképpen a Fidesz–KDNP még nagyobb arányban győz.

Ennél is fontosabb tanulság, hogy a jobbközép stabil 2,1 milliós táborral rendelkezik, ami ugyan 600 ezerrel kevesebb, mint a 2010-es földinduláskor volt, de akkor mindenki, aki meg akart szabadulni a Gyurcsány-cirkusz szörnyeitől, ide szavazott. Mostanra letisztult és belső kohéziójában jelentősen megerősödött a tábor. Ha a következő négy évben is sikerül együtt tartani, akkor 2018-ban akár meg is ismétlődhet a csoda.

Figyelemre méltó a két proletárpárt szereplése – és önértékelése. A szocialisták a 2010-es népítélethez képest 200 ezer szavazót hódítottak vissza: a „szétválunk, majd összeállunk” trükkel sikeresen hitették el választóikkal, hogy a csetlő-botló összefogással valami új minőség jött létre. A trükk működött, de mivel nem volt mögötte tartalom, sokat nem ért. A kormányváltás ígérete pontosan olyan önámítás volt, mint a Jobbik vezetéséé, amelyik szintén összekeverte vágyait a valósággal. Szerény erősödésük, ami részben a szocialisták botrányai miatt átmenekülő balos szavazóknak, részben az agresszív, négy éven át tartó kormányellenes sárdobálásnak köszönhető, azért töltötte el őket mély bánattal, mert még a Jobbik kormányra lépését sem tartották lehetetlennek. Vona Gábor magabiztosan blöffölve jelentette be, hogy nagy meglepetés készül. Hát, ez elmaradt. Parlamenti megerősödésük azonban eredmény, amelyhez a következő ciklusban nem lesz könnyű felnőniük, mivel a szélsőjobb (és a szélsőbal) szellemi kapacitása eddig a képregények szintjén maradt. Egyik-másik politikusuk megnyilatkozása inkább paródiának tetszett.

A két proletárpárt kismértékű térnyerése egyúttal az elmúlt négy év rendszerkritikájának is felfogható. Hiába a második Orbán-kormány bravúros modernizációs programja, a sarkalatos törvények rendbetétele, a látványos építkezések, ha a gazdaság motorja nem indult be. Szakértők szerint valami minimális elmozdulás van, ám a társadalom, különösen annak szegényebbik rétege ezt nem érzi. S ha nem érzi, akkor a megváltozott demokráciának nem tud örülni, akkor inkább a radikális ígéreteknek – rend, biztonság, munka – hisz, mert hinni akar. Mert más esélye már nincs. Mert például a forint az euróhoz képest továbbra is aggasztóan gyenge.

Orbán Viktor a Demokratának mondta, hogy az ország átépítése után most a lakhatóvá tétel következik. A lakályosság ez esetben kizárólag a gazdaság motorjának felpörgetésével teremthető meg. A hatalmas szerkezeti átalakítások, mint például a mezőgazdaság modernizálása vagy a tervezett nagy állami beruházások révén végre meginduló érzékelhető növekedés eredménye dönti majd el négy év múlva, hogy lesz-e negyedik Orbán-ciklus is, avagy a válság végül mégis földre dönti Magyarországot.

A szeretet és az összefogás ereje ezúttal sikeresen átvezette Magyarországot egy újabb építési periódusba. A jobboldal megtanult összefogni, hinni és kitartani. Erre a képességére a továbbiakban is szüksége lesz, mert az idő szerencsére nekünk dolgozik. A szívós munka minden körülmények között, előbb-utóbb megtermi gyümölcsét.

Bencsik András

Demokrata, 2014/15. szám, április 9.

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Rejtőzködő magyarország (168) Vetítő (30) Egészség (50) Irodalmi kávéház (516) Jobbegyenes (2480) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Életmód (1) Gazdaság (669) Belföld (8) Politika (1581) Nagyvilág (1304) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (260) Sport (729) Gasztronómia (539) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (33) Történelem (15) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Autómánia (61) Tv fotel (65) Mozaik (83) Mondom a magamét (6456) Tereb (142)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>