Ma 2024 július 13. Jenő napja van. Holnap Örs, Stella napja lesz.
Bencsik András: Jövőre itthon!

Bencsik András: Jövőre itthon!

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Úgy akadt meg a torkukon, mint a túl keményre főzött puliszka.

A brutális arcú román miniszterelnök elszólása jó alkalom arra, hogy egyszer és mindenkorra leszámoljunk a Trianon-nosztalgiával. Az idén a románok óriási külsőségek közepette fogják ünnepelni történelmi lottóötösüket, Erdélyt. Amivel az elmúlt száz évben semmit sem tudtak kezdeni. Úgy akadt meg a torkukon, mint a túl keményre főzött puliszka. A románság számára az erdélyi létmodell – az európai létezés bájosan székely mintája – elérhetetlen álom. Románia megrekedt a késő középkori Balkán és a vad ukrán bozótos peremvidékén, de ez legyen az ő problémájuk.

Elég nekünk a magunk dolgával törődni. Száz év telt el a felháborítóan igazságtalan nagyhatalmi döntés óta, amelyet későbbi döntések erősítettek meg, és ez a száz év három fontos tapasztalatot hozott. Az első az, hogy ezt a csapást a nemzet máig nem tudta kiheverni. A második az, hogy erre a csapásra az elmúlt száz évben nem adtunk választ. Csak gyászoltunk. A harmadik pedig az – lásd: „Nem, nem, soha!” –, hogy tagadásból nem lehet építkezni. Építkezni kizárólag valaminek az elfogadásából lehet. Ehhez eddig nem volt bátorságunk.

Hát akkor kezdjük el. Az első válasz lehetne ez: „Száz év eltelt, de kétszáz már nem telik el úgy, hogy az igazság ne állna helyre a Kárpát-medencében.” Röviden: „Száz elment, kétszáz nem megy el.” Ezt sokszor, fennhangon ki kell mondani. Először csak a biztonságos magányban, aztán, amikor már megy ez, társaságban.

Ez az első lépés. Az igét bátran ki kell mondani. „Száz elment, kétszáz nem megy el.” Mindenki érti. És a gondolat lassan felmelegíti a lelkeket. Mert minden így kezdődik: „Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige… S az Ige testté lett…” A teremtő gondolat megszüli az akaratot, az akarat megszüli a cselekvést, a cselekvés megszüli az eredményt. Az Ige testté lesz. Az isteni rend akkor áll helyre a Kárpát-medencében, ha nem másokban keressük a megoldást, hanem önmagunkban.

Van példa arra, hogy a teremtő gondolat milyen hihetetlen eredményeket tud hozni, ha elég sokan mernek hinni az Ige erejében. A cionizmus megalapítója, a Budapesten született Herzl Tivadar éppen a magyar millennium évében, 1896-ban tette közzé A zsidó állam című értekezését, amelyben javaslatot tett arra, hogy a világ minden táján élő zsidó térjen vissza Palesztinába, az ősi hazába, ahonnét annak idején elűzték őket. A cionisták között kialakult egy köszöntés: „Jövőre Jeruzsálemben!” Ötven éven át köszöntek így, amikorra az álom megvalósult, és igaz, nagyhatalmi döntéssel, létrejött Izrael állam. De ha nem lett volna az akarat, a nagyhatalmi döntés soha nem születik meg.

Sokan tanultak a magyar élni akarásból. Ludovit Stur, a szlovák nemzeti öntudat egyik kiemelkedő alakja is épp a magyar reformkori törekvésekből tanult: „Nyelvében él a nemzet.” Nem csekély eredménnyel… Miért ne tanulhatnánk végre mi is? Miért ne köszönthetnék egymást azok, akik akarnak és mernek hinni a magyar fölemelkedésben valahogy így: „Jövőre mindnyájan itthon leszünk!” Nem OTTHON, hanem ITTHON – a magyar nyelv szépséges rejtelmei szerint. „Jövőre itthon!”

Itt az ideje, hogy kezünkbe vegyük a saját sorsunk alakítását. Mert a csillagok tengelyén már elkezdődtek a csillagfordulások, hiszen a történelem a változások története. De csak az a nép tud a változások által magasabbra emelkedni, amelyik mer és tud hinni önmagában és az isteni igazságban. Jövőre itthon!

Bencsik András -]]> www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (146) Kultúra (9) Flag gondolja (36) Mozi világ (440) Nézőpont (1) Történelem (18) Gasztronómia (539) Politika (1582) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Sport (729) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Autómánia (61) Titkok és talányok (12) Rejtőzködő magyarország (168) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (322) Gazdaság (713) Mondom a magamét (7708) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Egészség (50) Jobbegyenes (2823) Belföld (11)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>