Ma 2023 december 06. Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
Bencsik András: Csillaghajó a Ligetben

Bencsik András: Csillaghajó a Ligetben

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

„…szabadíts meg a Gonosztól!”

Egyik legkedvesebb filmemben, a Csillagok között (Interstellar) című zseniális fantáziában, amit az utolérhetetlen Cristopher Nolan rendezett 2014-ben, van egy jelenet a film vége felé, amikor a pilóta főhős szinte végtelen utat bejárva a múlt és a jövő útvesztőiben és féreglyukaiban, az időközben az antigravitációt felfedező és a haldokló Földről gigantikus lakócsövekben elmenekülő, végtelen vándorútra kelő és új hazát kereső emberiséghez tér vissza.

Ahogy abban a hatalmas csőben hajlanak az ég felé, majd odafönt önmagukba vissza a búzamezők és a fás-bokros ligetek, úgy hajlik most a Dózsa György úton (a környéken nőttem fel, bocsánat érte, de nekem az Dózsa Györgyi út volt és az is marad – B. A.) a város fölé a világ legszebb, legzseniálisabb, legmerészebb és legszakrálisabb épülete, a Néprajzi Múzeum.

Erről az építményről tanulmányok százait írják majd okos szakértők és megállapítják, hogy vele egy új korszak vette kezdetét, a kozmikusan szakrális világépítészet újjászületésének korszaka, ahol az alkotó zsenialitása eszköz és szolgálat egy magasztos üzenet megfogalmazásához, de nem tolakodik az architektúra elé, nem akarja saját arcképéhez igazítani a valóságot, nem kíván egyedi stílusjegyeket ráerőltetni, hogy mindenki ráismerjen és azt mondja, nézd csak, az ott nem egy X. Y.-épület?, hanem azt akarja, hogy olyan legyen, mint a világ legtökéletesebb és legősibb építményei, mint az athéni Parthenón, Abu Szimbel sziklatemploma, vagy mint a piramisok. Mert mit fejeznek ki azok? Semmit, ami lényegtelen és mindent, ami fontos: arányt, harmóniát, az időtlen időt, a formák és a terek együtthatását. Az ilyen építmények nem hasonlítanak semmire, mert önmagukban valók, és immanens szépségük pontosan olyan, mint egy virágzó vörös tulipáné vagy egy fehér ró­zsáé, azaz önmagának való.

A látomás Ferencz Marcel építész lelkében fogant meg, és a Napur Architect Kft. építésziroda alkotóival együttműködve készült el a terv, amely alapján ez a csodálatos építmény egy nagyszerű építőcsapat munkájának köszönhetően megszületett. Itt és most, Magyarországon, az Orbán-korszak egyik összetéveszthetetlen manifesztumaként, bizonyítván az örök tételt, hogy ha egy időszakaszban a külső és belső környezet alkalmas a nagyívű megfogalmazások, a nagy alkotások megszületésére, akkor azok idővel meg is születnek.

A megnyitón Baán László, a Városliget újjászületésének spiritus rectora az építmény monumentalitását érzékeltetendő, egy óriási, egy kilométer átmérőjű kör képét vetítette a háta mögötti falra, mert e gigantikus kör alapívét alkotja a Néprajzi Múzeum, amelynek köldökében a sokak által Vaskefének nevezett, nehezen értelmezhető objektum áll, mintha eredetileg is ide tervezték volna, de amely ebben a fantasztikusan hajló szent térben elveszítette eredeti jelentését, ezért szükségesnek látszik, hogy új értelmet kapjon.

E sorok írója a megnyitó után, látván az ég felé hajló, majd a föld alá süllyedő és onnan ismét kiemelkedő, elevenen élő teret, amelynek lépcsőit azóta már birtokba vették a budapestiek, nézvén közepén a rozsdából kegyetlen acélba tömörülő alkotást, ezt találta: „…szabadíts meg a Gonosztól!” Mert amint a Néprajzi Múzeum isteni ihletettsége a Mindenség Ura előtti tiszteletet nyilvánítja ki, úgy jelenik meg itt (fény mellett az árnyék), a Teremtés antagonistája, a Gonosz. Tudom, valami szebbet kéne javasolni, de ezt láttam ott.

Bencsik András - ]]>www.demokrata.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (694) Mondom a magamét (7252) Történelem (16) Tv fotel (65) Vetítő (30) Autómánia (61) Mozi világ (440) Politika (1581) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Egészség (50) Jobbegyenes (2724) Sport (729) Irodalmi kávéház (531) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (34) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Belföld (10) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Emberi kapcsolatok (36) Kultúra (6) Életmód (1) Heti lámpás (281) Nagyvilág (1309)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>